Çin rallisi hız kesti: Asya - Pasifik piyasalarında son durum

PAYLAŞ
  • CSI 300 endeksi, açılışta yüzde 10'dan fazla artış gösterdi ancak gün sonunda kazançlarını yüzde 5'e indirdi.
  • Japonya'da hanehalkı harcamaları yıllık bazda yüzde 1,9 düşerken, reel ücretler yüzde 2 artış kaydetti.
  • Güney Kore'nin Kospi endeksi yüzde 0,72, küçük sermayeli Kosdaq endeksi yüzde 0,31 düşüş yaşadı.
Çin rallisi hız kesti: Asya - Pasifik piyasalarında son durum

Çin piyasalarındaki yükseliş, Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun Salı günü düzenlediği brifingde ek teşviklere dair ayrıntıların az olması nedeniyle hız kesti. CSI 300 endeksi, Altın Hafta tatilinden sonra Salı günü açılışta yüzde 10'dan fazla artış gösterse de, seansın ilerleyen saatlerinde kazanımlarını yüzde 5’e indirdi. Hong Kong'un Hang Seng endeksi ise kısa süreliğine yüzde 10’un üzerinde düşerken, kayıplarını yüzde 6,4’e toparladı.

Asya-Pasifik piyasalarında da düşüşler gözlemlendi. Japonya’dan gelen ağustos ayı ücret ve harcama verileri yatırımcıların odağındaydı. Japonya’da hanehalkı harcamaları ağustos ayında yıllık bazda yüzde 1,9 düşerken, bu rakam ekonomistlerin beklentisi olan yüzde 2,6’lık düşüşe göre daha hafif oldu. Bu, ocak ayından bu yana en hızlı düşüş olarak kaydedildi. Ancak Japonya'da reel ücretler ağustos ayında yüzde 2 artarak 574.334 yen (3.877,44 ABD doları) seviyesine çıktı.

Bu gelişmelerin ardından Japonya’nın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,99, Topix endeksi ise yüzde 1,06 geriledi. Güney Kore’nin Kospi endeksi ise Samsung Electronics’in beklenenden kötü gelen üçüncü çeyrek rehberliği sonrası yüzde 0,72 düştü. Küçük sermayeli Kosdaq endeksi de yüzde 0,31 geriledi. Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi ise hafif bir düşüş kaydetti.

ABD piyasalarında da benzer bir seyir izlendi. Artan petrol fiyatları ve yükselen Hazine tahvil getirileri, piyasa duyarlılığını olumsuz etkiledi. Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 0,94, S&P 500 yüzde 0,96 düşerken, Nasdaq Bileşik endeksi yüzde 1,18 ile en büyük kaybı yaşadı. Gösterge niteliğindeki 10 yıllık Hazine tahvil getirisi yüzde 4,02’ye yükselerek, ağustos ayından bu yana ilk kez yüzde 4’ün üzerine çıktı. Orta Doğu’daki gerilimler nedeniyle petrol fiyatları da arttı. ABD ham petrolü yüzde 3’ün üzerinde artarak varil başına 77 doların üzerine çıktı.

Kaynak: cnbce.com