Yaptırımlara rağmen Rusya'ya 2,3 milyar dolarlık dolar ve euro sevkiyatı yapıldı

PAYLAŞ
Yaptırımlara rağmen Rusya'ya 2,3 milyar dolarlık dolar ve euro sevkiyatı yapıldı

Reuters tarafından görülen gümrük verilerine göre, ABD ve AB'nin Ukrayna'nın işgalinin ardından Mart 2022'de banknotlarının ihracatını yasaklamasından bu yana Rusya'ya yaklaşık 2,3 milyar dolarlık dolar ve euro sevkiyatı yapıldı.

Reuters'in bir tedarikçiden elde ettiği gümrük verileri, Rusya ile ticarete kısıtlama getirmeyen BAE ve Türkiye gibi ülkelerden Rusya'ya nakit taşındığını gösteriyor. Toplamın yarısından fazlasının menşe ülkesi kayıtlarda belirtilmedi.

ABD hükümeti Aralık ayında Rusya'nın yaptırımları delmesine yardımcı olan finans kuruluşlarına ceza tehdidinde bulunmuş ve 2023 ve 2024 yılları boyunca üçüncü ülkelerden gelen şirketlere yaptırım uygulamıştı. Çin yuanı doları geçerek Moskova'da en çok işlem gören yabancı para birimi haline geldi, ancak önemli ödeme sorunları devam ediyor.

Rusya'daki Astra Varlık Yönetimi'nin yatırım müdürü Dmitry Polevoy, birçok Rus'un yurtdışı seyahatleri, küçük ithalatlar ve yurtiçi tasarruflar için hala nakit döviz istediğini söyledi. Polevoy, "Bireyler için dolar hala güvenilir bir para birimi" dedi.

Kaynak: cnbce.com