AB'nin önde gelen ülkeleri fosil yakıtlı şirket araçlarına 45 milyar dolar sübvansiyon sağlıyor

PAYLAŞ
  • İtalya ve Almanya, fosil yakıtlı şirket araçları sübvansiyonlarında başı çekiyor. İtalya 16 milyar euro, Almanya ise 13.7 milyar euro sübvansiyon sağlıyor.
  • Şirket araçları için sunulan vergi avantajları, özellikle SUV modelleri destekliyor ve büyük, yüksek emisyonlu araçlar yılda 21.600 euroya varan teşvikler alabiliyor.
  • Avrupa Komisyonu, fosil yakıt sübvansiyonlarını aşamalı olarak kaldırmayı ve bu desteklerin elektrikli araçlara yönlendirilmesini öneriyor.
AB'nin önde gelen ülkeleri fosil yakıtlı şirket araçlarına 45 milyar dolar sübvansiyon sağlıyor

AB'nin en büyük ekonomileri fosil yakıtlı şirket araçlarını sübvanse ediyor.

Transport & Environment (T&E) tarafından sipariş edilen ve Çevre Danışmanlık firması ERM tarafından yayımlanan bir çalışmaya göre, Avrupa Birliği’nin (AB) en büyük beş üyesi fosil yakıtlı şirket araçlarına yılda 42 milyar euro sübvansiyon sağlıyor. Çalışmada, bu fonların elektrikli araçlara (EV) yönlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

AB'de şirket araçları, yeni araç satışlarının yüzde 60’ını oluşturuyor. Çalışma, İtalya’nın bu sübvansiyonlar için 16 milyar euro ile en yüksek harcamayı yaptığını, ardından Almanya’nın 13.7 milyar euro ile geldiğini gösterdi. Fransa ve Polonya ise sırasıyla 6.4 milyar euro ve 6.1 milyar euro sübvansiyon sağlıyor.

Şirketler, çalışanlarına tüketici vergileri ve yakıt kullanım avantajları gibi önemli teşvikler sunarak araç temin ediyor. Çalışma, bu dört ülkede toplam 15 milyar euronun SUV modellerinin sübvanse edilmesine harcandığını ortaya koydu. Şirket araçları kullanan sürücüler, yılda ortalama 6.800 euro vergi avantajı elde ederken, bu rakam büyük ve yüksek emisyonlu modellerde 21.600 euroya kadar çıkabiliyor.

Elektrikli araç satışları düşüşte

T&E Filo Direktörü Stef Cornelis, fosil yakıtlı araçlara bu denli yüksek miktarlarda sübvansiyon sağlanmasının Avrupa Komisyonu’nun yeşil dönüşüm hedefleriyle çeliştiğini belirterek, “Vergi mükelleflerinin parası, Avrupa'nın yeşil geçişine aykırı bir teknolojiye akıtılıyor,” dedi.

Cornelis'in açıklamaları, Avrupa’daki elektrikli araç satışlarının düşüşte olduğu bir dönemde geldi. Tamamen elektrikli araçların satışları Ağustos ayında Avrupa Birliği’nde yüzde 43.9 oranında gerilerken, en büyük elektrikli araç pazarları olan Almanya ve Fransa’da bu düşüşler sırasıyla yüzde 68.8 ve yüzde 33.1 olarak kaydedildi.

ERM’nin çalışması, şirket araçlarının elektrikli araçlara geçişini teşvik eden mali desteklerin yalnızca eski AB üyesi Birleşik Krallık’ta sunulduğunu belirtti.

Avrupa Komisyonu fosil yakıt sübvansiyonlarını azaltmayı hedefliyor

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 17 Eylül tarihli bir mektupta, yeni iklim şefi Wopke Hoekstra’ya fosil yakıt sübvansiyonlarını aşamalı olarak kaldırmaya yönelik öneriler geliştirmesi gerektiğini iletti. Avrupa Komisyonu, bu hamlenin yeşil dönüşüm hedeflerine ulaşmada kritik bir adım olduğunu vurguluyor.

Kaynak: cnbce.com