Asya hisseleri kırmızıda: Yende müdahale bekleniyor

PAYLAŞ
  • Asya hisseleri, ABD enflasyon verileri öncesinde düştü.
  • Doların 160 yen sınırına yaklaşması Japon müdahalesi olasılığını artırdı. Japonya Merkez Bankası, faiz oranlarını artırmayı değerlendiriyor.
  • Euro, Fransa seçimleri öncesinde değer kazanırken altın ve petrol fiyatları hafifçe geriledi.
Asya hisseleri kırmızıda: Yende müdahale bekleniyor

Asya hisseleri, yatırımcıların enflasyonda yeniden bir yavaşlama göstermesini umduğu ABD fiyat verileri öncesinde Pazartesi günü geriledi. Doların 160 yen sınırını test etmesiyle Japon müdahalesi için piyasalar tetikteydi.

Jeopolitik gelişmeler de önem kazandı; Perşembe günü yapılacak ABD başkanlık tartışması ve hafta sonundaki Fransa seçimlerinin ilk turu piyasaların odağında.

MSCI'nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi yüzde 0.8 düştü. Güney Kore hisseleri de yüzde 0.8 geriledi. S&P 500 ve Nasdaq vadeli işlemleri yatay seyrederken, Boeing hisseleri ABD savcılarının uçak üreticisine karşı cezai suçlamalar önerdiğini bildirmesi üzerine baskı altında kalabilir.

EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri yüzde 0.1, FTSE vadeli işlemleri ise yüzde 0.3 değer kaybetti.

Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.7 yükseldi. Yendeki düşüş, Japonya Merkez Bankası'na politikasını sıkılaştırma baskısı yapmasına rağmen devam ediyor. Merkez bankasının son politika toplantısının Pazartesi günü yayımlanan tutanakları, tahvil alımlarını azaltma ve faiz oranlarını artırma konusunda tartışmalar olduğunu gösterdi.

Yende müdahale beklentisi

Japonya'nın üst düzey döviz yetkilisi, doların 159.94 yen seviyesine çıkmasının ardından yenin son düşüşüne karşı hoşnutsuzluğunu dile getirdi. Dolar, 159.74 seviyesinde hafifçe geriledi ve Nisan sonundaki 160.245 zirvesini gözlemliyordu. Japonya'nın o dönemde yaklaşık 60 milyar dolar harcayarak yen satın almaya başladığı düşünülüyor.

Taşıma ticaretine olan talep, düşük faiz oranlarıyla yen borçlanarak daha yüksek getirili para birimlerini satın alma işlemleri, hem Avustralya hem de Yeni Zelanda dolarlarının yene karşı 17 yılın zirvesine ulaşmasına neden oldu.

PCE verisi bekleniyor

Euro, son imalat anketlerinin yumuşamasıyla 1.0692 dolarda sıkışıp kalmasına rağmen yen karşısında son zirveleri test ediyordu. JPMorgan analistleri, Euro bölgesi PMI verilerinin düşüşünün, Fransa seçimleri nedeniyle yaşanan durgunluğun etkisiyle olduğunu belirtti. Pazar günü yayımlanan bir ankete göre, Fransa'nın aşırı sağcı Ulusal Cephe partisi ve müttefikleri ülkenin seçimlerinin ilk turunda yüzde 35.5 oy oranıyla önde gidiyor.

Piyasaların PCE beklentisi

ABD'den gelen imalat anketleri, Haziran ayında 26 ayın en yüksek seviyesinde faaliyet gösterdiğini, ancak fiyat baskılarının önemli ölçüde azaldığını gösterdi. Bu durum, Cuma günü açıklanacak olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi için iştahları kabarttı. Federal Rezerv'in tercih ettiği çekirdek endeksin yıllık büyümesinin Mayıs ayında yüzde 2.6'ya yavaşlaması ve son üç yılın en düşük seviyesine ulaşması bekleniyor.

NAB analistleri, düşük PCE deflatör sonuçlarının yıllık oranın yıl boyunca yükselmesini engellemek için gerekli olduğunu ve Fed'in bu durumun farkında olduğunu belirtti. Düşük bir sonuç, piyasa bahislerini Eylül ayında bir Fed faiz indirimi olacağı yönünde güçlendirebilir. Bu hafta en az beş Fed yetkilisinin konuşması bekleniyor, bunlar arasında San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ve Fed Valileri Lisa Cook ve Michelle Bowman da bulunuyor.

Emtia piyasalarında, altın güçlü doların baskısını hissederek 2,324 dolara geriledi. Petrol fiyatları ise geçen hafta yaklaşık yüzde 3 yükseldikten sonra hafifçe geriledi. Brent petrolü varil başına 85.17 dolara, ABD ham petrolü ise 80.66 dolara geriledi.