Almanya'dan 200 bin kişiye işgücü vizesi: Türkiye ikinci sırada
- Almanya, 2024 yılında nitelikli işgücü göçü kapsamında 200 bin kişiye vize verdi. Türk vatandaşları 11 bin vize ile listenin ikinci sırasında yer alıyor.
- Almanya, nitelikli işgücü göçü yasası reformunun birinci yılında en fazla nitelikli çalışma vizesi Hindistan vatandaşlarına verildi. Almanya, 2024 yılında 20 bin Hindistanlıya nitelikli çalışma vizesi verdi.
Almanya, nitelikli iş gücünü ülkeye çekmek için yürürlüğe koyduğu yeni göç politikalarının olumlu sonuçlarını almaya başladı. Son bir yılda, çalışma vizesi başvurularında yüzde 10'luk bir artış yaşanırken, yaklaşık 200 bin kişiye çalışma vizesi verildi. Peki, en fazla vize alan ülke hangisi? Türkiye'den kaç kişi işgücü göçü kapsamında Almanya'ya gitti?
Kasım 2023'te yürürlüğe giren yeni göç yasasıyla, özellikle AB Mavi Kartı gibi oturum ve çalışma vizesi türlerinin başvuru şartları kolaylaştırıldı. Üniversite mezunlarına yönelik bu düzenleme, Almanya'ya daha fazla yetenekli birey kazandırmayı hedefliyor.
En fazla vize Hindistanlılara verildi
Almanya Dışişleri Bakanlığı ve Die Welt'in verilerine göre, ülkede nitelikli işgücü göçü yasası reformunun birinci yılında en fazla nitelikli çalışma vizesi Hindistan vatandaşlarına verildi. Almanya, 2024 yılında 20 bin Hindistanlıya nitelikli çalışma vizesi verdi.
Bu alanda ikinci sırada ise Türkiye geliyor. Avrupa'da en fazla Türk nüfusunun olduğu ülke olan Almanya, 2024 yılında nitelikli işgücü göçü kapsamında Türkiye'den 11 bin kişiye vize verdi.
Listenin ilk 10 sırasında 5 Balkan ülkesi var
Almanya, nitelikli işgücü göçü reformu kapsamında en fazla vize verdiği ilk 10 ülke arasında 5 tane Balkan ülkesi yer alıyor. Bu alanda 10 bin vize ile Sırbistan vatandaşları 3. sırada yer alıyor. Sırbistan'ın ardından 9 bin vize ile Kosova, 8 bin vize ile Bosna Hersek, 6 bin vize ile Kuzey Makedonya ve Arnavutluk geliyor.
Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin ise 8 bin vatandaşını nitelikli işgücü göçü kapsamında Almanya'ya uğurladı.
Sağlık sektöründe 47 bin 400 boş pozisyon
İçişleri Bakanı Nancy Faeser, yeni politikalar sayesinde yetenekli göçmenlerin artık daha hızlı bir şekilde ülkeye gelebileceğini vurguladı. Çalışma Bakanı Hubertus Heil ise Alman ekonomisinin dışarıdan gelen iş gücüne olan bağımlılığını hatırlatarak, bu düzenlemelerin önemine dikkat çekti.
Özellikle sağlık ve inşaat sektörlerinde büyük bir iş gücü açığı yaşandığını belirten Alman Ekonomi Enstitüsü'ne göre, 2023-2024 yıllarında sağlık sektöründe 47 bin 400, inşaat sektöründe ise 42 bin boş pozisyon doldurulmayı bekliyor. Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise bu düzenlemeleri "Avrupa'nın en modern göç politikası" olarak nitelendirdi ve reformların başarıyla uygulandığını belirtti.
Almanya'da personel açığı en çok hangi sektörleri etkiliyor?
Almanya, özellikle zanaatkârlar, elektrik mühendisleri, bilişim uzmanları, hemşireler, bakıcılar ve gastronomi-konaklama sektörlerinde ciddi bir personel açığı yaşıyor.
Ifo Enstitüsü tarafından yapılan bir ankete göre, işçi sıkıntısı en çok hizmet sektörünü, özellikle konaklama ve etkinlik organizasyonu alanlarını etkiliyor. Depolama ve saklama hizmetleri, gıda üretimi, bilgi işlem ekipmanları, makine ve metal imalatı gibi sektörler de benzer sorunlarla karşı karşıya. Ayrıca, perakende işletmeleri, inşaat şirketleri ve toptancılar da personel açığını gidermek için çözüm arıyor.
Vasıflı işçi açığının daha az olduğu sektörler de var. İlaç ve kimya sektörleri, diğer alanlara göre daha az sıkıntı çekerken, otomotiv ve makine mühendisliği sektörlerinde de benzer bir durum gözleniyor.