Yabancı yatırımcının Türk tahviline ilgisi sürüyor

Safa Gümüş
PAYLAŞ
  • Yabancı yatırımcının toplam DİBS stoku 24 Mayıs haftasında 9,85 milyar dolar oldu.
  • Yıl başından beri yabancı yatırımcının toplam DİBS alımı ise 7,4 milyar dolara ulaşmış durumda.
Yabancı yatırımcının Türk tahviline ilgisi sürüyor

Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası rasyonelleşen Türkiye ekonomisi, yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan haftalık verilere göre, 24 Mayıs haftasında yabancı yatırımcıların Türk tahvillerine olan ilgisi hız kesmeden sürüyor.

TCMB'nin yayımladığı Haftalık Menkul Kıymetler İstatistiklerine göre, yabancı yatırımcıların toplam Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) stoku, 17 Mayıs haftasında 8,19 milyar dolarken, 24 Mayıs haftasında 9,85 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde, yabancı yatırımcıların elinde tuttuğu hisse senedi stoku ise 42,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Özellikle Türk devlet tahvillerine olan ilgi dikkat çekiyor. 10 Mayıs haftasında 2,83 milyar TL'lik yeni alım ile Türk DİBS'lerine giriş yapan yabancı yatırımcılar, 24 Mayıs haftasında ise 1,57 milyar TL'lik DİBS'i portföylerine ekledi. Son verilerle birlikte, yabancı yatırımcıların yıl başından beri portföylerine ekledikleri DİBS tutarı 7,4 milyar dolara ulaşmış oldu. En son 22 Mart haftasında 103 milyon tutarında DİBS satışı gerçekleştiren yabancı yatırımcılar, o tarihten itibaren geçen son 9 haftadır DİBS'lerde net alıcı durumda.