İtalya’nın otomotiv sektöründe 20 yıl sonra ulusal grev: Stellantis gerilimde

PAYLAŞ
  • Stellantis, 2024’ün ilk yarısında İtalya’daki üretimini yüzde 70 oranında azalttı. Şirket, artan rekabet ve mali baskılar nedeniyle üretim planlarında değişiklik yapmayı değerlendiriyor.
  • CEO Carlos Tavares, AB’nin karbon emisyon kurallarının maliyetleri artırdığını ve bu durumun bazı fabrikaların kapanmasına yol açabileceğini ifade etti.
  • tellantis, 2024 yılı sonunda 10 milyar euro zarar beklentisi açıklarken, yönetim değişikliği ihtimali üzerinde çalışıldığını ve Tavares’in halef arayışının başladığını duyurdu.
İtalya’nın otomotiv sektöründe 20 yıl sonra ulusal grev: Stellantis gerilimde

İtalya'nın otomotiv sektöründeki işçiler, 20 yıl aradan sonra ulusal bir greve gidiyor. Ülkenin üç büyük sendikası tarafından organize edilen grev, Cuma günü Roma’nın merkezinde büyük bir gösteriyle gerçekleştiriliyor. Grev, küresel otomotiv devi Stellantis ile İtalya’daki aşırı sağ hükümet arasında artan gerilimler eşliğinde gerçekleşiyor.

Stellantis ve İtalya hükümeti arasında gerilim artıyor

İtalya hükümeti, Stellantis’i montaj fabrikalarını düşük maliyetli ülkelere taşımakla suçluyor. Stellantis, 2021 yılında Fiat-Chrysler ve PSA Peugeot’nun birleşmesiyle oluşan ve dünyanın dördüncü büyük otomotiv üreticisi konumunda. Ancak grup, artan rekabet ve mali baskılarla karşı karşıya. Özellikle, İtalya’daki üretim tesislerinde 2024’ün ilk yarısında keskin bir düşüş yaşandı. Son 17 yılda, şirket İtalya’daki üretimini neredeyse yüzde 70 oranında azalttı.

Tavares’ten karbon emisyon kurallarına eleştiri

Stellantis CEO’su Carlos Tavares, Avrupa Birliği’nin karbon emisyon kurallarının üretim maliyetlerini artırdığını belirtti. Tavares, bu kurallar nedeniyle rekabet edebilmek adına bazı montaj fabrikalarının kapatılabileceğini söyledi ve işten çıkarmaların “göz ardı edilemeyeceğini” ekledi. Tavares ayrıca, elektrikli araç talebini artırmak için ek devlet teşviklerine ihtiyaç olduğunu yineledi.

Stellantis, Jeep ve Chrysler gibi araçları üretirken, yakın zamanda 2024 yılı sonunda 10 milyar euroya (11,2 milyar dolar) kadar zarar beklediğini açıklamıştı. Şirketin bu kararı, dikkatleri üzerine çekti ve finansal performansı hakkında endişeler yarattı.

ABD’de ve Avrupa’da zorluklar devam ediyor

Tavares, ABD’deki bayiler ve Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası (UAW) tarafından bu yılki kötü finansal performansı nedeniyle eleştirildi. Bayilerde çok fazla yüksek fiyatlı aracın bulunması nedeniyle hazırlıksız yakalanan Tavares, fabrika açılışlarını erteleyerek, sendikal işçileri işten çıkararak ve maaşlı çalışanlara gönüllü ayrılma teklifleri sunarak maliyetleri düşürme yoluna gitti.

Yönetim değişikliği sinyalleri

Stellantis, Eylül ayında, 66 yaşındaki Carlos Tavares’in yerine geçecek bir halef arayışında olduğunu açıkladı. Tavares’in beş yıllık sözleşmesinin bitiş tarihi 2026 olsa da, şirket Tavares’in bu tarihten sonra görevde kalma olasılığını da açık bıraktı.

Kaynak: cnbce.com