Yemek ücretiyle deterjan alanları işten çıkarmıştı: Meta çalışanlarından tepki

PAYLAŞ
  • Meta, 25 dolarlık Grubhub yemek kredilerini 'kötüye kullanan' yaklaşık iki düzine çalışanını işten çıkardı. Çalışanlar, Blind isimli platformda bu durumu tartışıyor. Bazıları işten çıkarmaları haksız bulurken, bazıları kurallara uyulması gerektiğini söylüyor..
  • Grubhub kredisi, Meta'nın ofislerinde yemek sağlanmadığında kullanılması gereken bir avantaj. Şirkete göre bazı çalışanlar bu krediyi farklı ürünler almak için kullanarak şirket politikasını ihlal etti.
Yemek ücretiyle deterjan alanları işten çıkarmıştı: Meta çalışanlarından tepki

Meta, yaklaşık iki düzine çalışanını, şirketin Grubhub üzerinden sunduğu 25 dolarlık yemek kredilerini kötüye kullandıkları gerekçesiyle işten çıkardı. Bu olay şimdilerde 'Grubgate' olarak anılıyor. Çalışanlar, iş yerlerine dair anonim bir platform olan Blind'de, Meta kanalına girerek olayla ilgili görüşlerini paylaştı.

Tepkiler, işten çıkarmalara karşı anlayış gösterenlerden kararı haklı bulanlara kadar çeşitlilik gösteriyor.

Meta ile bağlantısı olmayan Blind platformuna erişim sağlamak ve yorum yapmak için çalışanların şirket e-posta adreslerini kullanmaları gerekiyor.

Business Insider'ın ulaştığı bir anket, çalışanlara "Grubgate'ten etkilendiniz mi?" sorularını yöneltti. Platformda yapılan yorumların bir kısmı, işten çıkarılanlara empati gösterirken, diğerleri şirketin ofis politikalarına uymayanlara karşı daha sıkı yaptırımlar uygulaması gerektiğini savundu.

Grubhub yemek kredisi, Meta’nın kafeterya hizmeti vermediği ofislerde veya mesaiye kalınan durumlarda çalışanların yemek ihtiyacını karşılamak için sunuluyor. Ancak bazı çalışanlar bu krediyi çamaşır deterjanı, şarap bardakları ve diş macunu gibi yemek dışındaki ürünleri almak için kullandı. Konuya yakın bir kaynak, Business Insider’a verdiği demeçte, kötüye kullanımı sürekli hale getirenlerin işten çıkarıldığını söyledi.

Bazı çalışanlar, Meta'nın bu politikayı katı bir şekilde uygulayacağını bilmediklerini ve farkında olmadan başka politikaları da ihlal edebilecekleri endişesini dile getirdi.

"Şirket kurallarına uyuyorsanız endişelenecek bir şey yok"

Bir çalışan, "Bu tür uygulamalar çalışanlarda korku yaratıyor. Herkes bir politikayı yanlışlıkla ihlal edebilir. Tüm şirket politikalarını eksiksiz bildiğini iddia edecek birini bulmak zor" dedi.

Başka bir çalışan ise işten çıkarmaların haklı olduğunu savundu:

"Kuralları ihlal ettiler ve işten çıkarıldılar. Şirket kurallarına uyuyorsanız endişelenecek bir şey yok."

Bir Meta çalışanı, Grubhub kredilerini işten çıkarılan bir meslektaşı için kullandığını ve uyarı e-postası aldığını belirtti. Ancak bir hafta içinde işten çıkarıldığını söyledi.

Başka bir çalışan, Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg’in "verimlilik yılı" stratejisine atıfta bulunarak, şirketin çalışanlarının politikaya uyum sağlaması konusunu daha ciddiye almaya başladığını ifade etti.

Çalışan, "İnsanlar 25 dolarlık yemek siparişleri için daha iyi bir risk değerlendirmesi yapmalı mıydı? Evet. Ancak Meta, çalışanlara geri ödeme yaptırıp bir uyarı ile durumu çözebilir miydi? Muhtemelen" dedi.

Bazı kişiler ise bu sebeple yapılan işten çıkarmalar ile Meta’nın yakın zamanda gerçekleştirdiği işten çıkarmalar arasında bir bağlantı olduğunu iddia eti. Şirket, kısa süre önce Instagram, WhatsApp ve Reality Labs gibi büyük iş birimlerini yeniden yapılandırmıştı ve bazı pozisyonları kaldırmıştı.

Blind platformunda yapılan bir yorum, Grubgate'ten etkilenenlerin en azından neden işten çıkarıldıklarını bilmelerinin bir tür teselli olduğunu öne sürdü:

"Bu insanlar şanslı... En azından neden işten çıkarıldıklarını biliyorlar. Hayatınız boyunca nerede hata yaptığınızı merak etmek zorunda kalmayı hayal edin."