“Yapay zeka enerji kullanımını 2028’e kadar 4,2 kat artıracak”
- Schneider Electric Schneider Electric Uluslararası Operasyonlar Kıdemli Bölge Başkanı Manish Pant: Mevcut teknolojilerle enerji kaynaklı küresel karbon emisyonunun %70’ini engelleyebiliriz
- Enerji verimliliği ve enerji dönüşümü ile Net Sıfır hedeflerine doğru yenilikçi çözümleri gündeme taşımayı amaçlayan İstanbul İnovasyon Zirvesi’nde konuşan Schneider Electric Enerji Yönetiminden Sorumlu Başkan Yardımcısı Manish Pant, dönüşümün liderlerine önemli mesajlar verdi.
- Karbon emisyonlarının %80’inin enerjiden kaynaklı olduğunu hatırlatan Pant, “İklim kriziyle mücadele etme konusunda ciddiysek, yapay zeka ve benzeri teknolojiler ve büyüyen nüfusla birlikte artan enerji ihtiyacına karşın karbon salımını sıfırlamak için acilen elimizdeki teknolojilere ve dijitalleşmeye başvurmalıyız,” dedi.
Enerji yönetimi ve otomasyonun dijital dönüşümünde lider olan Schneider Electric'in düzenlediği Innovation Summit İstanbul başladı. Sunduğu dijital çözümler, yenilikçi otomasyon teknolojileri ve yenilenebilir enerji entegrasyonu sayesinde, şirketler ve hükümetler karbon emisyonlarını azaltma ve enerji verimliliğini artırma yolunda önemli ilerlemeler kaydeden Schneider Electric, Innovation Summit İstanbul 2024 ile bu dönüşümün hızlanmasına katkıda bulunmayı ve Türkiye’de enerji verimliliği, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik alanlarında küresel öncülerden biri olmayı hedefleyen paydaşları bir araya getirdi.
Dijital dönüşümü hızlandırmak ve inovasyonla güçlü bir etki yaratmak hedefiyle düzenlenen zirvede iki günde 40’tan fazla oturum gerçekleştirildi.
Zorlu PSM’de Harvard Business Review Türkiye stratejik içerik ortaklığı ve CNBC-e medya partnerliğinde gerçekleştirilen ve yoğun ilginin olduğu zirveye 7 binden fazla enerji profesyoneli ve öğrenci katılım gösterdi. Schneider Electric'in hazırladığı 1.500 metrekare büyüklükteki inovasyon alanını ziyaret eden katılımcılar, burada enerji ve otomasyonun geleceğini şekillendiren yenilikçi teknoloji ve çözümleri deneyimlediler.
Innovation Summit İstanbul’un açılış konuşmasını yapan Schneider Electric Türkiye ve Orta Asya Bölge Başkanı İsmail Yamangil, bu yıl Fransa, Vietnam ve Kolombiya’nın ardından zirveyi Türkiye’de gerçekleştirdiklerini söyledi. Yamangil, “İnovasyon, dijitalleşme ve sürdürülebilirliği merkezimize aldığımız bu organizasyonda, tüm dünyada bu konuda sektörün öncülerini, fikir liderlerini bir araya getiriyoruz. Amacımız, inovasyon ile sürdürülebilirlik ve verimlilik arasında güçlü köprüler kurmak ve geleceği şekillendiren gelişmeleri ve teknolojileri tüm paydaşlarımızla paylaşmak, fikir alışverişinde bulunmak ve geliştirmektir. İnanıyorum ki bu organizasyon önümüzdeki inovasyon ve dijitalleşme yolculuğunda, bizlerin ve ülkemizin bir adım önde olmasına çok önemli katkılarda bulunacak. Schneider'in amacı herkesin enerji ve kaynaklardan en iyi şekilde faydalanmasına yardımcı olmak, süreçleri ve sürdürülebilirliği ilişkilendirerek tüm dünya için bir etki yaratmaktır” diye konuştu.
Şirketlerin daha az kaynak tüketerek, daha fazla üretmelerini sağlıyor
Sürdürülebilirlik ve verimlilikte dijital iş ortağı olma misyonu ile hareket ettiklerini ifade eden İsmail Yamangil, sözlerine şöyle devam etti:
“Schneider Electric olarak elektrifikasyon, otomasyon ve dijitalleşme alanlarındaki uzmanlığımızı akıllı endüstrilere, dayanıklı altyapılara, geleceğin veri merkezlerine, akıllı binalara ve yapılara taşıyan küresel bir endüstriyel teknoloji lideriyiz. Müşterilerimizin ve paydaşlarımızın daha az kaynak tüketerek, daha fazla üretmelerini sağlamak için ürün ve çözümlerimizle hizmet veriyoruz.”
Schneider Electric’in Time dergisi ve Statista tarafından hazırlanan "2024'ün Dünyanın En Sürdürülebilir Şirketleri" listesinde birinci sırada yer aldığını hatırlatan Yamangil, şirketlere sürdürülebilirlik yolculuklarında destek vermeye devam edeceklerini kaydetti. Şirket olarak da bu noktada önemli hedefler belirlediklerini vurgulayan Yamangil, “Hedeflerimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Schneider Electric, 2025 yılına kadar operasyonlarında karbon nötr, 2030'a kadar net sıfır ve 2040'a kadar uçtan uca karbon nötr olmayı hedefliyor” ifadelerini kullandı.
Net sıfıra giden en hızlı yol
Schneider Electric Uluslararası Operasyonlar Kıdemli Bölge Başkanı Manish Pant , “Net sıfıra giden en hızlı yol” başlıklı sunumu eşliğinde yaptığı konuşmada, dünyada kısa vadede enerji, uzun vadede ise iklim krizinin yaşandığına dikkat çekti.
“İklim kriziyle mücadele etmek için dünyamızı karbondan arındırmalıyız” diyen Pant, enerjide volatilitenin arttığını ve hedeflere ulaşmak için enerjinin nasıl kullanıldığına 360 derece bakılması gerektiğini söyledi. Pant, şöyle konuştu:
“Karbonsuzlaştırılmış arz, enerji madalyonunun sadece bir yüzü… 2050 yılına kadar dünya nüfusü 2 milyar artacak. 1 milyar insanın şu anda enerjiye erişimi yok. Bu da demek oluyor ki 2050 yılında 3 milyar insana daha enerji ulaştırılması gerekiyor. Arz ile beraber her iki tarafa da bakmamız ve enerji talebini ele almamız gerekiyor. Vizyonumuz, müşterilerimizin stratejiden uygulamaya, küresel ve yerel olarak enerji ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmaktır. Bu noktada size Elektrik 4.0 yaklaşımımızdan bahsetmek istiyorum. Verimlilik için dijital, dekarbonizasyon için elektrik birleşince sürdürülebilirliği sağlıyor. Elektrik 4.0 halihazırda enerji arz ve talebini dönüştürüyor. Fosil yakıt arz ve talebinden, artan oranda yenilenebilir enerji kaynaklarıyla temiz enerji arzına geçiyoruz.”
Küresel sera gazı emisyonlarının nedenlerini anlatan Pant, yapay zeka teknolojisinin enerji kullanımının 2023-2028 arasında 4,2 kat artacağını dile getirdi. ChatGPT’nin kullandığı enerjinin bir Google aramasından 10 kat daha fazla olduğuna dikkat çeken Pant, yakın gelecekte yapay zekanın kullandığı enerjinin de kontrol edilmesi gerektiğini kaydetti. Pant, gelecek için hemen şimdi harekete geçilmesi gerektiğini söyleyerek sözlerini tamamladı.
Sürdürülebilirlik Temelli Dönüşüm Paneli
Innovation Summit İstanbul’un ilk gününde düzenlenen **Sürdürülebilirlik Temelli Dönüşüm Paneli** ise yoğun ilgi gördü. CNBC-e Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım'ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, sürdürülebilirlik dönüşümünün iş dünyası üzerindeki etkisi ve finansman konuları ele alındı. UN Global Compact Türkiye Başkanı Ahmet Dördüncü, TÜSİAD Enerji Çevre ve İklim Değişikliği Yuvarlak Masa Başkan Yardımcısı Durmuş Topçu, Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Günsel, HBR Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Serdar Kılıç ve EBRD Türkiye Başkan Vekili Şule Kılıç gibi önemli isimlerin katılımıyla gerçekleşen panelde, sürdürülebilirlik dönüşümündeki küresel rekabetin önemi ve bu dönüşüm için gerekli olan teknoloji, inovasyon ve finansman unsurlarının rolü tartışıldı.
Yeşil Mutabakat ve Karbon Nötrlük Hedefleri
Panelde konuşan Durmuş Topçu, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan entegrasyonunu güçlendirmesi gerektiğine dikkat çekti ve “Yeşil Mutabakat” kapsamında getirilen karbon vergisi düzenlemelerinin şirketler üzerindeki yükümlülüklerini arttırdığını belirtti. Ediz Günsel ise enerji sektöründe yenilenebilir kaynaklara geçişin hızlandığını vurgulayarak, “COP28’de 118 ülke fosil yakıt tüketimini azaltma sözü verdi. Bu önemli bir gelişme ve teknoloji inovasyonu ile finansman bu dönüşümü hızlandırıyor” dedi.
Elektrik 4.0: Net Sıfıra Giden En Hızlı Yol
Innovation Summit İstanbul’da “Electricity 4.0 - The Fastest Path to Net Zero” başlıklı sunumuyla sahne alan Schneider Electric Enerji Yönetimi Global Başkan Yardımcısı Oliver Blum, elektrifikasyon ve dijitalleşmenin birleşimi olan Elektrik 4.0 konseptinin, sürdürülebilir bir gelecek yaratmada en etkili yol olduğunu vurguladı. Blum, Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelini vurgulayarak, bu potansiyelin dijitalleşme ile nasıl entegre edilip yönetilebileceğini ve bu sürecin Türkiye'nin enerji geçişine nasıl katkıda bulunacağını ele aldı. Blum, "Elektrik 4.0 sayesinde sadece enerji arzını değil, aynı zamanda enerji talebini de optimize ederek sürdürülebilirlik ve ekonomik büyüme arasında denge sağlayabiliriz" dedi.
Dönüşümün hızlanmasına katkıda bulunmayı ve Türkiye’de enerji verimliliği, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik alanlarında küresel öncülerden biri olmayı hedefleyen paydaşları bir araya getiren Schneider Electric Innovation Zirvesi’nin gelecek yıllarda da gerçekleştirilmesi hedefleniyor.