Zor durumdaki batarya üreticisi Northvolt için Volvo da kararını açıkladı

PAYLAŞ
  • Volvo Cars, araç talebindeki düşüş nedeniyle yıllık satış hedefini düşürdü ve İsveçli pil üreticisi Northvolt’a yatırım yapmayacağını açıkladı.
  • Volvo CEO'su Jim Rowan, pil tedarik zincirini çeşitlendirdiklerini ve Northvolt’un mali sıkıntılarının Volvo’yu etkilemeyeceğini belirtti.
Zor durumdaki batarya üreticisi Northvolt için Volvo da kararını açıkladı

Volvo Cars araç talebindeki düşüş ve jeopolitik belirsizliklerin etkisiyle yıllık satış büyüme hedefini yarıya indirdi. Öte yandan şu sıralar mali sıkıntı içinde olan İsveçli pil üreticisi Northvolt’a yatırım yapmayacağını da açıkladı.

Volvo’nun CEO’su Jim Rowan, Financial Times’a yaptığı açıklamada, Gothenburg’da bir fabrika kurmak için Northvolt ile ortak girişime imza atan Volvo’nun, İsveçli pil üreticisine doğrudan mali destek sağlamayacağını belirtti.

Rowan, otomotiv sektörünün baskı altında kalmaya devam edeceğini ve şirketin “kemer sıkma” politikası uygulayacağını söyledi.

Volvo, Northvolt’un karşılaştığı zorluklardan etkilenmemek için pil tedarik zincirini çeşitlendirdiğini belirtti.

Rowan, "Northvolt’un başarılı olmasını isterim, ancak başaramasa bile bu bizi etkilemez çünkü pil tedarikimizi farklı kaynaklardan sağlıyoruz" dedi.

Ekim ayının ilk günlerinde Alman otomobil üreticisi BMW de Northvolt'un son finansman turlarına katılmadı. BMW'nin Northvolt’a daha fazla yatırım yapmaya istekli olmadığı söylendi.

Volvo'nun nakit akışı yıl sonuna kadar negatif kalabilir

Çinli otomobil üreticisi Geely’nin çoğunluk hisselerine sahip olduğu Volvo, perakende satışlarının bu yıl yüzde 7-8 oranında artmasını beklediklerini açıkladı. Temmuz ayında verilen yüzde 12-15’lik büyüme tahmininin ardından gelen bu revizyon, şirketin nakit akışının yıl sonuna kadar negatif kalacağını öngörüyor.

Volvo’nun hisseleri, Çarşamba günü Stockholm Borsası’nda yüzde 4’ten fazla değer kaybetti.

Şirket, üçüncü çeyrekte 92,8 milyar İsveç Kronu (548 milyon dolar) gelir üzerinden, bir önceki yıla kıyasla yüzde 29 artışla 5,8 milyar İsveç Kronu işletme karı elde etti. Gelir sabit kalmasına rağmen, her iki rakam da piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Rowan, üçüncü çeyrekteki güçlü performansa rağmen, yüksek faiz oranlarının etkisiyle Çin, ABD ve Avrupa’daki otomobil talebinin, özellikle premium segmentte, zayıfladığını ifade etti.

Volvo, geçtiğimiz ay 2030 yılına kadar sadece elektrikli araç satma hedefini de revize etti ve Avrupa’daki hükümetlerin elektrikli araçlara verdiği teşvikleri geri çekmesi nedeniyle bataryalı araçların büyümesinde küresel bir yavaşlama yaşandığını açıkladı.

Şirketin yeni hedefi, 2030 yılına kadar satışlarının yüzde 90-100’ünün elektrikli araçlar ve plug-in hibritlerden oluşması. Ayrıca hibrit teknolojiye olan talebin artması nedeniyle bu alandaki yatırımlarını da sürdürecek.

Son çeyrekte Volvo’nun sattığı 172 bin 849 aracın yüzde 48’i tamamen elektrikli ve plug-in hibrit modellerden oluştu.

Avrupa’daki otomobil üreticileri, özellikle Volkswagen ve Stellantis, elektrikli araç satışlarındaki yavaşlama ve Çinli rakiplerden gelen artan rekabet nedeniyle son haftalarda kar uyarıları yaptı.

Bernstein analisti Harry Martin, Volvo’nun dördüncü çeyrekte sıfır hacim artışı öngörmesinin, önümüzdeki 12 ayın AB-Çin tarifeleri ve düşük fiyatlı elektrikli araç modellerinden gelen rekabet nedeniyle son derece zorlu geçeceğini gösterdiğini söyledi.

Volvo, Çin’de üretilen elektrikli araç ithalatına yönelik AB’nin yüksek tarifelerine karşılık olarak, EX30 modelini Belçika’daki Ghent tesisinde ve Çin’de üretmeye başlayacağını daha önce duyurmuştu. Rowan, tarifelerin şirket için “kısa vadeli bir sorun” olduğunu belirtti.