Tesla ilk çeyrekte hedefi tutturamadı: Teslimatlar azaldı, hisseler sert düştü

PAYLAŞ
  • Elon Musk'ın sahibi olduğu Tesla, 2025’in ilk çeyreğinde 336 bin 681 araç teslim ederek, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13’lük bir düşüş yaşadı.
  • Üretim rakamları da gerilerken, şirketin bu performansı yatırımcı beklentilerinin altında kaldı. Hisseler çeyrek boyunca yüzde 36 düşerken, şirketin piyasa değeri 460 milyar dolar eridi.
  • CEO Elon Musk’ın siyasi çıkışları nedeniyle oluşan protestolar ve boykotlar, Tesla’nın marka imajını zedelerken, Avrupa ve Çin pazarlarında da ciddi kayıplar yaşandı.
Tesla ilk çeyrekte hedefi tutturamadı: Teslimatlar azaldı, hisseler sert düştü

Elon Musk'ın sahibi olduğu elektrikli araç üreticisi Tesla, 2025 yılının ilk üç ayına ait araç teslimat ve üretim verilerini paylaştı. Buna göre şirket, ilk çeyrekte toplam 336 bin 681 araç teslim etti. Bu rakam, 2024’ün aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 13’lük bir düşüş anlamına geliyor.

Üretim de düştü: Tesla, bu dönemde 362 bin 615 araç üretti. Geçen yılın ilk çeyreğinde üretim miktarı 433 bin 371 olarak açıklanmıştı. Yani üretimde de ciddi bir azalma söz konusu.

Beklentiler karşılanmadı

Yatırımcılar Tesla’dan 360 bin ila 370 bin arasında araç teslimatı bekliyordu. Bazı analizlerde bu sayı 377 bin 590 olarak öngörülmüştü. Ancak açıklanan rakam, bu tahminlerin oldukça altında kaldı. Bu durum, şirketin borsadaki performansını da olumsuz etkiledi.

En çok satan modeller yine önde

Tesla, detaylı model ya da bölge bilgisi vermese de, Model 3 ve Model Y serilerinden toplam 345 bin 454 araç ürettiğini, 323 bin 800 adet teslim ettiğini açıkladı. Diğer modeller arasında yer alan köşeli gövdeli Cybertruck gibi araçlardan ise 12 bin 881 adet teslim edildi.

Tesla ilk çeyrekte hedefi tutturamadı: Teslimatlar azaldı, hisseler sert düştü - Resim : 1

Bazı fabrikalarda üretim hatları geçici olarak durduruldu. Bu kesintiler, özellikle yeniden tasarlanan Model Y’nin üretimine geçiş için planlandı. CEO Elon Musk, bu modelin '2025’te de dünyanın en çok satan aracı' olmasını beklediğini söyledi.

Protestolar ve boykotlar şirketi zorluyor

Tesla’nın yaşadığı düşüşte sadece üretim sorunları değil, CEO Elon Musk’ın siyasi duruşu da etkili oldu. Musk’ın ABD eski Başkanı Donald Trump’ın yönetiminde aktif görev alması ve Almanya’da göçmen karşıtı bir partiyi desteklemesi, kamuoyunda büyük tepki topladı.

Bu gelişmeler, Tesla ürünlerine karşı protestolar, boykotlar ve bazı suç eylemleriyle sonuçlandı. Şirketin marka imajı bu süreçte önemli ölçüde zarar gördü.

Avrupa ve Çin’de pazar payı eridi

Tesla’nın Avrupa’daki satışları da düşüşte. 15 Avrupa ülkesinde Tesla'nın pazar payı yüzde 9,3’ten yüzde 7,9’a geriledi. Almanya’da ise bu oran yüzde 16’dan yüzde 4’e düştü.

Çin’de de durum farklı değil. Mart ayında Tesla’nın Çin’de ürettiği araçların satışı, geçen yıla göre yüzde 11,5 azalarak 78 bin 828’e geriledi. Tesla, burada BYD gibi yerli rakiplerle yoğun rekabet yaşıyor.

Tesla hisselerinde büyük kayıp

Gelişmeler, şirketin borsadaki performansını sert etkiledi. Tesla’nın hisseleri 2025’in ilk çeyreğinde yüzde 36 değer kaybetti. Bu, 2022'nin son çeyreğinden bu yana yaşanan en büyük düşüş oldu. Aynı zamanda şirketin borsa tarihindeki en sert üçüncü çeyrek kaybı olarak kayıtlara geçti. Değer kaybı sonucunda 460 milyar dolarlık piyasa değeri silindi.