Nvidia CEO’su Jensen Huang nasıl bir patron?

Hazal Orta
PAYLAŞ
  • Adeta bir imparatorluk kuran Huang'ın nasıl bir patron olduğunu çalışanları değerlendirdi.
  • Bazı taktikler tartışmalı olsa da uzmanlar, dünyanın en büyük şirketlerinden birini yönetmenin acımasız olmayı gerektiğine dikkat çekiyor.
  • Huang'ın yönetici karakterinde göçmen kimliğinin etkili olduğu düşünülüyor.
Nvidia CEO’su Jensen Huang nasıl bir patron?
Reuters

Jensen Huang’ın yönetiminde, yaklaşık 3 trilyon dolarlık değere sahip bir şirket var. CNBC Make It'e göre, Nvidia’nın patronu Jensen Huang, aslında sert bir yönetici olduğunu biliyor ve bundan mutsuz değil.

Şirketin Santa Clara’daki genel merkezindeki Nvidia çalışanları, Jensen Huang ile ilgili birtakım değerlendirmeler yaptı.

Bir YouTube kanalında yayınlanan röportajda muhabir Bill Whitaker, çalışanlara Huang’ın nasıl bir patron olduğunu sordu.

Yanıtlara göre Jensen Huang, ‘talepkar’ ve ‘mükemmeliyetçi’ biri. Aynı zamanda kendisiyle çalışmak pek de kolay değil.

1993 yılında kurulan şirket, günümüzde yaklaşık 3 trilyon doları aşan bir değere sahip. Huang da o şirketin kurucularından. Röportajda Huang'a da yer veriliyor. Huang, geçen yıllar içinde bu konuma çok çalışarak geldiğini söylerken, “Olağanüstü şeyler yapmak istiyorsanız bu kolay olmamalı” diyerek aslında geçen yıllarını da özetliyor.

Kasım 2023’te Huang, kendisine bağlı çok fazla çalışanın olduğunu söylemişti. Çoğu üst düzey yöneticinin kendisine bağlı sadece 10 çalışanı varken, Huang’a bağlı çalışan sayısı 50 olarak biliniyor. Bunu da şöyle açıklamıştı:

“Bir CEO ne kadar çok doğrudan rapor alırsa, şirkette o kadar az katman bulunur.”

Huang, üst düzey yöneticilerin bağımsız çalışabilmeleri ve çok az yönetime ihtiyaç duymaları gerektiğine dikkat çekmişti.

Acımasız olmak gerekiyor

Huang’ın taktikleri biraz tartışmalı olabilir, ancak uzmanlar dünyanın en büyük şirketlerinden birini yönetmek için acımasız olunması gerektiğini söylüyor.

Trinity Business School’da örgütsel davranış doçenti Wladislaw Rivkin, CNBC Make It’e, Huang’ın bu noktaya gelirken çok zorlu yollardan geçtiğine vurgu yaptı. Trilyon dolar ya da milyon dolar seviyesinde birçok şirket var, Nvidia’nın da onların yanında konumlanması hiç de kolay değil.

Nvidia CEO’su Jensen Huang nasıl bir patron? - Resim : 1

Rivkin, birçok küçük şirketin iflas ettiğini ancak Nvidia’nın hayatta kaldığına da dikkat çekti. Bu seviyede faaliyet göstermek için dayanıklı olmak gerekiyor.

Buna ek olarak, Imperial College Business School’da örgütsel davranış ve liderlik profesörü Sankalp Chaturvedi, Huang’ın 30 yılı aşan Silikon Vadisi serüveninin oldukça uzun olduğunu ve bunun nadir görülen bir durum olduğunu söyledi.

Chaturvedi, Nvidia gibi yüksek profilli bir şirkette çalışanların genellikle başka seçeneklere de sahip olduğunu ancak ellerinden geldiğince uzun süre kalmayı tercih ettiklerine dikkat çekiyor. Bu da Huang’ın doğru adımlar attığını gösteriyor.

Nvidia bir makine gibi çalışıyor

Davranış uzmanlarına göre, Huang’ın göçmen geçmişi onun liderlik tarzını şekillendirmede önemli bir rol oynadı.

1963 yılında doğan milyarderin doğum yeri Tayvan.

9 yaşına kadar orada yaşan Huang, İngilizce bilmemesine rağmen 9 yaşında, ailesi tarafından ABD’ye gönderildi.

New Yorker’a göre bir süre yatılı okulda okuyan Huang burada zorbalığa maruz kaldı. Ergenlik döneminde yarı zamanlı işlerde çalıştı. Bir restoranda bulaşıkçılık yaptı.

Rivkin’e göre Huang, işleri halletmeye, iddialı hedefler koymaya ve performansı izlemeye odaklanan görev odaklı bir liderlik tarzı sergiliyor. Bu da Huang’ın ‘ilerlemek için çok çalışmak gerekir’ inancının hakim olduğu göçmen geçmişini ve çalışma ahlakını gösteriyor.

Rivkin, görev odaklı liderlerin etkili olabileceğini çünkü onların, çalışanlarına meydan okuma eğiliminde olduklarını söylüyor.

Empatik liderlik zorlayıcıdır

Huang’ın liderlik tarzının geliştirilebileceğine inanılıyor.

Rivkin, “İnsanların refahına dikkat etmenin, insanları sadece işçi olarak değil, insan olarak kabul etmenin önemli bir konu olduğunu düşünüyorum” dedi. Ancak insan odaklı bir lider olmanın ve işçilerin ihtiyaçlarını karşılamanın çok çaba gerektirdiğini de sözlerine ekledi.

Chaturvedi ise bunun, insanların isimlerini hatırlamayı ve çok sayıda insanla ilişkileri sürdürmeyi gerektirdiğini belirtti.

Rivkin ise “Görev odaklı olmak çok daha az enerji gerektirir çünkü görevi siz belirlersiniz, son tarihi belirlersiniz, kilometre taşını belirlersiniz, kontrol edersiniz. Esasen işi kimin yaptığı umurunda değil” şeklinde bir değerlendirme yaptı.

Kendine bağlı 50 çalışan olunca Huang’a toplam 50 rapor geliyor demek. Bu da Huang için bir zaman sorunu oluşturuyor.

Chaturvedi, “Hepimizin günde 24 saati var ve ne kadar doğrudan rapora sahipsek koordinasyonu sağlamak o kadar zorlaşıyor” dedi ve “Kendine bu kadar çok doğrudan bağlı çalışanı yönetmek kesinlikle zor. Operasyonun her bir parçasını kontrol etmeye çalışıyor ve güçlü yönlerini koordine edemiyor. Sorun da işte burada” diye ekledi.