ABD’de bankaların gözü havaalanlarında
- Dijital bankacılığın popülerliği arttıkça şubelere olan ilgi azalmıştı.
- Ancak havaalanı şubeleri, işleri değiştiriyor gibi.
Dünyadaki havaalanlarının birçoğundan yıl boyu milyonlarca hatta milyarlarca yolcu geçiyor. Kimileri uçuşuna ucu ucuna yetişirken kimileri de uzun saatler süren aktarma uçuşlarını bekliyor. Aynı zamanda tabii ki uçuş öncesinde operasyonel sebeplerden dolayı, rötarlar da olabiliyor. Tüm bunlar, yolcuların gün içinde havaalanında geçirdiği süreyi uzatıyor. CNBC’de yer alan habere göre, ABD’deki bankalar için havaalanları popüler adres. Fifth Third Bank’ten Wells Fargo’ya kadar birçok şirket, havaalanlarını artık birer ‘finans merkezi’ olarak kullanıyor. Şirketlerin hedefinde artık gezginler de var.
Nicolette Nelson isimli bir yolcunun hikayesi, havaalanlarındaki şubelerin geçirdiği değişimi gösteriyor. Nelson, dönüş uçağına yetişmek için Kentucky’deki havaalanının yolunu tutmuştu. Ancak, uçuşa yetişemeden bir sağlık sorunu yaşayınca geceyi Cincinnati’de bir hastanede geçirmek zorunda kaldı. İyileşmesi çok uzun sürmedi ancak yine de işler yolunda gitmiyordu. Arka arkaya gelen rötarlar nedeniyle uçuş sürekli ertelendi. Nelson, bu gecikme süreçlerinde tüm vaktini havaalanı içindeki bir bankada geçirdi.
“Gerçekten sessizdi ve ihtiyacım olan her şey vardı” diyen Nelson’ın hikayesinden de görüyoruz ki havaalanları içindeki bankalar, sadece bir banka değil. Fifth Third Bank, Nisan 2024’te, Kentucky’deki Cincinnati/Northern Kentucky Uluslararası Havaalanında (CVG) yer alan 40 yıllık şubesini bir dinlenme salonu ve banka olarak yeniden konumlandırdığını açıkladı. Böylece seyahat eden gezginler, girişimciler ya da iş insanları, buradaki merkezi, havaalanının gürültüsünden uzaklaşmak için kullanabiliyor.
Fifth Third Bank’in havaalanındaki şubesinin yöneticilerinden Lisa Slocum, bir yolcunun çalışmak için ofisini kiralamak istediğine dikkat çekerek, bu konuda olan talebin yoğunluğun altını çizdi.
Hem bir çalışma merkezi hem de bir para transfer merkezi olan banka, yolcuların hayatını kolaylaştırıyor. Şubelerde yolcular, hızlıca para transferi yapabiliyor ya da para birimlerini çevirebiliyor.
Havaalanında bir ‘lounge’ atmosferi yaratan ilk banka Fifth Third Bank değil.
Capital One, 2020 yılında Washington D.C. Dulles Uluslararası Airport’taki şubesini kapattı. Bunun yerine, Denver ve Dallas’ta bir havaalanı bekleme salonu açtı. Salon sadece kart sahipleri için hizmet veriyor.
Wings Credit Union’ın da Minneapolis-St. Paul Uluslararası Havaalanı’nda hizmet veren bir şubesi bulunuyor. Şube sadece seyahat eden yolculara değil, havaalanında çalışanlara da hizmet veriyor.
Reklam için iyi adres
Wings Vice’ın Pazarlama Müdürü Brent Andersen, havaalanlarındaki bu şubelerin görünürlük ve reklam için de faydalu olduğunu söylüyor. Bu tür bir görünürlük elde etmek için yüksek bütçeler harcanması gerektiğine dikkat çeken Andersen, havaalanlarındaki bu yerler sayesinde daha uygun bütçelerle görünürlüğün arttığını belirtiyor.
FinTech’in büyümesiyle aslında banka şubeleri, son yıllarda varoluşsal sorunlar yaşıyor. Dolayısıyla havaalanlarının içinde bu şekilde şekil değiştirerek varlık göstermesi, daha uzun ömürlü olmaları yolunda önemli bir adım.
Dev bankalar yüzlerce şube açıyor
Bireysel bankacılık uzun süredir dijitalin elinde. Bu da banka şubeleri için olumsuz bir hava yaratıyordu. Ancak havaalanı şubeleri işleri biraz değiştirdi. Şubeler şimdilerde, özellikle ABD’de, bir geri dönüş yaşıyor.
FDIC’nin verilerine göre 2023 yılında ABD’deki şube sayısı, son 10 yılda ilk kez arttı ve 70 bin adede çıktı. Bu toparlanmada JPMorgan Chase ve PNC’nin daha fazla şube açma planlarını duyurması etkili oldu.
Chase, bin 700 şubesini yenilerken, 500’e yakın şube açacağını duyurdu. PNC de 100 yeni şube açmak ve bin şubesini yenilemek için önümüzdeki 3-5 yıllık süreç için 1 milyar dolar ayırdığını açıkladı.
Öte yandan tabii ki Fifth Third Bank’ın havaalanı bankacılığı için attığı adım da diğer bankalar için referans oldu.
Havaalanı adımları
Welss Fargo’nun da Las Vegas’ın Harry Reid Uluslararası Havalimanı’nda ilgi çeken bir şubesi var. Söz konusu havalimanında hem şubesi hem de ATM’leri olan banka, espresso makineleriyle donatılan bir alan sunuyor.
Truist Bank, yani eski adıyla SunTrust, Hartsfield-Jackson Atlanta Uluslararası Havalimanı’nda tam hizmet veren bir banka şubesi işletiyor. Bankanın iletişim direktörü Brian Davis, havaalanında olmanın avantajını söz sözlerle anlatıyor:
“Geçen milyonlarca yolcu için yüksek düzeyde marka görünürlüğüne sahip bir banka.”
Yine de sektördeki herkes, havaalanlarındaki bu işletmeler için o kadar da heyecanlı değil. İnsanların güvenlik kontrolünden geçme ve uçuşa yetişme telaşında bu bankaların da çok kullanışlı olmadığını düşünenler de var.
Analiz şirketi J.D. Power’ın analistlerinden Paul McAdam, tam hizmet veren banka şubelerinin havaalanlarında yer almasının gereksiz olduğunu, ATM’lerin yeterli olacağını söylüyor:
“Havalimanlarındaki banka şubelerinin çok fazla işlem hacmiyle ilgileneceğini, ancak hesap açmak veya tavsiye almak isteyen müşterilerin katma değerli hacminin çok az olacağını düşünüyorum. Kim havaalanında yeni bir hesap açmak ister ki?”
Tabii ki finans devleri, konsept denemerine devam ediyor. Örneğin, Capital One, New York’ta uzaktaki çalışanlara hitap eden, kasalar dolusu paranın olmadığı ve her hareketinizi izleyen veznedarların bulunmadığı bir finansal ortam sunan bazı kafeler açtı.