Çinli şirketler Ar-Ge'ye Tesla'dan daha fazla harcıyor

PAYLAŞ
  • Çinli elektrikli araç şirketleri, satış gelirlerinin büyük bir kısmını Ar-Ge'ye ayırıyor. Bu pay Tesla'nın yaptığı harcamadan daha fazla.
  • Çin'in yeni enerji araçları pazarı, küresel ölçekte en büyük ve en rekabetçi pazarlardan biri. Yüksek Ar-Ge harcamalarının, şirketlerin uzun vadeli rekabet gücünü artırıp artırmayacağı belirsiz.
Çinli şirketler Ar-Ge'ye Tesla'dan daha fazla harcıyor
Fotoğraf: Reuters

ABD'de listelenen Çinli elektrikli araç şirketleri, satışlarına oranla Tesla’dan daha fazla araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) harcaması yapıyor. CNBC'nin yaptığı analize göre bu şirketler, dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin’deki acımasız rekabet ortamında hayatta kalmak için bu stratejiyi uyguluyor. Hem pil hem de hibrit motorlu araçları içeren elektrikli araçlar, hızla yüzde 40'tan fazla satış oranına ulaştı.

UBS otomobil analisti Paul Gong, birçok Çinli otomobil üreticisinin gelirlerine oranla yıllar öncesine kıyasla önemli ölçüde artan bir Ar-Ge harcaması yaptığını belirtti. Gong, “Bazı durumlarda, mutlak dolar cinsinden bile bu oranı geçtiler” dedi.

Nio'nun Ar-Ge yatırımı yüzde 29

ABD'de listelenen dört Çinli elektrikli araç şirketinden Nio, yılın ilk üç ayında gelirinin neredeyse yüzde 29'unu Ar-Ge'ye harcadı. Tesla'nın Ar-Ge oranı ise ilk çeyrekte yüzde 5,4 ve ikinci çeyrekte yüzde 4,2 olarak açıklandı. Milyarder girişimci Elon Musk’ın şirketi, nispeten düşük bir Ar-Ge oranı ile tanınmaktadır.

Ancak bu yüksek harcamanın uzun vadeli rekabete dönüşüp dönüşmeyeceği belirsiz. Nio, yıllardır zararla faaliyet göstermekte olup, yalnızca son birkaç ayda yüksek fiyatlı otomobillerinin teslimatında artış gösterdi. Şirket, son yıllarda otomobil lansmanlarına ek olarak, Haziran sonunda "kalite" üzerine bir etkinlik de dahil olmak üzere, pil hizmetleri ve diğer teknolojileri tanıtmak için etkinlikler düzenledi.

Nio’nun kalite yönetim komitesi başkanı Feng Shen, "Herkes şu anda iç rekabetten bahsediyor" dedi. Elektrikli otomobil endüstrisindeki amansız rekabeti tanımlamak için Çin'de popüler bir terime atıfta bulundu. Shen, "Şirketlerin rekabet etmesi gereken şey kalitedir. Kalite konusunda iyi bir iş çıkaramazsanız, söyleyecek hiçbir şeyiniz yok" dedi.

Shen, Nio'nun esas olarak yeni teknoloji ve tedarik zinciri inovasyonuyla başlayan ürün kalitesini artırma planını açıkladı. Aynı zamanda Nio’nun yönetim kurulu başkan yardımcısı olan Shen, daha önce Çin’de lüks EV markası Polestar’ın başkanıydı ve ABD ve Çin’de Ford Motor’da kalite yönetiminde çalıştı.

Nio, Eylül 2022'de birçok otomobil şirketi için bir üretim merkezi olan Hefei şehrinde ikinci fabrikasını açtı. Fabrikada yaklaşık 2.000 insan işçi ve üretimin çoğunu otomatikleştiren 756 robot bulunuyor. Nio'nun kurucusu ve CEO'su William Li, "Anahtar, üretimin her aşamasını dijitalleştirmekti" dedi. Dijital sistemin tedarikçilerin çeşitli seviyelerinde entegre edilebilirse, şirketin sorunları kolayca belirleyebileceğini ifade etti.

Tedarik zincirlerinin yakınlığı

Şangay’ın batısındaki Anhui eyaletinin başkenti Hefei, elektrikli/hibrit aracı üreticisinin dört saatlik bir sürüş mesafesinde tüm gerekli parçaları bulabileceği kadar çok fabrikaya ev sahipliği yapan Yangtze Nehri Deltası olarak adlandırılmaktadır.

Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, akıllı üretim için endüstride yüzlerce en iyi uygulama vakası ve uygulama kriteri oluşturmak için otomobil üreticileri ve tedarikçileriyle birlikte çalıştığını söyledi. Fitch Ratings’in Asya-Pasifik kurumsal derecelendirme bölümünde, Çin otomobillerine odaklanan bir direktör olan Jing Yang, "Çin'deki Çinli şirketler için ana rekabet avantajı aslında son derece etkili ve verimli tedarik zinciridir" dedi.

Yang, bunun Çinli elektrikli otomobil şirketlerinin müşterilere ve piyasa ihtiyaçlarına geleneksel otomobil üreticilerinden daha hızlı yanıt vermesine yardımcı olabileceğini belirtti.

Bölgenin başka bir kısmı olan Zhejiang eyaleti, Hong Kong’da listelenen otomobil devi Geely ve ABD'de listelenen elektrikli otomobil alt şirketi Zeekr’i de bünyesinde bulunduruyor. Zeekr’in ilk çeyrek sonuçları, şirketin araştırma ve geliştirmeye satışlarının yüzde 13'ünü harcadığını gösterdi. Ana şirket Geely, ilk çeyrek raporunda bu rakamı belirtmemiş olsa da, son dört yılda araştırma ve geliştirmeye gelirinin en az yüzde 4'ünü harcadı ve bu oran önceki yıllara göre önemli ölçüde arttı.

Geely’nin otomobillerden sorumlu başkan yardımcısı Ren Xiangfei, geçen ay CNBC’ye yaptığı açıklamada, şirketin otomobiller için hem donanımı hem de yazılımı geliştirmeye çalıştığını, ancak yazılımın daha fazla farklılık sağlayabileceğini söyledi. Ren, "Kullanıcıların perspektifinden, daha fazla sürpriz getiren işlevler mutlaka yazılım aracılığıyla uygulanmalıdır" dedi.

Otomobil yazılımı, sürücü yardımcısı, araç içi eğlence ve güvenlik özelliklerini içeriyor,. Elektrikli ve hibrit otomobillerin araçlarının, geleneksel yakıtla çalışan arabalara göre daha büyük bir bataryaya sahip olmaları nedeniyle bu işlevlerin daha fazlasını destekleyebileceğini belirten Ren, “Bu, yazılım tanımlı bir araç olan yeni bir kavramı tanıtacak” dedi.

Geely geçen ay, otomobil üreticisinin patlamadan endüstri standartlarının üzerinde testleri geçtiğini iddia ettiği "Aegis Short Blade Bataryası"nı piyasaya sürdü. Bu, BYD'nin şirketi bir EV lideri konumuna getirdiği iddia edilen "Blade bataryası"na bir rakip olarak ortaya çıktı. Çin Binek Araçlar Birliği'ne göre Geely, yılın ilk yarısında yeni Elektrikli araç satışlarında ikinci sırada yer alarak Tesla'yı üçüncü sıraya koydu.

Ren, ilk olarak Geely otomobillerinde kullanılacak olan yeni bataryanın, üretim maliyetini yaklaşık 1.000 yuan (yaklaşık 137,69 dolar) artırdığını söyledi. Batarya üretiminde kullanılan kimyasal formülün nispeten olgun olduğunu belirten Ren, artık üretimde tutarlılığın sağlanmasının daha önemli olduğunu söyledi.

Geely ayrıca, farklı boyutlardaki araçların daha hızlı üretilmesini sağladığını belirttiği SEA adlı bir elektrikli otomobil mimarisi de piyasaya sürdü. Snow Bull Capital'in Shenzhen merkezli CEO'su Taylor Ogan, "Araç platformu muhtemelen bakılması gereken en önemli şeydir ve ardından yaklaşımlarındaki tutarlılık gelir" dedi. Bir şirketin, duyurduktan kısa bir süre sonra bir şeyi teslim ettiğini görmek ve gelecekteki ürün sürümleri üzerinde zaten çalışan ayrı ekiplerin olması gerektiğini belirtti.

UBS'den Gong, araştırma harcamasının satışlara oranı, bazen Ar-Ge yoğunluğu olarak adlandırılan, teknoloji yeniliğinin kesin bir ölçüsü olmadığını belirtti. Gong, “Eğer daha fazla kârla daha fazla araba satabilirlerse, bu temelde yenilikçi yollarının muhtemelen doğru olduğu anlamına gelir. Bunların bazıları havalı özellikler olmayabilir” dedi ve bunun sistematik maliyet kesintilerini içerebileceğini belirtti.

Xpeng, ilk çeyrekte yüzde 20'lik bir Ar-Ge yoğunluğuna sahipti. Li Auto'nun oranı yalnızca yüzde 11'di, ancak şirketin menzil genişletici araçları, saf bataryalı elektrikli araçlardan çok daha fazla sattı. Mutlak ABD doları cinsinden bakıldığında, Hong Kong'da listelenen BYD, ilk çeyrekte araştırmaya 1,47 milyar dolar harcadı, bu da gelirinin yüzde 8,5'ine eşdeğer. Tesla’nın aynı dönemde araştırma ve geliştirmeye 1,15 milyar dolar harcadı.

Cheung Kong İşletme Okulu Yatırım Araştırma Merkezi müdürü ve muhasebe ve finans profesörü Jing Liu, "Gelecek için, elektrikli otomobil şirketleri, CATL ve Huawei tarafından sırasıyla baskın olan batarya ve yazılım alanlarında farklılaşmaya çalışıyorlar" dedi . Liu, bir şirketin bu iki tedarikçiden daha iyi bir ürün üretmesinin pek olası olmadığını söyledi. Bu aynı zamanda, tüketicilerin markalar arasında kolayca geçiş yapabileceği bir piyasada otomobil üreticilerinin öne çıkmasını zorlaştırdığı anlamına da gelebilir. Huawei, gelirinin en az yüzde 10'unu Ar-Ge'ye harcadığını belirtti.

Kaynak: cnbce.com