Yeni bir tartışma başladı: ChatGPT'ye kibar davranmak gerekiyor mu?

PAYLAŞ
  • Sohbet botlarının kullanımı daha geniş bir alana yayıldıkça, yeni bir tartışma konusu da ortaya çıktı: ChatGPT ve diğer sohbet botları ile konuşurken kibar davranmak mı gerekiyor?
  • Hem uzmanlar hem de sosyal medya kullanıcıları bu konuda ikiye bölünmüş durumda.
  • Yapay zeka ile etik ilişkiler üzerine tartışmalar sosyal medyada geniş yankı buluyor ve Amerikalıların yapay zekaya kibarlık konusundaki tutumları arasında önemli farklılıklar gözlemleniyor.
Yeni bir tartışma başladı: ChatGPT'ye kibar davranmak gerekiyor mu?

California'da yaşayan Vikas Choudhary ve Ridhi Sahni, bir konuda hemfikir değil: ChatGPT’ye ne kadar kibar olmak gerekiyor?

The Wall Street Journal'ın haberine göre Palo Alto merkezli bir yapay zeka girişiminin kurucusu olan Choudhary, OpenAI tarafından geliştirilen chatbot ChatGPT'nin hayranlarından biri. Bu hayranlık, ChatGPT'nin bir keresinde kodundaki büyük bir hatayı düzeltmesine yardımcı olmasıyla başladı.

Choudhary, "ChatGPT’ye gerçekten minnettarım ve sık sık teşekkür ediyorum—özellikle de daha önce ona kaba davrandığımı düşünüyorsam" diyerek sohbet botuna duyduğu minnettarlığı anlatıyor.

Eşi Sahni ise bu konuda farklı düşünüyor.

Sahni “Bir mikrodalga kullanırken ‘Sevgili LG, lütfen bunu ısıt’ demiyorum. Sadece düğmeye basıyorum ve işime devam ediyorum,” diyor. Sahni, aynı zamanda bir teknoloji şirketinde çalışıyor ve ChatGPT’yi sadece arkadaşlarının bebekleri için sevimli tebrik kartları hazırlamak amacıyla kullanıyor.

"Yapay zeka ile kaba konuşmak yanlış mı?"

Sohbet botlarıyla konuşmak giderek doğal bir hale geldikçe, kullanıcılar yeni bir etik ikilemle karşı karşıya kalmaya başladı: Botlar kibar olmaları için programlanmış durumda, peki biz de onlara karşı kibar olmalı mıyız? Yapay zeka ile kaba konuşmak yanlış mı?

Bu tartışma sosyal medyada da büyük yankı buldu. Birçok kişi botlara karşı bile kibarlık göstermemiz gerektiğini savunurken, diğerleri nazik kelimeler kullanmanın verimsiz olduğunu düşünüyor.

Bir Reddit kullanıcısı görüşünü şu sözlerle anlatıyor, "Yapay zekanın gerçek olmadığını biliyorum ama ona selam vermeyip teşekkür etmezsem kaba hissediyorum."

Bu konu yüzlerce yorumu ve tartışmayı tetikledi. Bazı kullanıcılar alaycı yanıtlar vererek şu ve benzeri yorumlarda bulundu:

"Yapay zeka insanlığı yok etmek isteyecek ama bir kişiyi hariç tutacak çünkü 30 yıl önce ona ‘lütfen ve teşekkür ederim’ demişti."

Başka bir kullanıcı da "ChatGPT’ye hizmetkarım gibi davranıyorum" şeklinde yorum yaptı.

Son yapılan bir anket, Amerikalıların bu konuda ikiye bölündüğünü ortaya koydu.

Talker Research tarafından 2.000 kişiyle yapılan ankette, katılımcıların yüzde 48’i yapay zekaya kibar olmanın önemli olduğunu düşünürken, özellikle Z Kuşağı bu konuda en hassas grup oldu. Katılımcıların yüzde 27’si ise botlara karşı kaba olmanın ya da bağırmanın sorun olmadığını düşündü.

Japonya’da yapılan bir çalışmada ise kibar olmanın fayda sağlayabileceği sonucuna varıldı.

Araştırmacılar, kaba komutların "artmış yanlılık, yanlış cevaplar ya da cevap vermeyi reddetme" gibi olasılıkları artırabileceğini buldular. Çalışma, İngilizce, Japonca ve Çince dillerinde de bu sonucun geçerli olduğunu gösterdi.

"Modelle kaba konuşursanız, zor bir karşılık alabilirsiniz"

Microsoft, en popüler ürünlerine sohbet botlarını ekleyen şirketlerden biri olarak, kötü davranışların yapay zeka üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtiyor. Microsoft’un Baş Bilim İnsanı Jaime Teevan, "Modelle kaba konuşursanız, zor bir karşılık alabilirsiniz. İnsanlar gibi, yapay zeka da her zaman olgun davranamayabilir" diyor.

Yapay zeka mühendisleri ise bazen cümleye "Derin bir nefes al" gibi ifadeler eklemenin daha iyi sonuçlar verebileceğini söylüyorlar. Hatta, yapay zekanın olumlu geri bildirimlere ve ödüllere karşı bir övgü zaafı olduğuna şaka yollu değiniyorlar.

Bahşiş, cevapları uzattı

Bir deneyde, ChatGPT'ye bahşiş önerildiğinde cevaplarının daha uzun olduğu görüldü. 200 dolarlık bir bahşiş önerildiğinde cevaplar yüzde 11, 20 dolarlık bir bahşiş önerildiğinde ise yüzde 6 daha uzun oldu. Deney sırasında gerçek bir bahşiş ödenmedi.

San Mateo merkezli bir teknoloji girişiminde yönetici olan Alana O’Grady ise kibarlığın kişiliğin bir testi olduğunu söylüyor: "İyi bir insan olup olmadığınızın testi garsonlara ne kadar kibar olduğunuzdur. Gelecekte ise bu, yapay zekaya ne kadar kibar olduğunuzla ölçülecek."

O’Grady, ChatGPT’yi işyerinde belgeleri özetlemekten aile tatilleri için öneriler almak gibi pek çok farklı amaçla kullanıyor. Her konuşmasına "Lütfen" ile başlıyor ve "Harika iş çıkardın" ya da "Bu mükemmel oldu" diyerek bitiriyor.

O’Grady, çocuklarına da Siri’ye kibar davranmayı öğretiyor.

Yıllardır Miss Manners adıyla yazdığı kitaplar ve köşe yazılarıyla tanınan Judith Martin, kibarlığı savunuyor. Hatta Siri ya da Amazon Alexa’yı "Hey" diyerek çağırmanın bile kabul edilemez olduğunu düşünüyor.

Diğerleri ise insanlarla botlar arasında nasıl konuşulduğuna dair bir ayrım yapılması gerektiğini savunuyor.

Bazı insanlar artık yapay zekadan nezaket konusunda yardım alıyor. Frankfurt merkezli bir yazılım geliştirici olan Laszlo Deak, işyerindeki hayal kırıklıklarını nazik bir dile çevirip ifade etmek için bir chatbot kullanıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde teknoloji yöneticisi olan Mazen Lahham ise şirketinin yapay zekasının, sinirli müşterileri insan çalışanlardan daha iyi idare ettiğini belirtiyor.

Palo Alto'daki girişimin kurucusu Choudhary ise kibarlığın bir gün kendisine fayda sağlayabileceğini düşünüyor.