BofA'dan Türk bankaları için analiz: Geç toparlanmanın uzun sürmesi alım fırsatı yaratıyor

PAYLAŞ
  • BofA Global, Türk bankalarının net faiz marjı toparlanmasının makro ihtiyati tedbirler nedeniyle geciktiğini, ancak 2025’te fırsatların artacağını vurguluyor.
  • Akbank, Garanti, Yapı Kredi ve İş Bankası gibi özel bankaların cazip fırsatlar sunduğunu belirten BofA, devlet bankaları içinse düşük performans öngörüyor.
  • Yatırımcıların, 2025 yılına odaklandığını ve faiz indirimlerinin zamanlamasının kritik olduğunu belirten BofA, bankalar için yeniden değerleme sürecinin 2025’te hızlanacağını ifade ediyor.
BofA'dan Türk bankaları için analiz: Geç toparlanmanın uzun sürmesi alım fırsatı yaratıyor
İlgili Hisseler

HSBC Global'in yanısıra Bank of America da Türkiye için yeni bir rapor paylaştı.

BofA Global Research, Türkiye’deki bankaların 2024 ve 2025 yıllarına dair performans tahminlerini içeren yeni bir rapor yayımladı. Raporda, Türk bankalarının net faiz marjı (NIM) toparlanmasının makro ihtiyati tedbirler nedeniyle beklenenden uzun sürdüğü, ancak 2025’te fırsatların artacağı ifade edildi. Özel bankalar arasında Akbank, Garanti, Yapı Kredi ve İş Bankası'nın ön plana çıktığı belirtilirken, devlet bankaları içinse daha temkinli bir duruş sergileniyor.

Bankalar için yeniden değerleme süreci başlıyor

Raporda, Türk bankalarının uzun süredir gelir sorunları yaşadığı ve bu durumun çözümünün faiz indirimlerinden geçtiği vurgulanıyor. BofA, yüksek kaliteli EPS (hisse başına kazanç) büyümesi döneminin başladığını ve enflasyon ile net varlık büyümesindeki iyileşmenin bu süreci desteklediğini öngörüyor. Özellikle, yeniden değerleme sürecinin 2025'te yoğunlaşacağına dikkat çekiliyor ve yatırımcılara erken rezervasyon avantajlarından yararlanma çağrısında bulunuluyor.

Yatırımcılar 2025’e odaklandı

BofA, son dönemde yapılan 100’ün üzerinde yatırımcı toplantısından alınan geri bildirimlerin, yatırımcıların ağırlıklı olarak 2025 yılına odaklandığını ortaya koyduğunu belirtiyor. Faiz indirimlerinin gecikmesi ve enflasyon muhasebesi gibi faktörlerin kısa vadede belirsizlik yarattığına dikkat çeken rapor, yatırımcıların bankaların varlık kalitesinden ziyade NIM iyileşmesine odaklandığını belirtiyor.

2025 yılı için muhafazakâr tahminler

Dolarizasyon ve para arzının, politika yapıcılar için ana odak noktası olmaya devam ettiğini vurgulayan rapor, faiz indirimlerinin ve mevduat faizlerinin 2025 yılına etkilerini daha muhafazakâr bir yaklaşımla değerlendirdiğini ifade ediyor. Ayrıca, kredi riski (CoR) tahminlerinin de 200 baz puan seviyesine revize edildiği belirtildi. BofA, bu muhafazakâr varsayımların EPS hedeflerini korumada etkili olacağını belirtiyor.

Yüksek kaliteli EPS momentumunda dönüşüm süreci

BofA, önceki tahminlerinin yüzde 40’ından fazlasının 2024 yılı son çeyrek performansına bağlı olduğunu ve bu dönemde önemli düzeltme riskleri bulunduğunu belirtiyor. Ancak, bankaların 2025-2026 dönemi için yüzde 29-37 arası özsermaye kârlılığı (RoE) hedefi olduğunu vurgulayan rapor, bu dönemin 2017’den beri görülen en önemli dönüşüm süreci olabileceğine işaret ediyor. BofA, bu dönüşümün sürdürülebilir bir EPS toparlanması sağlayacağını öngörüyor.

Akbank, Garanti, Yapı Kredi ve İş Bankası öne çıkıyor

BofA, özel bankaların cazip yatırım fırsatları sunduğunu belirtiyor. 2025 yılı için özel bankaların fiyat/kazanç (P/E) oranının yüzde 14, mevcut fiyat/defter değeri (P/B) oranının ise yüzde 0.9 seviyelerinde olduğunu ve bunun yatırımcılar için çekici olduğunu vurguluyor. Akbank, Garanti, Yapı Kredi ve İş Bankası’nın önerildiği raporda, devlet bankaları olan Halkbank ve Vakıfbank için ise “düşük performans” değerlendirmesi yapılıyor.

Banka Eski Hedef Fiyat (TL) Yeni Hedef Fiyat (TL) Mevcut Fiyat (TL)
Akbank (AKBNK) 85 90 50,3
Garanti (GARAN) 160 160 110,9
Yapı Kredi (YKBNK) 42 44 25,06
İş Bankası (ISCTR) 20 21 11,79
Halkbank (HALKB) 15 12,7 16,03
Vakıfbank (VAKBN) 22,7 19 21,16
Kaynak: cnbce.com