Banka bilançolarında toparlanma ne zaman başlayacak?

PAYLAŞ
  • A1 Capital Satış Müdürü İrem Özbay Borsa İstanbul ve son gelen bilançolarla ilgili analizlerini paylaştıç

CNBC-e'de Meryem Kenan'ın yayınına katılan A1 Capital Satış Müdürü İrem Özbay, Borsa İstanbul'da son dönemde olan fiyat hareketlerinde özellikle işlem hacmi bazında gerilemenin oldukça dikkat çekici olduğunu söyledi. Özbay, "Geçtiğimiz dönemlere baktığımız zaman, özellikle geçtiğimiz yıl 200 milyar TL ortalama vardı bir BİST Tüm tarafında. Ekim, Eylül ayı biraz daha iyi seyrediyordu açıkçası. 110 milyar TL'ye yakın bir hacim vardı ama ekimin ortalaması daha da düşük. 100 milyarlara falan geliyor. Hatta dünkü işlem hacmine bakıldığı zaman biz tüm tarafı için konuşuyorum, 86 milyar bir hacim var. Yani hacmin gerilemesi aslında fiyat hareketlerinin de çok sağlıklı oluşmasını engelliyor ve daha çok hızlı fiyat hareketlerini, yani aşağı yönlü hareketin daha hızlı gerçekleştiği fiyat hareketlerini görebiliyoruz.

Bunu bir bakıma aslında şöyle de yorumlamak mümkün olabiliyor. Açıkçası şu anda dün için konuşmuyorum ama düşüşlerin hızlandığı süreçlerde hacmin düşük olması artık satıcıların da bir miktar, daha durduğunu bize gösteriyor ve burada biraz daha etkinin sınırlı olduğunu ve ileride pozitife dönme açısından da daha olumlu bir işaret olarak karşımıza çıkıyor. Ama hacimsiz bir piyasa görüntüsü özellikle böyle dünkü gibi yukarı yönlü hareketler içinde en negatif bir seyre işaret ediyor. Burada tabii ki daha önceki süreçlerde hep konuştuğumuz içeride likidite eksikliği piyasanın desteklenmesini, yukarı yönlü gitmesini belki engelliyor ama özellikle Borsa İstanbul'daki şu anda hikayesizlik ve bilanço dönemindeyiz. Üçüncü çeyrek bilançolarla alakalı beklentiler daha kötü bilançolar gelmesi yönünde. O yüzden de burada yukarı yönlü etkinin sınırlandığını gözlemliyoruz Borsa İstanbul'da." dedi.

Yabancı tarafında bankacılıkla alakalı aşağı yönlü revizeler gelse de raporların bu kadar sık gelmesinin aslında ilginin de olduğunu gösterdiğini söyleyen Özbay, girişlerin oldukça sınırlı hatta satış tarafında hisse senedi tarafındansa tahvil tarafına ciddi bir ilgi olduğunu vurguladı. Bu noktada Merkez Bankasının enflasyon rakamlarının oldukça önemli olmaya devam ettiğini, burada faiz indirimi beklentilerinin bir miktar ötelendiğini, bunun da etkilerinin hissedildiğini belirtti.

Özbay, "Tahvil tarafında o yüzden gelişler güçlü ama hisse senedi tarafında şu anda etkinin negatif yönde olduğunu görüyoruz.

İçeride bakıldığı zaman borsaya para girişi noktasında çıkış yok, tam tersine bir miktar da giriş olduğunu görüyoruz. Bu da bize içerideki oyuncuların pozisyonlarını koruduğunu gösteriyor ama yeni alım noktasındaki etkiler sınırlı kalmaya devam ediyor. Bunda hem bilanço sezonunda negatifin fiyatlandığı bir süreci çok ciddi yaşıyoruz endeks tarafında. Şimdi ayı kapatıyoruz artık ve 1 Kasım itibariyle S&P'nin Türkiye'yle alakalı değerlendirmesini alacağız. Burada evet, bir görünümde not artışı beklentisi var içeride ama bunun zaten fiyatlamalar içerisinde olduğu için çok ciddi etkisinin oluşmasını beklemiyoruz.

Diğer taraftan daha önceki not artışlarına da baktığımız zaman diğer kuruluşlardan biraz daha etkili negatif olduğunu görüyoruz. Ama şu aşamada geldiğimiz noktada zaten negatif fiyatladığımız için ve bir para girişi içerisinde olduğumuz için etkisinin sınırlı kalmasını bekleyebiliriz." dedi.

Rekabet Kurulu'nun Stellantis Otomotiv'in Tofaş tarafından devralınmasına yönelik negatif kararını da değerlendiren Özbay, "Rekabet Kurulu bunu şu aşamada iptal etti ama tek seferlik bir düzenleme hakkı da var. O yüzden burada tekrardan düzenleme ihtimali de söz konusu.

Bakıldığı zaman aslında Stellantis Türkiye'nin satın alınma hikayesinde de diğer markaların da distribütörlüğünü yapması söz konusuydu Tofaş'ın. O yüzden ana gelir hareketleriyle alakalı değil ama daha çok gelir elde etme ve üretim yapma noktasındaki artışlar dikkat çekici olacaktı, burada beklentiler o yüzden biraz daha bu yöndeydi. Farklı ürünler ve markaların distribütörlüğünü yapmasının etkisi olmasını beklerdik. Burada anlaşmanın yapılmamasının nakit akışları tarafındaki etkilerini hissedebiliriz ama bir miktar daha etkilerinin sınırlı kalmasını bekliyoruz. Çünkü bakıldığı zaman da Tofaş'ın FAVÖK rakamlarında yüzde 10'a denk gelen bir rakama denk geliyor. O yüzden etkinin sınırlı olmasını bekleyebiliriz şu aşamada." değerlendirmesinde bulundu.

Bankacılık sektöründe gelen ilk karlara ilişkin de değerlendirmeler yapan Özbay, "Burdaki marjların toparlanması beklentisi var ama o biraz daha 2025 ilk çeyreğine ötelenmiş gibi duruyor. Orada özellikle faiz indirimlerinin biraz daha ilk çeyreğe ötelenmesiyle alakalı bir hikaye söz konusu. O yüzden aslında banka bilançoları bir miktar daha beklendiği gibi geliyor. Burada zaten bilançoların daha olumsuz gelmesi bekleniyordu açıkçası. Özellikle Akbank bilançosu özelinde evet beklentilere paralel geldi ama faiz giderleri tarafında ciddi bir azalış söz konusu.

Akbank tarafını aldık, diğer bankaları da almaya devam edeceğiz. Burada belki bankacılık dikkat çekmek gerekirse Garanti Bankası'nda bir miktar daha aslında güçlü kar marjının devam etmesini bekleyebiliriz, o bir miktar daha pozitif ayrışabilir. Aynı şekilde burada Vakıfbank ve TSKB tarafı da özellikle burada bir miktar daha toparlanmaya işaret ettiğini söyleyebilirim.

Yani bankacılık tarafı için beklentilerin aslında fiyatlandığını da görüyoruz, burada yabancı kurumların da raporlarını aşağı yönde revize ettiklerini gözlemliyoruz." dedi.