Borsa İstanbul’un İkinci Yarı Beklentileri
Borsa İstanbul’daki genel tabloya baktığımızda, endeks küresel borsalar arasında en çok getiri sağlayan endekslerden biri oldu ve %42,5 yükseldi. Ancak, burada bir parantez açmak gerek; endekste topyekûn bir yükseliş yoktu. Özellikle BIST 100 dışındaki hisselerdeki seyir yatırımcıyı güldürmedi.
Alt Endekslerdeki Performans
Bu süreçte endekse katkı sağlayan alt endekslere baktığımızda sırasıyla, %98 yükselişle sigortacılık endeksi, %82 yükselişle iletişim endeksi ve %73 yükselişle bankacılık endeksi olduğunu görüyoruz. Diğer tarafta endekse paralel hareket edenler ise %46’lık yükseliş ile holding endeksi, %44’lük getiri ile teknoloji ve ulaştırma endeksleri oldu.
Sınai endeksi %24 yükselişle endeksin altında performans sergilerken, inşaat ve taş toprak endekslerindeki getiriler sıralamada en altta yer aldı.
Enflasyona Göre Değerlendirme
Peki, bu dönem enflasyona göre nasıl bir tabloya işaret ediyor? Hangi sektörler endeksin altında kaldı?
Çarşamba günü açıklanacak Haziran ayı enflasyonunun %2,2 gerçekleşmesi halinde yılbaşından bugüne enflasyon %25’e ulaşmış olacak. Bu paralelde listede %25 getirinin altında performans sergileyen endeksler enflasyonun altında kalmış olacak. Bunlar; sınai, metal ana, gayrimenkul yatırım ortaklığı, madencilik, KOBİ sanayi, aracı kurumlar, orman kağıt basım, kimya petrol plastik, taş toprak ve inşaat endeksleri.
İşte bu görünümle ilk yarıyı tamamlamış olduk. Yeni bir ikinci yarıya başlıyoruz. Yeni bir ay ve ilk işlem günü de pazartesiye denk geldi. Peki, nasıl bir 6 ay geçirdik, bir sonraki 6 ayda neler bekliyoruz?
Yılın İkinci Yarısına Dair Beklentiler Gündem Maddeleri
Yılın kalanında gündemimizi oluşturacak başlıklar arasında; gri listeden çıkış, beklenen not artırımları, yeni vergi paketleri ve 2025 bütçesi bulunuyor. Temmuz ayı gri listeden çıkış yansımaları ve olası not artışları ile geçebilir. Ağustos ayı ise sonbaharda yapılacaklara dair beklentilerle geçebilir. Eylül ayında ise yeni bir vergi paketini ve 2025 bütçe hazırlıklarını takip edebiliriz. Maliye politikası yeni adımlara açık bir ajanda sinyali veriyor.
Gri listeden çıkış kararı Haziran’ın son işlem gününde gelmesine rağmen bu başlık ilerleyen süreçte de gündemimizde olmaya devam edecek. Fiyatlamalar açısından yansıması tamamlanmış olsa da gri listeden çıkış sonrası TL cinsi varlıklarla ilgilenmeye başlayabilecek yeni kurumlar/fonlar henüz fiyatlara tam anlamıyla yansımış olmayabilir.
Bu açıdan ele alındığında, hâlâ yatırım yapılabilir seviyede olmadığımızı hatırlatarak 19 Temmuz’a dikkat çekelim.
Moody's Not Artışı Beklentisi
Moody’s Ocak ayında Türkiye’nin kredi notu görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çevirmişti. Diğer kuruluşlar S&P ve Fitch bu yıl Türkiye’nin kredi notunu birer kademe yükseltmişti. Moody’s’in de Temmuz ayındaki toplantısında not artışına gideceği görüşü hakim. Bir not artışı yüksek olasılık olarak görülmekte. Zaten Fitch ve S&P’nin de iki kademe altında kalmıştı. Dolayısıyla piyasalar bir kademe not artışını fiyatlamış durumda. İki kademelik bir artış gelmesi halinde piyasalarda momentum artabilir.
Yılın geri kalanına dair beklentileri Sabah Notları programında Phillip Capital Genel Müdür Yardımcısı Sadrettin Bağcı'ya sordum. İşte öne çıkanlar:
‘’İlk yarıda öne çıkan tema faizlerin yüksek seyri, enflasyonun yılın ilk yarısında biraz daha yukarıda kalma durumu ve buna bağlı olarak değişen makro dinamikler çerçevesinde yabancı ilgisinin olabileceğine dair beklentiydi ve bankacılık öne çıktı. Sigortacılık keza yüksek finansal gelir elde etme olasılığı nedeniyle yukarıda kaldı. Telekomlar tarafında ise dövizin stabil gitmesi nedeniyle döviz borcu olan şirketlerin de yılın ilk yarısında ön planda olduğunu gördük. Döviz borcu olan ve TL gelir yaratabilen şirketler ön plandaydı.’’
Yılın Son Çeyreğinde Hızlanma Beklentisi
‘’Yılın ikinci yarısında görünüm farklı olabilir. Enflasyonda gerileme olmasını bekliyoruz. Yıllık bazda baz etkisinin yanında, aylıkta da geri gelme olasılığını değerlendiriyoruz. Bu açıdan bakıldığında, perakendecilerin ilk yarıdaki performansının aksine biraz daha yavaş seyredebileceği bir ikinci yarı görebiliriz. Ama diğer tarafta, özellikle bankacılık sektöründe 1 civarında bir fiyat/defter değeri var. 3.2 civarında FK oranından bahsediyoruz. Ve yılın geri kalanında daha pozitif bir kâr momentumunun olduğu bir bankacılık sektörü var. Yılın ikinci yarısında daha iyi bir performans beklenebilir.
Temmuz ve Ağustos belki biraz yatay geçirdikten sonra, özellikle son çeyreğe doğru biraz daha hızlanma olabilir.’’
Global Faiz İndirimlerinin Etkisi
Faizlerin yüksek seyri devam ediyor, bunu da sigortacılık cephesinde olumlu değerlendirmek gerekebilir. Talep tarafında ise biraz daha Avrupa’yı bekleyeceğiz. ABD’de seçimler var. Global tarafta ve Avrupa tarafında ekonomik hareketlenme eğer beklediğimiz gibi yukarı olursa, yılın ilk yarısında geride kalan sanayi sektörünün daha iyi bir performans ortaya koyması beklenir.
Global tarafta yılın ikinci yarısında faiz indirimi, ekonomilerde bir toparlanma ile beraber gelirse, muhtemelen biz daha iyi bir ekonomik aktivite görürüz ve bunun da Türk şirketlerine yansıması olumlu olur.
Enflasyon Muhasebesi ve Bilançolar
Ek olarak, yılın ilk yarısı enflasyon muhasebesi nedeniyle analistler açısından biraz zor geçen bir dönem oldu. Yılın ikinci yarısında enflasyon dinamikleri yavaşlayacak ise parasal pozisyondan kaynaklı kâr ya da zararların boyutlarının daha düşük olacağı ve bu da öngörülebilir bilanço yapısını ön plana çıkaracaktır.
İlk yarıda parasal pozisyon zararı daha yüksek şirketlerin, yılın ikinci yarısında daha düşük parasal pozisyon zararı yazması olasılığı olabilir. Bu nedenle o şirketlere de odaklanmak gerekebilir.
Endekste ise, enflasyon hâlen yukarı yönlü olduğu için endekste de yukarı yön beklemek normaldir. Daha kısa sürede ise mevsimselliğin de etkisiyle daha dar bir bantta muhtemelen on bin - onbir bin bandında bir endeks görmeyi bekleriz. Ağustos sonrası Eylül’den itibaren yukarı yönlü momentum kazanabileceğini bekleriz.
Merkez Bankası rezervleri artırıyor. İki kademe not artışı gelir mi?
Moody's üç kademe artış yapmalı! Geride kalmış bir not değerlendirmesi var Moody’s’in. S&P ve Fitch’ten geride kaldı. O nedenle üç yapsa bile yeridir.
Gri listeden çıkmanın etkisi, rezervlerdeki toparlanma ve ekonomi tarafında atılan adımlar tutarlı ilerliyor. Mali tarafta biraz daha sıkılaşma olabileceği fikrindeyim. Bunu da vergiler tarafıyla ilgili görüyoruz. Bütün bunları değerlendirdiğimizde, iki not artırımı olasılığını yüksek görüyorum.