Yellen'ın eleştirisine Çin'den yanıt geldi: Elektrikli araç ihtiyacı artacak

PAYLAŞ
  • Çin'i aşırı kapasiteye neden olduğu gerekçesiyle eleştiren ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'a Çin'in Maliye Bakanı Yardımcısı Liao Min yanıt verdi.
  • Min, Uluslararası Enerji Ajansı'nın tahminlerine dikkat çekerek, 2030 yılına kadar yeni nesil elektrikli araçlara olan küresel talebin 45 milyon ile 75 milyon adet arasında olacağını ve bunun dünya mevcut tedarik kapasitesini çok aşacağını söyledi.
Yellen'ın eleştirisine Çin'den yanıt geldi: Elektrikli araç ihtiyacı artacak
Fotoğraf: AA

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Çin'in endüstriyel fazlalıklarına yönelik eleştirilerde bulundu. Yellen, Çin'in çok fazla tasarrufu ve sübvansiyonu imalata yönlendirdiğini ve aşırı kapasiteye neden olduğunu söyledi. Çin'in Maliye Bakanı Yardımcısı Liao Min ise Çin'in imalat kapasitesi, dünyanın iklim değişikliği ile mücadele etmesine ve enflasyonu kontrol altına almasına yardımcı olduğunu söyledi.

G20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısına katılmak için Rio de Janeiro'ya giden Liao, Bloomberg News'te yer alan habere göre, "On yıllardır Çin, iyi fiyat-performans oranına sahip imalat ürünleri tedarikiyle dünya için bir dezenflasyon gücü olmuştur" dedi.

Liao'nun açıklamasında şöyle dedi:

"Ülkeler 2030 yılına kadar karbon azaltma hedeflerine ulaşmaya çalışırken Çin dünya için yeşil ürünler sağlıyor."

Uluslararası Enerji Ajansı'nın tahminlerine atıfta bulunan Liao, 2030 yılına kadar yeni nesil elektrikli araçlara olan küresel talebin 45 milyon ile 75 milyon adet arasında olacağını ve bunun dünya mevcut tedarik kapasitesini çok aşacağını söyledi.

Çin, ABD ve Avrupa Birliği gibi gelişmiş ekonomilerde artan ticaret bariyerleriyle karşı karşıya. Bu ülkeler, aşırı üretimden ve bunun sektörler üzerindeki etkisinden şikayet ediyor.

AB, Çin elektrikli araçlarına yönelik ek vergileri masaya koydu. Donald Trump ise kasım ayındaki başkanlık seçimlerini kazanması halinde Çin mallarına yüzde 50 veya daha fazla gümrük vergisi getirme tehdidinde bulundu. Türkiye ve Brezilya da çelik ve otomobil gibi Çinli ürünlere ek vergi getirdi. Türkiye daha sonra ülkede yatırım teşvik belgesi alan şirketlerin ek vergiden muaf olacağını açıkladı.

Daha önce Trump ile görüştü

Liao, Trump'ın başkanlığı döneminde ABD yetkililerine karşı mücadele eden Çin'in ticaret savaşı müzakerecileri ekibinin kilit üyelerinden biriydi. O dönemin Başbakan Yardımcısı Liu He'nin yardımcısı olarak ABD'ye seyahat etti ve Oval Ofis'te Trump ile görüştü.

Liao, Çinli endüstrilerin, özellikle yenilenebilir enerji sektörünün, rakiplerine göre rekabet avantajı kazanmasının ana nedeninin devlet sübvansiyonları olmadığını söyledi. Daha önemli faktörlerin yıllar boyunca araştırma ve geliştirmeye yapılan kurumsal yatırımlar, girişimcilik ve teknolojik yenilik olduğunu belirtti.

Liao bazı ülkelerin geleneksel otomotiv sektöründe avantajlara sahip olmaları nedeniyle elektrikli araç geliştirme konusunda geride kaldıklarını savundu. Buna karşılık, Çin, geleneksel otomobil pazarında avantaj eksikliği nedeniyle elektrikli araçlar gibi yeni sektörlerde büyüme aramak zorunda kaldı.