'Zombi şirket' düzenlemesinde yeni uzatma gündemde

Fırat Gazel
PAYLAŞ
  • Aktif bir faaliyet yürütemeyen ve borcunu borçla ödeyen şirketlerin ortadan kalkmasını önlemek için getirilen 'zombi şirket' düzenlemesinde uzatma gündeme geldi.
  • Ekonomi yönetiminin, ekonomik görünümün toparlanacağı 2026 yılı başına kadar ilgili maddenin uygulama süresini uzatmayı gündemine aldığı öğrenildi.
'Zombi şirket' düzenlemesinde yeni uzatma gündemde

Uluslararası Para Fonu (IMF), 2023 yılındaki raporunda Türkiye’yi zombi şirketler alanında dünyada ilk sıraya yerleştirmişti. Türkiye'de çok sayıda zombi şirketin olduğu kabul ediliyor.

Bu şirketlerin tamamen ortadan kalkmasını önlemek üzere 2018 tarihinde ilk kez ihdas edilen bir maddenin geçerlilik süresi 1 Ocak 2025'te doluyor. Ancak çok sayıda şirketin Türk ticari hayatından bütünüyle çekilmesini önleme adına maddenin geçerlilik süresinin 1 yıl daha uzatılması planlanıyor.

Yüksek kredi faizleri ve yüksek kurun teknik iflas konumuna getirdiği şirketleri yaşatabilmek için ilk kez 15 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Ticaret Kanunu uygulama tebliğine geçici bir madde konulmuştu.

Süre iki kez uzatılmıştı

“Kanunun 376. maddesi kapsamında sermaye kaybı ve borca batık olma durumuna ilişkin yapılan hesaplamalarda, henüz ifa edilmemiş yabancı para cinsi yükümlülüklerden doğan kur farkı zararları dikkate alınmayabilir” şeklindeki maddenin uygulama süresi sonu 1 Ocak 2023 olarak belirlenmişti.

Daha sonra yapılan düzenlemelerle maddenin uygulama süresi önce 1 Ocak 2024’e, ardından da 1 Ocak 2025’e uzatıldı. Bu şirketlerin batışının diğer şirketlere, bankalara ve genel ekonomik görünüme vereceği zararın ertelenmesi için bu uzatma işlemleri yapıldı.

Zombi şirketlerin arttığı öngörülüyor

Orta Vadeli Program (OVP) sürecinde şirketlerin finansmana erişimi daha da zorlaşırken, kurlar yataya yakın da olsa yüksek seviyelerini korudular. Zombi şirket sayısının daha da arttığı tahmin ediliyor.

Bu ortamda ekonomi yönetiminin, ekonomik görünümün toparlanacağı 2026 yılı başına kadar ilgili maddenin uygulama süresini uzatmayı gündemine aldığı öğrenildi. Bu konudaki değerlendirmelerin sürdüğü ve Ticaret Bakanlığı tebliği ile uzatmanın ekim ayı içinde yapılabileceği ifade edildi.

Zombi şirket nedir?

Zombi şirketler, aktif finansal desteği olan, devlet desteğinden faydalanan ancak aktif bir faaliyet yürütemeyen ve borcunu borçla ödeyen şirketleri ifade ediyor.

Kaynak: cnbce.com