Asya-Pasifik piyasaları ABD seçimleri ve Fed faiz kararı öncesinde karışık seyirde
- Asya-Pasifik borsaları, ABD seçimleri ve Fed’in faiz kararına yönelik belirsizlik nedeniyle Salı günü karışık bir performans sergiledi.
- Avustralya Merkez Bankası, sekizinci kez faizi yüzde 4,35 seviyesinde sabit tutarak piyasa beklentilerine paralel bir karar aldı.
- Çin yerel yönetimlerin borç limitini artırmayı gündemine alırken, Güney Kore enflasyonu dört yılın en düşük seviyesine indi.
Asya-Pasifik piyasaları, yatırımcıların ABD başkanlık seçimleri ve bu hafta açıklanması beklenen Fed faiz indirimi öncesinde pozisyon almasıyla birlikte Salı günü karışık bir seyir izledi.
Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,11 değer kazanırken, Topix endeksi de yüzde 0,73 yükseldi. Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,17 gerilerken, Kosdaq yüzde 0,2 artış gösterdi. Ülkede Ekim ayı tüketici enflasyonu, yıllık bazda yüzde 1,3 olarak gerçekleşti. Bu oran, Reuters’ın yüzde 1,4’lük beklentisinin hafif altında kaldı.
Hong Kong’un Hang Seng Endeksi yüzde 0,98 değer kazanırken, Çin’in CSI 300 endeksi yüzde 1,53 yükseldi. Buna karşılık, Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi yüzde 0,56 düşüşle kapandı. Avustralya Merkez Bankası, beklentiler doğrultusunda nakit faiz oranını sekizinci toplantısında da yüzde 4,35’te sabit tuttu.
ABD piyasalarında düşüş
ABD’de Pazartesi günü Dow Jones Sanayi Endeksi 257,59 puan veya yüzde 0,61 düşerek 41.794,60 seviyesine geriledi. S&P 500 endeksi yüzde 0,28 düşüşle 5.712,69 seviyesine, Nasdaq Bileşik Endeksi ise yüzde 0,33 kayıpla 18.179,98 seviyesine indi.
Pazartesi günü ABD borsalarındaki hareketler, güvenli liman olarak görülen ABD Hazine tahvillerine yönelimle gerçekleşti ve bu durum bazı yatırımcıların seçim öncesinde riskten kaçınmak isteyebileceğini gösterdi.
ABD'de seçim dışında Wall Street, Perşembe günü açıklanacak olan Fed faiz kararına hazırlanıyor. CME Group’un FedWatch aracına göre, yatırımcılar merkez bankasının toplantı sonunda çeyrek puanlık bir faiz indirimi yapma ihtimalini yüzde 99 olarak görüyor. Bu, Eylül ayında yapılan yarım puanlık indirimin ardından beklenen bir adım olarak öne çıkıyor.
Avustralya Merkez Bankası faiz oranlarını yüzde 4,35'te sabit tuttu
Avustralya Merkez Bankası, Reuters anketine katılan ekonomistlerin beklentilerine paralel olarak sekizinci toplantısında da gösterge faiz oranını yüzde 4,35'te sabit tuttu. Banka, gelişmiş ekonomilerdeki diğer merkez bankalarından farklı olarak, enflasyonun 2022 yılındaki zirve seviyesinden bu yana önemli ölçüde düştüğünü belirtti. Ancak, temel enflasyonun hala yüksek olduğunu da ekledi.
ANZ, Commonwealth Bank of Australia ve HSBC ekonomistleri de merkez bankasının faizi sabit tutacağını öngörüyordu. ANZ, ilk faiz indirimini 2025 yılı Şubat ayında beklediğini açıkladı.
Çin, yerel yönetim borç planını gözden geçiriyor
Çin parlamentosunun sürekli komitesi tarafından Pazartesi günü yapılan toplantıda, yerel yönetim borç limitini artırma önerisi gündeme alındı. Devlet medyasına göre, bu yeni borçlanma planı gizli borçların yerine geçmek amacıyla kullanılacak.
Çin Maliye Bakanı Lan Fo’an, geçen ay düzenlediği bir basın toplantısında yerel borç limitinde artış yapılması yönünde çalışmaların sürdüğünü belirtmişti. Çin'de yerel yönetimler, kamu hizmetleri harcamalarının büyük bir kısmından sorumlu olsa da, arazi satışlarından elde edilen gelirlerin azalması nedeniyle finansal olarak zorlanıyor.
Güney Kore enflasyonu son dört yılın en düşük seviyesinde
Güney Kore’de Ekim ayında yıllık enflasyon yüzde 1,3 oranında artarak 2021’in başından bu yana en düşük seviyeye geriledi. LSEG verilerine göre, bu oran Reuters'ın yüzde 1,4 beklentisinin hafif altında kaldı. Ekim verisi, Eylül’deki yüzde 1,6 ve Ağustos’taki yüzde 2 oranından daha düşük gerçekleşti ve bu düşüş üç ay üst üste devam etti.
Aylık bazda ise tüketici fiyat endeksi değişmedi. Geçen ay Güney Kore Merkez Bankası, enflasyondaki yavaşlama nedeniyle yaklaşık iki yıl boyunca sabit tuttuğu gösterge faiz oranını 25 baz puan indirerek yüzde 3,25'e çekmişti. Güney Kore Merkez Bankası’nın bir sonraki toplantısı 28 Kasım'da yapılacak.