Uzmanlara göre otomotiv devleri hayatta kalmak için Çin'le işbirliği yapmak zorunda

PAYLAŞ
  • Çin’de yeni enerji araçlarının satış oranı yüzde 50’yi aşarken, BYD ve Geely pazar liderliğini sürdürüyor. Yabancı üreticiler, rekabet için yerel iş birliklerine yöneliyor.
  • Tesla, 2019-2023 yılları arasında Çin satışlarını altı kat artırırken, General Motors, Volkswagen ve Nissan gibi devlerin gelirleri aynı dönemde geriledi.
  • Volkswagen, Xpeng ile 700 milyon dolarlık ortaklık kurarken; Toyota, Pony.ai ile otonom sürüş araçları geliştirmek için yeni bir girişim başlattı. Rekabet teknoloji odaklı ilerliyor.
Uzmanlara göre otomotiv devleri hayatta kalmak için Çin'le işbirliği yapmak zorunda

Dünyanın en büyük otomobil pazarı Çin’de, yeni enerji araçlarının (NEV) toplam satışların yarısından fazlasını oluşturması, geleneksel yabancı otomobil üreticilerini zor durumda bırakıyor. Uzmanlar, yabancı markaların pazar paylarını koruyabilmek için yerel ortaklıklarını artırması gerektiğini vurguluyor.

Yerel ortaklıklar zorunlu hale geliyor

Sino Auto Insights’ın kurucusu ve genel müdürü Tu Le, yabancı otomobil markalarının Çin pazarında rekabetçi temiz enerji araçları piyasaya sürememesi halinde pazar paylarını korumanın tek yolunun yerel oyuncularla ortaklık kurmak olacağını belirtti. Ancak Le, bazı yabancı markalar için bunun artık çok geç bir adım olabileceğini de ekledi.

ABD merkezli General Motors, Alman Volkswagen ve Japon Nissan gibi otomobil devlerinin Çin gelirleri, 2019 ile 2023 arasında ciddi düşüş yaşadı. Güney Koreli Kia ise 2023 yılında, 2020’ye kıyasla Çin satışlarının yüzde 30’dan fazla azaldığını açıkladı. Buna karşılık Tesla, aynı dönemde Çin satışlarını altı kat artırarak dikkat çekti.

Pazar dinamikleri değişiyor

Çin’e on yıllar önce giriş yapan yabancı otomobil üreticileri, başlangıçta yerel, genellikle devlet kontrolündeki şirketlerle ortak girişim kurmak zorundaydı. Ancak 2022 itibarıyla Çinli yetkililer, yabancı şirketlerin yerel üretimlerini tamamen sahiplenmelerine izin verdi.

Buna rağmen, yerli üreticiler BYD ve Geely, 2022 itibarıyla pazar payında ilk iki sırayı aldı. Çin Yolcu Otomobil Derneği’nin ekim ayı verilerine göre, bu iki şirket pazar liderliğini sürdürdü.

Hong Kong merkezli birleşme ve satın alma avukatı David Norman, “Batılı üreticiler artık pazar pozisyonlarının erimesini izleyemeyeceklerini ve harekete geçmeleri gerektiğini fark ettiler. Büyük adımlar atmak zorundalar,” dedi. Norman, Çinli elektrikli araç şirketlerinin teknoloji liderliğinin giderek büyüdüğünü de vurguladı.

Teknoloji yarışı kızışıyor

Çinli elektrikli araç üreticileri, araçlarına akıllı telefon benzeri eğlence ekranları, projektörler ve sürücü destek teknolojileri gibi yenilikçi özellikler ekleyerek yerel pazarda rekabetçi kalmayı başardı. Tesla’nın sürücü destek teknolojileri Çin’de tam onay alamazken, yerel oyuncular kendi teknolojilerini geliştirdi.

Volkswagen, geçen yıl Çinli elektrikli araç üreticisi Xpeng’e 700 milyon dolar yatırım yaparak 2026 yılında Çin pazarına özel modeller geliştirme planını duyurdu. Alman şirket ayrıca otonom sürüş teknolojileri geliştiren Horizon Robotics ile ortaklık kurmak için 2,4 milyar avroluk yatırım açıkladı.

Toyota da Çinli otonom sürüş girişimi Pony.ai ile araçların seri üretimi için ortaklık kurduğunu duyurdu.

Zorlu rekabet süreci

Uzmanlara göre, yabancı üreticiler Çin pazarında kendi teknolojilerini satmakta zorlanabilir. JunHe Law’un Şanghay merkezli ortağı Weng Yajun, “Yerli yeni enerji araç markaları çok rekabetçi. Tüm çabanızı harcasanız bile sadece birkaç araç satabilirsiniz,” dedi.

Çin’de otomobil üreticileri alıcı çekmek için fiyatları düşürmeye devam ediyor. Bir yılda piyasaya çok sayıda yeni model sunulsa da, rekabetin sertliği nedeniyle devlet kontrolündeki üreticiler bile zorluk yaşıyor.

Fitch Ratings’in Asya-Pasifik direktörü Jing Yang, 2024’te bazı yabancı markaların Çin pazarını tamamen terk edeceğini öngörüyor. Yang ayrıca, Çinli üreticilerin Avrupa Birliği gibi bölgelerdeki tarifelere rağmen küresel genişleme hedeflerinden vazgeçmeyeceğini belirtti.

Kaynak: cnbce.com