Avrupalı devler batarya üretiminde sınıfta kaldı: Çin ve Asya ülkeleri liderlik ediyor

PAYLAŞ
  • Almanya'nın en büyük otomobil üreticilerinden BMW’nin Çin’deki satışları 2023'te yüzde 30 düşerken, Porsche yüzde 19, Volkswagen yüzde 15 ve Mercedes ise yüzde 13 oranında geriledi.
  • Avrupa, elektrikli otomobil batarya üretiminde Çin hakimiyetini kırmak için çıktığı yolda büyük bir başarısızlıkla karşı karşıya. Bu çabanın en çarpıcı örneği, Volkswagen ve BMW gibi devlerin desteklediği İsveçli girişim Northvolt'un ABD’de iflas başvurusunda bulunması oldu.
  • Batarya üretimi için Avrupa pazarına 34 milyar dolar yatırım yapan Asyalı üreticiler, sadece 3 milyar dolarlık bir sekteye uğradı. Avrupalı rakiplerini ikiye katlayan Çin ve Asya ülkeleri, kıta içerisindeki üretim kapasitesiyle de rakiplerine büyük bir üstünlük kurmuş durumda.
Avrupalı devler batarya üretiminde sınıfta kaldı: Çin ve Asya ülkeleri liderlik ediyor

Yıllarca Alman otomobil üreticileri, Çin’deki başarılarına dayanarak büyük karlar elde etti ve büyümelerini bu pazardan sağladı. Ancak bu altın dönem sona ermek üzere. Köklü Batılı markalar, azalan pazar payları ve kasvetli satış tahminleriyle mücadele ederken, aynı zamanda batarya tedariki ve üretimi konusunda da büyük sıkıntılar yaşıyor.

Almanya'nın en büyük otomobil üreticilerinden BMW’nin Çin’deki satışları 2023'te yüzde 30 düşerken, Porsche yüzde 19, Volkswagen yüzde 15 ve Mercedes ise yüzde 13 oranında geriledi. Mercedes'in EQE modeli satışları bu yılın ekim ayında yüzde 50'lik indirimlere rağmen sıfır çekti. Aynı zaman Audi'nin E-tron modeli satışları da yine ekim ayında sıfır çekerek tarihin en kötü dönemini geçirdi.

Sorun, Çinli sürücülerin otomobil satın almaması değil. Asıl mesele, Alman otomobillerine olan talebin yerini, teknoloji ağırlıklı ve daha uygun fiyatlı Çinli otomobil üreticilerinin hızla gelişen alternatiflerine bırakması.

Batarya üretimi büyük bir başarısızlıkla karşı karşıya

Avrupa, elektrikli otomobil batarya üretiminde Çin hakimiyetini kırmak için çıktığı yolda büyük bir başarısızlıkla karşı karşıya. Bu çabanın en çarpıcı örneği, Volkswagen ve BMW gibi devlerin desteklediği İsveçli girişim Northvolt'un ABD’de iflas başvurusunda bulunması oldu.

Bloomberg'in bir analizine göre, Avrupa liderliğindeki 16 planlı batarya fabrikasından 11’i ertelendi veya iptal edildi. Bu fabrika projelerine olan yatırım ise 33 milyar dolar olarak belirtildi. Avrupa, toplamda 47 milyar dolarlık yatırım yaparken, bu yatırımların sadece 14 milyar dolarlık kısmı planlandığı şekilde ilerliyor.

Buna karşın, Asyalı üreticilerin (Çinli Contemporary Amperex Technology Co. ve Güney Koreli Samsung SDI gibi) Avrupa’daki 13 projesinden 10’u plana uygun şekilde ilerliyor. Avrupa pazarına batarya üretimi için 34 milyar dolar yatırım yapan Asyalı üreticiler, sadece 3 milyar dolarlık bir sekteye uğradı. Avrupalı rakiplerini ikiye katlayan Çin ve Asya ülkeleri, kıta içerisindeki üretim kapasitesiyle de rakiplerine büyük bir üstünlük kurmuş durumda.

Yeşil ekonomi projesi tehlike altında

Çin'in en büyük elektrikli araç ve bileşen üreticisi olduğu bir dünyada Avrupa’nın yeşil bir ekonomi kurma ve Çin ile rekabet etme hedeflerini tehlikeye atıyor. CATL ve BYD Co. gibi Çinli devler, yıllara yayılan bir teknoloji üstünlüğüne sahip ve rakiplerini alt edilemeyecek fiyatlarla batarya satışıyla zorluyor. Avrupa merkezli rakipler ise üretimi ölçeklendirme konusunda zorluk yaşıyor. Bölgede EV satışlarının yavaşlaması, otomobil üreticilerinin elektrifikasyon planlarını geri çekmesine ve batarya siparişlerini iptal etmesine neden oluyor.

Çin'in üstünlüğü artmaya devam ediyor

İstatistiklere göre, Çin dünya genelindeki lityum-iyon bataryaların yüzde 80’ini sağlıyor ve dünyanın en büyük 10 elektrikli araç (EV) batarya üreticisinden 6’sına ev sahipliği yapıyor. Mercedes-Benz Group AG ve Stellantis NV, Almanya ve İtalya’daki iki batarya fabrikası üzerindeki çalışmaları durdurdu. ACC ortak girişimi kapsamındaki bu projelerin hedefleri küçültüldü. Stellantis ve CATL ise İspanya’nın Zaragoza kentinde bir batarya fabrikası kurmak için 4,3 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı planladıklarını duyurdu.

Avrupa'nın en büyük batarya üreticilerinden Northvolt, iş gücünün beşte birini işten çıkardı ve İsveç’teki iki katot malzemesi üretim tesisini kapattı. Şirket, geçen ay 5,8 milyar doları aşan borçları nedeniyle ABD’de iflas koruması başvurusunda bulundu.

Avrupa’nın geleceği tehlikede

Northvolt’un mücadelesi, Alman Şansölyesi Olaf Scholz tarafından 'çok üzücü' olarak nitelendirildi. Scholz, Berlin’de yaptığı bir açıklamada, “Eğer gelecekte elektrikli otomobillerimiz olacaksa, bu otomobillerin stratejik bir bileşeninin Avrupa’da üretilmesini de istemeliyiz” dedi.

Avrupa'nın elektrifikasyon çabalarına tam anlamıyla giriş yaptığı 2021 yılına gelindiğinde, CATL dünyanın en büyük batarya üreticisi haline gelirken; BYD, EV ve hücre geliştirme konusunda önemli bir güç kazandı. Şimdi ise Çinli firmalar, Avrupa’da fabrika açarak pazar paylarını artırıyor.