Yarı katı hal bataryaları geçiş sürecinde köprü olabilir

PAYLAŞ
  • Katı hal bataryalar uzun zamandır sürdürülebilir sürüşün “altın anahtarı” olarak adlandırıldı. Destekçilerine göre bu bataryalar, elektrikli araçlar için daha ucuz bir alternatif oluşturuyor. Ayrıca daha hızlı şarj süreleri de sunuyor.
  • Ancak başka bir seçenek de olabilir: Katı elektrolit ve sıvı elektrolitin hibrit tasarımını kullanan yarı katı hal bataryalar.
Yarı katı hal bataryaları geçiş sürecinde köprü olabilir

Elektrikli araçlar için katı hal bataryalarının ticarileştirilmesi hızla ilerliyor. Öte yandan analistler otomotiv devlerinin dönüşüm yaratabilecek yeni bir bilimsel gelişmeye yönelebileceğinin altını çiziyor.

CNBC'nin haberine göre katı hal bataryaları uzun süredir sürdürülebilir sürüşün 'altın anahtarlarından' biri olarak görülüyor. Bu bataryalar, adından da anlaşılacağı gibi, seramik gibi malzemelerden yapılan katı bir elektrolit içeriyor. Bu özellikleriyle, sıvı elektrolit içeren geleneksel lityum-iyon bataryalardan ayrılıyorlar.

Yeni nesil teknoloji, teorik olarak her birim hacimde lityum-iyon bataryalara göre daha fazla enerji depolayabiliyor. Destekçilerine göre bu bataryalar, elektrikli araçlar için daha güvenli, daha ucuz ve daha güçlü bir seçenek sunarken, şarj sürelerini de kısaltıyor.

Otomobil üreticileri katı hal bataryaları geliştirmek için milyarlarca dolar yatırım yapmış durumda ve seri üretime geçebilmek için çeşitli iş birlikleri yürütüyorlar.

Örneğin Japon otomotiv devi Toyota, katı hal bataryalarını 2027-2028 yılları arasında seri üretime geçirmeyi hedeflediğini duyurdu. Toyota, teknoloji dayanıklılığını artırma konusunda yaptığı son atılımın ardından, bu bataryaların 1.000 kilometrelik (621 mil) bir menzil ve sadece 10 dakikalık şarj süresi sunabileceğini belirtti.

Bir diğer Japon otomobil üreticisi Nissan ise katı hal bataryalarını 2029 başında elektrikli araçlarda kullanmayı planladığını açıkladı. Alman Mercedes-Benz ve ABD’li batarya girişimi Factorial da 2030'a kadar üretime hazır olacak bir katı hal bataryası üzerinde birlikte çalıştıklarını duyurdu. Factorial, ayrıca Stellantis, Hyundai ve Kia gibi diğer otomotiv devleriyle de ortak geliştirme anlaşmalarına sahip.

ABD Çevre Savunma Fonu'na göre, Amerika’daki elektrikli araçların ortalama menzili tek bir şarjla yaklaşık 483 kilometre olup, bataryalı bir elektrikli aracın şarj süresi araca ve şarj istasyonunun hızına bağlı olarak 20 dakika ile birkaç saat arasında değişebiliyor.

Katı hal bataryalarının önündeki engeller

Wood Mackenzie analisti Max Reid, katı hal bataryalarının ticarileşme sürecinde uzun bir yolun başında olduğunu belirtiyor.

Reid, katı hal bataryalarının daha güvenli olduğunu, enerji yoğunluğunun çok daha yüksek olduğunu ve şarj hızlarının bu teknolojinin en büyük avantajlarından biri olduğunu söylüyor. Ancak, katı hal bataryalarının piyasaya ne zaman sürüleceği konusunda analistler temkinli.

Reid’e göre, bu teknolojiyle ilgili en büyük sorunlardan biri, bataryanın şarj sırasında şişmesi ve uzun süreli kullanımda hücrelerin bozulması.

Katı hal bataryalarına odaklanmak artık cazip olmayabilir

Taşıma ve Çevre kampanya grubunun araçlar ve e-mobilite tedarik zincirlerinden sorumlu kıdemli direktörü Julia Poliscanova, beş yıl önce katı hal bataryaları konusunda çok heyecanlı olduğunu, ancak bu teknolojinin pilot aşamadan ticarileşmeye geçiş sürecinde bir tıkanıklık yaşadığını belirtti. Otomotiv yöneticilerinin sürekli olarak "Beş ila yedi yıl uzağındayız" yanıtını verdiğini söyledi.

Poliscanova, mevcut lityum-iyon bataryalarının fiyat ve performans açısından geliştiğini ve katı hal teknolojisine tüm dikkati vermenin artık o kadar cazip olmayabileceğini ekledi.

Yarı katı hal bataryaları köprü görevi görebilir

Bazı analistler, yarı katı hal bataryalarının geçiş sürecinde bir köprü işlevi görebileceğini düşünüyor. Yarı katı hal bataryaları, hem sıvı hem de katı elektrolitlerin hibrit bir tasarımını kullanıyor. Çin, bu teknolojiyi şimdiden ticarileştirmiş durumda. Çinli şirketler CATL, WeLion, Qingtao Energy ve Ganfeng Lithium, bu alanda öncülük ediyor.

Çinli elektrikli araç üreticisi Nio, 1.000 kilometre menzil sunan 150 kilovat saatlik yarı katı hal bataryalarını piyasaya sürdü. Ganfeng LiEnergy ise 530 kilometrelik menzil sunan yarı katı hal bataryalarını üretiyor.

Taşıma ve Çevre’den Poliscanova, yarı katı hal bataryalarında Çin’de büyük bir ilerleme kaydedildiğini ve düşük maliyetli yeniliklerin katı hal teknolojisine kıyasla daha fazla ticari ilgi gördüğünü belirtti. Ancak bazı analistler, tam katı hal bataryalarına geçişin yakın bir gelecekte gerçekleşeceğine dair şüpheci.

Bank of America küresel araştırma biriminin metal araştırmaları başkanı Michael Widmer, elektrikli araç pazarında lityum bazlı bataryaların önümüzdeki 5 ila 10 yıl boyunca ana akım olarak kalmaya devam edeceğini söyledi.