Yüksek kar beklentisine rağmen Trump'ın açıklamaları TSMC'yi vurdu

PAYLAŞ
  • TSMC'nin hisseleri, Donald Trump'ın Tayvan hakkındaki olumsuz açıklamaları sonrası %4 değer kaybetti. Bu düşüş, şirketin güçlü ikinci çeyrek kar beklentilerine rağmen yaşandı
  • TSMC'nin ikinci çeyrek net karının %30 artarak 238.8 milyar T$ (7.33 milyar $) olması bekleniyor. Şirket, AI çiplerine olan talebin artmasıyla önemli kazançlar elde ediyor.
  • Öte yandan ABD-Çin gerilimi de, yatırımcıların endişelerini artırdı. Bu durum, TSMC'nin hisselerinin yanı sıra, büyük bir müşteri olan ASML'nin hisselerinde de düşüşe neden oldu.
Yüksek kar beklentisine rağmen Trump'ın açıklamaları TSMC'yi vurdu
Fotoğraf: iStock

Yapay zeka (AI) uygulamalarında kullanılan çiplerin baskın üreticisi olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), Perşembe günü güçlü bir çeyreklik kazanç raporu beklerken, Taipei hisseleri Donald Trump'ın Tayvan hakkındaki açıklamaları nedeniyle %4 düştü.

TSMC hisseleri ve daha geniş Taiwan piyasası, rekor seviyelere ulaşmış olmasına rağmen, Çarşamba günü Trump'ın, Tayvan'ın "çip işimizin yaklaşık %100'ünü aldı" ve savunması için ABD'ye ödeme yapması gerektiği yönündeki açıklamalarından sonra düşmeye başladı. TSMC'nin Amerikan Mevduat Makbuzları Çarşamba günü %8 düştü, ancak Perşembe günü ikinci çeyrek karında %30'luk bir artış bildirmesi bekleniyor. Daha geniş Taiwan piyasası ise Perşembe günü erken saatlerde %2 düşüşteydi.

Tayvan merkezli Franklin Templeton SinoAm Securities Investment Management başkanı James Huang, "Trump'ın yorumları siyasi bir etkiye sahip olabilir, ancak piyasa temellerini değiştirmeyecektir" dedi. Huang, "Büyük şirketler hala AI konusunda çok iyimser ve AI'ya büyük yatırımlar yapıyorlar. Trump'ın açıklamalarının bunu değiştireceğini düşünmüyoruz" diye ekledi.

İkinci çeyrek kar beklentisi 7 milyar dolardan fazla

Apple ve Nvidia gibi müşterilere sahip olan dünyanın en büyük kontrat çip üreticisi TSMC, AI'nın benimsenmesindeki artıştan fayda sağladı. LSEG SmartEstimate'e'in 21 analiste dayandırdığı tahminlere göre TSMC'nin 30 Haziran'da sona eren çeyrek için 238.8 milyar T$ (7.33 milyar $) net kar açıklaması bekleniyor. Bu tahmin, 2023'ün ikinci çeyreğinde elde edilen 181.8 milyar T$ net kar ile karşılaştırıldığında önemli bir artış gösteriyor.

TSMC, geçen hafta Taiwan doları cinsinden ikinci çeyrek gelirinde bir artış bildirdi ve piyasa beklentilerini rahatça aştı. Şirket üçüncü çeyrek gelir beklentisini ABD doları cinsinden verecek. Çarşamba günü, TSMC'nin büyük bir müşterisi olduğu ASML'nin hisseleri, ABD hükümetinden gelen baskının Çin'e olan ihracatlarına daha sıkı kısıtlamalar getirebileceği endişeleriyle keskin bir şekilde düştü. Bu yatırımcı endişeleri, Avrupa'nın en büyük teknoloji şirketi olan ASML'nin ikinci çeyrek kazançlarının beklentileri aşmasını gölgede bıraktı.

Zirve sezonu

TSMC, mevcut çeyrek ve yılın tamamı için görünümünü güncelleyecek, sermaye harcamalarını da içerecek şekilde üretimi genişletme yarışını sürdürecek. TSMC, ABD'nin Arizona eyaletinde üç fabrika için 65 milyar dolar harcama da dahil olmak üzere yurtdışında yeni fabrikalar inşa etmek için milyarlarca dolar harcıyor, ancak üretimin çoğunun Tayvan'da kalacağını belirtti.

Son kazanç çağrısında TSMC, bu yıl için sermaye harcamaları rehberliğini 28 milyar dolar ile 32 milyar dolar arasında tutarak, geçen yılın 30.45 milyar dolarlık harcamasıyla karşılaştırdı ve toplamın %70 ila %80'inin ileri teknolojilere gideceğini söyledi. Yılın ikinci yarısı, büyük Batı pazarlarında yıl sonu tatil sezonu öncesinde müşterilere tedarik sağlama yarışı nedeniyle, geleneksel olarak Tayvanlı teknoloji şirketleri için zirve sezonudur.

AI patlaması, Asya'nın en değerli halka açık şirketi olan TSMC'nin hisse fiyatlarını artırdı, TSMC'nin Taipei'de işlem gören hisseleri bu yıl şimdiye kadar %68 artarken, daha geniş piyasa %30 kazanç sağladı. TSMC, Tayvan'ın ihracata bağımlı ekonomisinde kritik rolü nedeniyle Tayvan'da "ülkeyi koruyan kutsal dağ" olarak anılıyor. Intel ve Samsung gibi rakipler, TSMC'nin baskınlığını zorlamaya çalışıyor.

Kaynak: cnbce.com