Yapay zeka yarışı: Riskli mi, faydalı mı? Fortune 500 cevapladı
- Fortune 500 şirketlerinin yüzde 56'sı yapay zekayı risk olarak görüyor. Bu oran sadece iki yıl önce yüzde 9'du. Şirketlere göre, üretken yapay zeka hem fırsatlar hem de tehditler sunuyor.
- Bazı şirketler yapay zekanın rekabet, etik sorunlar ve maliyet artışı gibi riskler doğurabileceğini düşünüyor. Diğerleri müşteri hizmetleri ve içerik üretimi gibi alanlarda fayda sağladığı konusunda hemfikir.
Yapılan bir ankete göre Fortune 500 şirketlerinin yarısından fazlası yapay zekayı işletmeleri için potansiyel bir risk olarak görüyor. Büyük işletmeler tarafından kamuya yapılan açıklamaları takip eden araştırma platformu Arize AI tarafından yapılan araştırmada şirketlerin yüzde 56'sının yapay zekayı bir risk faktörü olarak gördüğü ortaya çıktı. Bu oran 2022 yılında, yani yalnızca 2 yıl önce, yüzde 9 seviyesindeydi.
Tahmine dayalı makine öğrenimi teknolojisi, OpenAI'nin Kasım 2022'de popüler sohbet robotu ChatGPT'yi piyasaya sürmesinden bu yana geçen iki yıl içinde patlama yaşadı. O zamandan bu yana, Büyük Teknoloji şirketleri güçlü yapay zeka sistemleri geliştirmek için on milyarlarca dolar yatırım yaptı ve yüzlerce start-up, yıkım fırsatından yararlanmak için ortaya çıktı.
Fortune 500 şirketleri arasında, bu yıl yıllık mali raporlarda bahsedilen yapay zeka riskleri arasında, yönetim kurullarının teknolojiyi daha iyi kullanan rakiplerine ayak uyduramayacaklarından endişe etmeleri yer alıyor.
Diğer potansiyel zararlar arasında, yapay zekanın insan hakları, istihdam ve gizlilik üzerindeki potansiyel etkisiyle ilgili etik kaygılara kapılmak gibi itibar veya operasyonel sorunlar var.
Yapay zekadan endişe eden Fortune 500 şirketleri ve sektörleri
Bazı sektörler yapay zeka konusunda diğerlerine göre daha endişeli.
ABD'nin en büyük medya ve eğlence şirketlerinin yüzde 90'ından fazlası, yazılım ve teknoloji gruplarının yüzde 86'sı yapay zeka sistemlerinin bu yıl bir iş riski oluşturduğunu söyledi.
Fortune 500 telekomünikasyon şirketlerinin üçte ikisinden fazlası ve sağlık, finansal hizmetler, perakende, tüketici ve havacılık şirketlerinin yarısından fazlası yatırımcılara aynı uyarıyı yaptı.
Örneğin, 290 milyar dolarlık yayın hizmeti Netflix, rakiplerinin yapay zekayı kullanarak kendisine karşı bir avantaj elde edebileceği ve bunun etkili bir şekilde rekabet etme kabiliyetini etkileyeceği ve faaliyet sonuçlarının olumsuz etkilenebileceği konusunda uyardı.
Telekom grubu Motorola'nın yapay zeka ile ilgili yorumları ise şöyle:
"Yapay zeka her zaman amaçlandığı gibi çalışmayabilir ve veri setleri yetersiz olabilir. Yasadışı, önyargılı, zararlı veya saldırgan bilgiler içerebilir, bu da kazançlarını ve itibarını olumsuz etkileyebilir."
Bazı şirketler, artan ve öngörülemeyen maliyetler gibi yapay zeka sistemlerinin gelişen kullanımıyla ilgili finansal risklerden bahsetti.
Değeri 250 milyar dolar olan bir yazılım şirketi olan Salesforce, yapay zekayı benimsemesinin veri toplama ve gizlilikle ilgili ortaya çıkan etik sorunları beraberinde getirdiğini söyledi. Kâr marjlarının, gelişmekte olan yapay zeka uygulamalarıyla ilgili belirsizlikten etkilenebileceğini ve bunun da yeni modeller geliştirmek ve test etmek için daha fazla yatırım yapmak zorunda kalacağı anlamına geldiğini söyledi.
Yasal, düzenleyici ve siber güvenlik ile ilgili yapay zeka riskleri de Fortune 500 şirketleri arasında ortak bir temaydı.
Eğlence devi Disney, üretken yapay zeka gibi yeni teknoloji gelişmelerini yöneten kuralların belirsizliğini koruduğu konusunda uyardı. Bunun fikri mülkiyetin kullanımına yönelik gelir akışları ve eğlence ürünleri yaratma şekli gibi mevcut iş modelini etkileyebileceğini söyledi.
Pfizer'den ayrılan ilaç grubu Viatris, yapay zeka çözümlerinin çalışanlar veya tedarikçiler tarafından kullanılmasının gizli bilgilerin kamuya açıklanmasına” ve çalışanlara, klinik deney katılımcılarına veya diğerlerine ilişkin kişisel verilere yetkisiz erişime yol açabileceği konusunda uyardı.
Yapay zekayı potansiyel bir fayda olarak lanse eden birkaç şirket de var.
Bunlar arasında üretken yapay zekanın müşteri hizmetleri, numune işleme ve talep analizi gibi iş bölümlerini iyileştirdiğini söyleyen Quest Diagnostics ve Cigna sağlık grupları yer alıyor. Reklam ajansı IPG de yapay zekanın pazarlama yelpazesinde içerik oluşturmaya zeka kattığını düşünüyor.