Küresel asgari vergiye bir adım daha: Bahreyn açıkladı
- Bahreyn, 1 Ocak 2024'ten itibaren küresel geliri 750 milyon euroyu aşan şirketlere karları üzerinden yüzde 15 vergi uygulayacak. Uygulama OECD'nin küresel asgari kurumlar vergisi kararına uyum için başlatıldı
Bahreyn devlet haber ajansının pazar günü yaptığı açıklamaya göre Bahreyn, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere çok uluslu şirketler için Yurtiçi Asgari Üst Vergi (DMTT) uygulamasını başlatarak küresel gelirleri 750 milyon euroyu (828,23 milyon dolar) aşan ÇUŞ'ların kârları üzerinden en az yüzde 15 vergi oranı uygulanmasını sağladı.
Bahreyn, bu kararı küresel vergi reformlarıyla uyum sağlama planları kapsamında aldı.
Vergi, 1 Ocak'tan itibaren, son dört mali yıldan en az ikisinde küresel geliri 750 milyon euroyu (828.23 milyon doları) aşan şirketlere uygulanacak.
Uygun işletmelerin, KDV ve ÖTV ile ilgili işlemleri de yürüten Ulusal Gelir Bürosu'na kayıt yaptırmaları gerekecek.
OECD'nin iki ayaklı reform programı, büyük çok uluslu şirketlerin faaliyet gösterdikleri her ülkede kârları üzerinden asgari yüzde 15 vergi ödemelerini sağlamak amacıyla küresel asgari kurumlar vergisi getiriyor.
OECD'ye göre, girişimin amacı, ekonominin dijitalleşmesi ve küreselleşmesinden kaynaklanan vergi zorluklarının ele alınması ve vergi rekabetine zemin oluşturulması.
Ekim 2021'de duyurulan reform programına şu ana kadar 140'tan fazla ülke kaydoldu.
OECD'nin geçen yıl yaptığı açıklamaya göre, önerilen küresel asgari verginin küresel gelirde yıllık yaklaşık 220 milyar dolar, yani küresel kurumlar vergisi gelirinin yüzde 9'u kadar bir artış sağlaması bekleniyor.
Bahreyn Haber Ajansı (BNA), yeni çerçevenin "Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) yönergeleriyle tam uyumlu" olduğunu belirtti.
BNA'da, "Yeni vergi uygulamasının hayata geçirilmesiyle Bahreyn, küresel iş birliğine olan uluslararası bağlılığını ve uluslararası vergilendirmede adil ve eşit bir rekabet ortamı yaratma konusundaki kararlılığını ortaya koymaktadır" denildi.
Altı üyeli Körfez İşbirliği Konseyi ekonomik bloğunun en küçük ekonomisi olan Bahreyn, petrol dışı sektörünü canlandırmaya ve petrolden uzaklaşmaya odaklanıyor.
Ülke, ekonomisini güçlendirmek için 2021'de koronavirüs sonrası büyümeyi hızlandırmak, vatandaşlar için istihdamı artırmak ve doğrudan yabancı yatırım çekmek amacıyla stratejik projelere yaklaşık 30 milyar dolar yatırım yapmayı amaçlayan büyük bir ekonomik reform planı açıklamıştı.
Uluslararası Para Fonu'na göre, ülkenin gayri safi yurt içi hasılasının bu yıl yüzde 3,6 büyümesi bekleniyor.
Körfez ülkeleri, ekonomik reform stratejilerinin bir parçası olarak KDV ve kurumlar vergisi gibi çeşitli vergileri ayrı ayrı uygulamaya koydular.
Temmuz ayında, Umman Şura Konseyi ayrıca Devlet Konseyi'ne kişisel gelir vergisiyle ilgili bir yasa tasarısını iletme planını açıkladı. Kesin ayrıntılar henüz kesinleşmemiş olsa da, kabul edilirse, Umman'ın kişisel gelir vergisi bir Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) ilki olacak ve yüksek gelirlileri etkileyebilir. Buna göre vatandaşlar 1 milyon doların üzerindeki net küresel gelir üzerinden ve ülkede ikamet eden yabancılar 100 bin doların üzerindeki Umman kaynaklı gelir üzerinden vergilendirilebilir.