Faruk Eczacıbaşı: Türkiye'nin krizden çıkması iki seneyi bulabilir
- CNBC-e'nin sorularını yanıtlayan TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Türkiye'nin krizden yavaş yavaş çıkacağını ve bu sürenin bir iki seneyi bulacağını söyledi. Eczacıbaşı, krizden çıkıldıktan sonra da her alanda yabancı yatırım ilgisinin artacağını işaret etti.
- TÜSİAD Başkanı Orhan Turan da "Hangi sektörde olursa olsun teknolojiyi odağımıza almadan iş yapma şansımız kalmadı" dedi.
- Vodafone Türkiye CEO'su Engin Aksoy ise, "Türkiye'nin kamuda dijital dönüşümü yönlendirmek üzere evrensel politika çerçevesi ve ülkelerin uygulama deneyimleriyle özgün ihtiyaçlarını da dikkate alarak ulusal bir politika belgesini hazırlaması faydalı olacaktır" şeklinde konuştu.
Türkiye Bilişim Vakfı TÜSİAD iş birliği ile Vodafone Business destekçiliğinde bu yıl 16'ncısı düzenlenecek olan dijital devlet uygulamaları yarışması “eTR Ödülleri”nin tanıtım toplantısı 30 Temmuz'da gerçekleşti. Yarışmaya başvurular 1 Ekim tarihine kadar kabul edilecek. Finalistler ise ekim ayı sonunda ilan edilecek.
Etkinlikte CNBC-e'nin sorularını yanıtlayan TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, "eTr yarışması ve ödülleri alanında ilk olma özelliğine sahip. Belki de Türkiye'de özel sektörün ve sivil toplumun kamuya ödül verdiği ilk yarışma" ifadelerinin kullandı.
Faruk Eczacıbaşı: Krizden başımızı kaldırdıktan sonra yabancı yatırımda hareket olacak
Dijitalleşme ve değişim süreçlerinin hukuk temelli olması gerektiğini vurgulayan Faruk Eczacıbaşı, bürokrasinin de buna ayak uydurması gerektiğini belirtti. Dijitalleşme alanında yabancı yatırımların Türkiye'ye gelmesi ile ilgili soruya ise Eczacıbaşı, şu cevabı verdi: "Bu sadece dijital dönüşümle ilgili bir konu değil. Türkiye'nin ekonomik yapısı ile ilgili bir konu. Yavaş yavaş. Çok hızlı değil ama yavaş yavaş krizden başımızı kaldıracağımızı düşünüyorum ama bu yine bir iki sene alacaktır. Ondan sonra bu konuda bir takım hareketlenmelerin olacağını düşünüyorum."
Orhan Turan: Teknolojiyi odağımıza almadan iş yapma şansımız kalmadı
CNBC-e'ye değerlendirmelerde bulunan bir diğer isim de TÜSİAD Başkanı Orhan Turan oldu. Dijital dönüşüme hem kamunun hem de özel sektörün ayak uydurma zorunluluğu olduğunu anlatan Turan, "Hangi sektörde olursa olsun teknolojiyi odağımıza almadan iş yapma şansımız kalmadı" dedi.
Dijital dönüşümde KOBİ'lerin çok fazla eksikliğinin olduğunu vurgulayan Turan, "Burada hem sermaye tarafında hem de istihdam tarafında çözüm bekleyen konular var. Biz her kesimi dinleyerek çözüm üretmeye devam edeceğiz. Dünyada bir dönüşüm gerçekleşiyor, Türkiye'nin bu değişimi kaçırma lüksü yok" ifadelerini kullandı.
Etkinlikte konuşan Vodafone Türkiye CEO'su Engin Aksoy ise, "Türkiye'nin kamuda dijital dönüşümü yönlendirmek üzere evrensel politika çerçevesi ve ülkelerin uygulama deneyimleriyle özgün ihtiyaçlarını da dikkate alarak ulusal bir politika belgesini hazırlaması faydalı olacaktır. Uygulama süreçleriyle birlikte bu belge dijital devlet ilkelerinin bir bütün olarak devlet işleyişi ve kamu hizmetlerinin etkinleştirilmesinde kullanılmasına yönelik bir kılavuz sunabilir" şeklinde konuştu.
eTR yarışması neyi amaçlıyor?
Bugüne kadar 15 kez tekrarlanan yarışmayla, kamuda e-Devlet uygulamalarının yaygın ve etkin kullanılmasına katkı veren projeleri ödüllendirerek, kamu kurumlarının e-Devlet uygulamalarını hızla gerçekleştirmeleri, özel sektörün ise söz konusu dönüşüme destek olacak çalışmalar sürdürmesi yönünde özendirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca bu dönüşümden doğrudan etkilenecek toplum bireylerinin, dönüşümü doğru algılamalarını sağlamak üzere bilgilendirilmesi hedefleniyor.
Elektronik devlet uygulamalarında, kamusal hizmetlerin sunumunda bilgi ve iletişim teknolojilerinden faydalanılması ve hızlı, etkin, verimli, yaygın, şeffaf bir idari örgütlenmenin kurulması sağlanırken, dijital devlet uygulamalarında kullanıcı odaklı, katılımcı, proaktif, çevik, duyarlı ve esnek bir yapı gözetiliyor.