Zenginlerin Dubai'ye göçünde Birleşik Krallık etkili olacak

PAYLAŞ
  • Birleşik Arap Emirlikleri, üst üste üçüncü yıldır dünyanın en büyük servet mıknatısı olmaya doğru ilerliyor.
  • Birleşik Krallık'ta İşçi Partisi'nin seçim zaferinin ardından BAE'ye olan ilginin artacağı düşünülüyor.
Zenginlerin Dubai'ye göçünde Birleşik Krallık etkili olacak
Fotoğraf: Reuters

Son yayınlanan Henley Private Wealth Migration Report'a göre Birleşik Arap Emirlikleri, dünyanın en büyük zengin mıknatısı olma yolunda ilerliyor. BAE, üçüncü yıl üst üste rekora koşarken, Birleşik Krallık'ta da 2028 yılına kadar milyoner nüfusun yüzde 17 düşeceği öngörülüyor.

Geliri yüksek olan kişiler rotasını vergi avantajı olan Dubai'ye doğru çevirmeye devam ediyor. Bu eğilim, bazı finansçılara göre haziran ayında Birleşik Krallık'ta İşçi Partisi'nin seçim zaferinin ardından hızlanacak gibi görünüyor.

Birleşik Krallık'tan BAE'ye taşınan yatırımcı Karim Jetha, CNBC ile görüşlerini paylaştı. Jetha, "Bu trendin ardında, Dubai'ye taşınmayı tercih eden milyonerler için itici ve çekici faktörler var" dedi.

İtici faktörler arasında yeni İşçi Partisi hükümetinin daha yüksek vergi oranlarını gündeme getirmesini gösterdi. İşçi Partisi'nin kampanya vaatlerinden biri, özel okul eğitimine KDV uygulamaktı, bu da maliyetin yüzde 20 artması demek.

Henley raporuna göre BAE, haziran ayında yayınlanan rapora göre 2024 yılı sonuna kadar dünya çapında net 6.700 milyonerin rekor girişini görecek. Bu da listenin ikinci sırasındaki Amerika Birleşik Devletleri'nden iki kat daha fazla milyoner ağırlayacak demek. Aynı döönem ABD'ye net 3.800 milyoner gelmesi bekleniyor.

Raporda, gelir vergisinin sıfır olması, altın vizeler, lüks yaşam tarzı ve stratejik konumuyla BAE'nin dikkat çeken bir destinasyon olduğu vurgulanıyor.

Buna karşılık, Birleşik Krallık'ın milyoner nüfusunun UBS Küresel Servet Raporu'na göre geçen yılki 3.061.553'lük seviyesinden 2028 yılına kadar 2.542.464'e düşmesi bekleniyor.

Birleşik Krallık hükümeti, yabancı ve zengin sakinlerin denizaşırı gelirler üzerinde İngiliz vergisi ödememelerini sağlayan "non-dom" statüsünü kaldırdı. Bu da nüfusun büyük bir kısmının Birleşik Krallık ikametgahlarından vazgeçmesine neden oluyor.

BAE'ye göç eden milyonerler nereden geliyor?

BAE'ye göç eden milyonerler en çok Hindistan, Orta Doğu, Rusya ve Afrika'dan gelirken, daha fazla sayıda İngiliz ve Avrupalının da bu çöl emirliğine taşınması bekleniyor.