X’ten Bluesky’a başlayan göç Meta’yı vurdu
- Bluesky, Donald Trump’ın seçim zaferi sonrası Elon Musk’ın X platformundan ayrılan kullanıcıları çekerek ABD ve İngiltere’de hızla büyüyor.
- Platform, sadece X’i değil, Meta’nın Threads uygulamasını geride bırakıyor. Meta’nın siyasi içerikleri geri plana atma stratejisi, Threads’in kullanıcı kaybetmesine neden oldu.
- Türkiye'de Rekabet Kurulu, Threads’e Nisan 2024’te erişim engeli getirdi.
Meta’nın Threads uygulaması, Elon Musk’ın X platformundan ayrılan kullanıcıları çekme konusunda sosyal medya girişimi Bluesky’a karşı zemin kaybediyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim zaferinin ardından, X platformunu terk eden akademisyenler, gazeteciler ve sol görüşlü siyasetçilerin tercihi Bluesky oldu.
Araştırma şirketi Similarweb’e göre, Bluesky’ın ABD ve İngiltere’deki günlük kullanıcı sayısı seçim gününden bu yana yüzde 300 artarak 3,5 milyona ulaştı. Bu artış, X’in Trump’ı destekleyen sahibi Musk’ın içerik moderasyonunu gevşetmesine tepki olarak gerçekleşti.
Seçimlerden önce Meta’nın X-benzeri platformu Threads, ABD’de Bluesky’ın beş katı günlük aktif kullanıcıya sahipti. Ancak Meta’nın siyasi içerikleri ve haberleri daha az görünür hale getirme politikası, kullanıcı kaybına yol açtı. Şimdi Threads, rakibinden sadece 1,5 kat daha büyük.
Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg, Facebook ve Instagram gibi platformlarda siyasi içerikleri geri plana atmayı, platformların tarafsız bir konumda kalmasını sağlama çabası olarak savundu. Ancak bu strateji, kullanıcıların özellikle seçim gibi sıcak gündemlerde gerçek zamanlı içerik arayışlarına yanıt veremediği için eleştiriliyor.
Bluesky ise daha ‘özgür’ bir kullanıcı deneyimi sunarak öne çıktı. Platform, kısa mesajlar ve görseller paylaşılmasına olanak tanırken, kullanıcıların belirli grupları tek bir tıklamayla takip edebileceği “başlangıç paketleri” gibi yenilikler sundu.
Threads yeni özelliklerle yarışta kalmak istiyor
Meta, Threads kullanıcılarına özel ilgi alanlarına göre “kişiselleştirilmiş akışlar” oluşturma özelliğini hızla kullanıma sundu. Bu, Bluesky’ın mevcut bir özelliğini taklit ediyor. Ancak uzmanlar, Threads’in zaman akışının hala gerçek zamanlı olaylar ve siyasi içerikler için yetersiz kaldığını belirtiyor.
Meta’nın Threads başkanı Adam Mosseri, uygulamanın Kasım ayında 15 milyondan fazla yeni kullanıcı kazandığını ve günlük bir milyondan fazla kaydın üç aydır sürdüğünü açıkladı. Ancak şunu da kabul etti: “Daha yapacak çok işimiz var.”
Bluesky’ın geleceği
Bluesky, Twitter’ın eski CEO’su Jack Dorsey tarafından 2019’da sosyal platformların daha bağımsız ve kişiselleştirilebilir hale gelmesi amacıyla başlatıldı. Platform, son yıllarda girişim fonlarıyla büyümesini sürdürdü. Ancak hızla artan kullanıcı sayısı teknik sorunları da beraberinde getirdi.
Uzmanlar Bluesky’ı “Twitter’ın doğal bir devamı” olarak tanımlarken, Threads’in siyasi içerikleri geri plana iterek ABD seçim döneminde stratejik bir hata yaptığını söylüyor.
Threads’in Türkiye’deki durumu
Rekabet Kurulu, Mart 2024’te, Threads ve Instagram uygulamalarını bağlayarak hakim durumu kötüye kullandığı şüphesi üzerine başlatılan soruşturmada Meta hakkında geçici tedbir kararı vermişti. Bu kapsamda, Nisan 2024 itibarıyla Türkiye'den Threads'e erişim engellendi.
Karara ilişkin Kurul açıklamasında, Meta'nın Instagram hesaplarına dayalı Threads profili oluşturan kullanıcıların verilerini kullanıcılara onay seçeneği sunmaksızın birleştirmesinin soruşturma tamamlanana kadar telafisi güç zararlara yol açacağının değerlendirildiği ifade edilerek, söz konusu firmanın pazarda uzun yıllardır faaliyet göstermesi sebebiyle kapsamlı ve detaylı bir veri birikimine sahip olduğuna işaret edilmişti.
Firmanın sahip olduğu kullanıcı tabanının büyüklüğü ve çeşitliliğinin, reklam verenler bakımından Meta hizmetlerini cazip hale getirdiği belirtilen açıklamada, bu durumun Meta'ya hizmet geliştirme amacıyla daha fazla kaynak ayırabilmesine imkan sağladığı ve rakiplerin reklam verenlere ve dolayısıyla finansal kaynaklara erişimini zorlaştırdığı, bu çerçevede Meta'nın faaliyetlerinin pazarda giriş engeli oluşturduğu vurgulanmıştı.
Açıklamada, Meta'nın sunduğu temel hizmetler ve ilişkili hizmetlerle bir ekosistem olarak faaliyette bulunduğu belirtilerek, bu durumun, Meta'nın her bir hizmetten edindiği gücü ve birikimi diğer bir hizmetine aktarmasını mümkün kıldığı ve pazar gücünü artırdığı kaydedilmişti.
Öte yandan, Meta'nın Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetlerinden topladığı verileri birleştirerek sosyal ağ hizmetleri ile çevrim içi görüntülü reklamcılık pazarlarında faaliyet gösteren rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığı ve pazara giriş engeli yarattığı daha önce tespit edilmiş ve bazı yükümlülükler de getirilmişti.