Yayıncılar, yapay zeka şirketlerine karşı: Medya patronu Murdoch'un şirketleri dava açtı

PAYLAŞ
  • Dow Jones ve New York Post, yapay zeka şirketi Perplexity AI’a telifli içerikleri izinsiz kullandığı gerekçesiyle dava açtı.
  • Bu dava, yayıncılar ve yapay zeka şirketleri arasında içeriklerin nasıl kullanılacağına ilişkin devam eden mücadelenin son örneği.
Yayıncılar, yapay zeka şirketlerine karşı: Medya patronu Murdoch'un şirketleri dava açtı

Medya patronu Rupert Murdoch’un sahibi olduğu Dow Jones ve New York Post, yapay zeka girişimi Perplexity AI’a dava açtı. Dava, Perplexity AI’ın telif haklarına sahip içerikleri izinsiz olarak kopyaladığı iddiasına dayanıyor. Bu dava, yayıncılar ile teknoloji şirketleri arasında, teknoloji şirketlerinin yapay zeka sistemlerini oluşturmak ve çalıştırmak için telif haklarına sahip içerikleri izinsiz kullanıp kullanamayacağı konusunda süregelen mücadelenin son halkası olarak değerlendiriliyor.

Wall Street Journal’ın ana şirketi Dow Jones ve New York Post tarafından New York Güney Bölge Mahkemesi'nde açılan davada, “Bu dava, yayıncıların ürettikleri değerli içerikleri bedavaya kullanarak okuyucu kitlesi kazanmaya çalışan Perplexity’nin planına karşı açılmıştır” ifadesi yer aldı.

Perplexity, Alphabet’in Google tarafından domine edilen arama motoru pazarına meydan okumaya çalışan yapay zeka girişimlerinden biri. Yetkili gördüğü web sitelerinden topladığı bilgileri kendi aracında özet olarak sunuyor.

Perplexity, özetlerini oluşturmak için OpenAI ve Meta’nın açık kaynak modeli Llama gibi büyük dil modellerini kullanıyor. Bu sonuçlarda alıntılar yer alsa da Perplexity’nin kendi pazarlama stratejisi, kullanıcıların bağlantıları atlayabilmesine olanak sağladığına dikkat çekiliyor.

Google da benzer şekilde yapay zeka tarafından oluşturulan özetler sunuyor, ancak çoğu yayıncı, içeriklerinin Google’ın arama sonuçlarından kaldırılmaması için bu duruma razı oluyor.

Yayıncılar, arama motorlarının içeriklerinin keşfedilmesini sağladığını, Perplexity'nin ise bu içerikleri doğrudan kendi platformunda kullanarak yayıncıları devre dışı bıraktığını savunuyor. Davada, News Corp’a bağlı yayıncılar, gazetecilerinin sıkı süreler ve belirsiz koşullar altında haber üretmek zorunda kaldığını belirtiyor. Yüksek kaliteli haberler için yoğun talep olduğunu vurgulayan yayıncılar, gazeteciliğin maliyetlerini karşılamak için reklam ve abonelik gelirlerine bağımlı olduklarını ifade ediyor.

Yayın kuruluşları, Perplexity'nin yapay zeka tarafından oluşturulan 'cevap makinesi'nin, telif hakkına sahip haber hikayelerini, analizlerini ve görüşlerini izinsiz bir veritabanına eklediğini iddia ediyor. Dava, Perplexity’nin kullanıcı sorgularına yanıt vermek için büyük miktarda içeriği kopyaladığını ve bunu yaparken “geri alımla güçlendirilmiş üretim” (RAG) adı verilen bir yapay zeka tekniği kullandığını öne sürüyor. Bazı durumlarda Perplexity’nin yanıtlarının birebir içerik kopyaladığı iddia ediliyor. Bu eylemlerin telif hakkı ihlali olduğu savunuluyor.

News Corp CEO’su Robert Thomson, “Perplexity, gazetecilere, yazarlara, yayıncılara ve News Corp’a zarar veren bir fikri mülkiyet ihlali gerçekleştiriyor” dedi.

Temmuz ayında Dow Jones ve New York Post, Perplexity’ye telif hakkına sahip içeriklerinin izinsiz kullanımına dair yasal sorunları bildiren bir mektup göndermişti ve olası bir lisans anlaşmasını görüşme teklifinde bulunmuştu. Dava dosyasına göre, Perplexity bu teklife yanıt vermedi.

Yayıncılar, mahkemeden Perplexity'nin haber makalelerini kullanmasını durdurmasını ve telif hakkına sahip içeriği içeren veritabanlarının imha edilmesini talep ediyor.

Yapay zeka şirketlerinin içerikleri izinsiz kullandığı iddia ediliyor

News Corp, bu dava ile yapay zeka şirketlerine telif hakkı ihlali nedeniyle dava açan birçok yayıncının arasına katılıyor. Yapay zeka şirketleri, içerikleri izinsiz kullanarak hem algoritmalarını eğitmek hem de gerçek zamanlı bilgilerin özetlerini oluşturmak için bu içeriklere başvuruyor.

Bu ayın başlarında New York Times, Perplexity’ye içeriklerinin izinsiz kullanımını durdurması için bir “ihtarname” gönderdi. Perplexity, Forbes ve Wired gibi medya kuruluşlarının da telif haklarını ihlal etmekle suçlanmıştı, ancak bu endişelere yanıt olarak bir gelir paylaşım programı başlatmıştı.

Bazı yayıncılar, içeriklerine ödeme yapmayı kabul eden yapay zeka şirketleriyle lisans anlaşmaları imzalarken, taraflar içeriklerin değeri konusunda genellikle anlaşamıyor. Pek çok yapay zeka geliştiricisi ise içeriklere ücretsiz erişmenin yasal olduğunu savunuyor.

Mayıs ayında News Corp, OpenAI ile çok yıllı bir ortaklık anlaşması yaptı ve CEO Robert Thomson, yapay zekanın potansiyelini gerçekleştirmek için dürüstlük ve yaratıcılığın gerekli olduğunu söyledi.