Trump'tan Çin tarifelerinde kısmi geri adım: iPhone'a muafiyet geldi

PAYLAŞ
  • ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e yüzde 125'lik gümrürk tarifesine Çin'den gelen misillemenin ardından ABD'den tarifede muafiyet açıklaması geldi. Bazı teknoloji ürünleri şimdilik kapsam dışı tutuldu.
Trump'tan Çin tarifelerinde kısmi geri adım: iPhone'a muafiyet geldi
Reuters

ABD hükümeti, büyük ölçüde Çin'den ithal edilen akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve diğer elektronik ürünler için tarife muafiyeti tanıdı ve bu ürünleri ABD Başkanı Donald Trump'ın yüzde 125'lik yüksek karşılıklı gümrük vergilerinin dışında tuttu. ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi, nakliyecilere yönelik bir duyuruda, gümrük vergilerinden muaf tutulacak tarife kodlarının bir listesini yayınladı. Muafiyetler, 5 Nisan'dan itibaren geçerli olacak. ABD Gümrük ve Sınır Koruma Dairesi, tüm masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, disk sürücüleri ve otomatik veri işleme için çok geniş olan 8471 kodu da dahil olmak üzere 20 ürün kategorisini listeledi. Ayrıca yarı iletken cihazlar, ekipmanlar, bellek çipleri ve düz panel ekranlar da dahil edildi. Duyuruda Trump yönetiminin bu hamlesine ilişkin bir açıklama yer almadı, ancak gece geç saatlerde gelen muafiyet, Apple, Dell Technologies ve diğer birçok ithalatçı dahil olmak üzere büyük ABD teknoloji şirketleri için bir rahatlama anlamına geliyor.

Bu hamle iPhone zammını ertelese de Trump yeni bir tarife açıklayabilir

Trump'ın bu adımı, belirtilen elektronik ürünleri, Tayvan'dan gelen yarı iletkenlerin ve Hindistan'da üretilen Apple iPhone'ların ithalat maliyetlerini düşürerek, Çin dışındaki çoğu ülkeden gelen mallara uygulanan %10'luk "baz" tarifelerinden de muaf tutuyor.

Bir Beyaz Saray yetkilisine göre, Çin ithalatı için muafiyet yalnızca bu hafta %125'e yükselen Trump'ın karşılıklı tarifeleri için geçerli. Trump'ın ABD'deki fentanil kriziyle ilgili olduğunu söylediği tüm Çin ithalatına uyguladığı önceki %20'lik vergiler ise yürürlükte kalmaya devam ediyor. Ancak yetkili, Trump'ın yakında yarı iletkenlerle ilgili yeni bir ulusal güvenlik ticareti soruşturması başlatacağını ve bunun sektörde yeni tarifelere yol açabileceğini söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü Karoline Leavitt ayrı bir açıklamada, Trump'ın ABD'nin yarı iletkenler, çipler, akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar gibi kritik teknolojilerin üretiminde Çin'e güvenemeyeceğini açıkça belirttiğini söyledi. Ancak Trump'ın talimatıyla, Apple ve çip üreticileri Nvidia ve Taiwan Semiconductor dahil olmak üzere büyük teknoloji firmalarının "üretimlerini mümkün olan en kısa sürede ABD'ye taşımak için acele ettiklerini" söyledi.

Tarife sancısı

Ancak bu muafiyetler, Trump yönetiminin, tarifelerin enflasyondan bitap düşmüş tüketiciler için, özellikle akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve diğer elektronik ürünler gibi popüler ürünlerde yaratacağı etkinin giderek daha fazla farkında olduğunu gösteriyor. Çin ithalatına uygulanan daha düşük yüzde 54'lük bir tarife oranında bile, analistler en üst düzey bir Apple iPhone'un fiyatının bin 599 dolardan 2 bin 300 dolara yükselebileceğini tahmin etti.

Yüzde 125'lik bir oranda, ekonomistler ve analistler ABD-Çin ticaretinin büyük ölçüde durabileceğini söyledi. ABD Nüfus Sayım Bürosu verilerine göre, 2024'te Çin'den yapılan ABD ithalatında akıllı telefonlar 41,7 milyar dolarla ilk sırada yer alırken, Çin yapımı dizüstü bilgisayarlar 33,1 milyar dolarla ikinci sırada yer aldı.

Trump'ın kendi partisinden de eleştiriler geliyor

Trump, geçen yıl fiyatları düşürme vaadiyle Beyaz Saray'ı geri kazanmak için yarıştı. Ancak Trump aynı zamanda bir aday olarak, ekonomik gündeminin merkezi bir parçası haline gelen tarifeleri uygulama sözü verdi. Ve finansal piyasalardaki çalkantıları ve vergilerden kaynaklanan beklenen fiyat artışlarını, küresel ekonomiyi ve dünya ticaret düzenini vizyonuyla uyumlu hale getirmenin gerekli bir parçası olan bir rahatsızlık olarak değerlendirdi. Ancak "karşılıklı tarifeleri", ABD'de bir resesyon korkusunu artırdı ve gelecek yıl yapılacak kongre seçimlerinde ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu üzerindeki kontrolü, Trump'ın politikalarını sert bir şekilde eleştiren Demokratlara kaybetmek istemeyen Cumhuriyetçi siyasetçilerden de eleştiri aldı.

Hafta sonunu Florida'daki konutunda geçiren Trump, cuma günü gazetecilere Çin'e uygulanan yüksek tarifelerden memnun olduğunu, ancak Başkan Xi Jinping ile iyi bir ilişkisi olduğunu ve aralarındaki ticaret çatışmasından olumlu bir sonuç çıkacağına inandığını söyledi. Ancak Çin'in Trump'ın ABD ithalatına uyguladığı son tarife artışını yüzde 125'e eşleştirmesiyle, finansal piyasalar cuma günü yeniden karıştı ve küresel tedarik zincirlerini alt üst etme tehdidi taşıyan bir ticaret savaşında riskler arttı. ABD hisse senetleri dalgalı bir haftayı yükselişle tamamlarken, güvenli liman olarak görülen altın, seans sırasında rekor seviyeye ulaştı ve ABD 10 yıllık devlet tahvillerinin getirileri, dolardaki düşüşün yanı sıra 2001'den bu yana en büyük haftalık artışı göstererek ABD'ye olan güven eksikliğini işaret etti.

Kaynak: Reuters