WhatsApp ve diğer mesajlaşma uygulamaları nasıl para kazanıyor?
- WhatsApp, bireysel kullanıcılar için ücretsiz olup, şirketler ile kullanıcılar arasında gerçekleşen etkileşimlerden ve uygulama içi işlemlerden gelir elde ediyor. Diğer mesajlaşma platformları ise bağışlar, ücretli üyelikler ve reklamcılık gibi farklı gelir modellerini kullanıyor.
- Öte yandan şu meşhur söz hatırlatılıyor: Eğer kullanıcı olarak siz ödeme yapmıyorsanız, büyük ihtimalle ürün sizsiniz.
WhatsApp, kullanıcılarının konuşmalarını şifrelenmiş şekilde, dünyanın dört bir yanındaki veri merkezlerindeki sunucularda saklıyor. Bu oldukça maliyetli bir operasyon. Ancak kullanıcılar WhatsApp'a herhangi bir ücret ödemeden platformu kullanabiliyor. Platformun dünya genelinde yaklaşık üç milyar kullanıcısı var.
WhatsApp nasıl para kazanıyor?
WhatsApp, teknoloji devi Meta'nın kanatları altında. Bu da platforma bir avantaj sağlıyor.
Platform her ne kadar bireysel kullanıcılardan ücret almasa da kullanıcılarla WhatsApp üzerinden iletişim kurmak isteyen kurumsal müşterilerden para kazanıyor.
Şirketler bir süredir WhatsApp’ta ücretsiz kanallar açarak abone olan herkese mesaj gönderebiliyor. Uygulama üzerinden bireysel müşterilerle hem sohbet hem de ticari işlem yapabilmek için ödeme yapıyorlar.
Bu özellik her ülkede aynı şekilde aktiflikte çalışmıyor. İngiltere'de bu alanda yeni yeni adımlar atılsa da Hindistan'ın Bangalore şehrinde insanlar WhatsApp üzerinden otobüs bileti alıp koltuklarını bile seçebiliyor.
Birleşik Krallık bu alanda yeni adımlar atsa da, örneğin Hindistan’ın Bangalore kentinde insanlar WhatsApp üzerinden otobüs bileti alıp koltuklarını seçebiliyor.
Meta’nın iş mesajlaşmalarından sorumlu başkan yardımcısı Nikila Srinivasan, "Vizyonumuz, eğer her şeyi doğru yaparsak, bir işletme ve müşteri, bir sohbet dizisi içinde her şeyi halledebilir" dedi ve ekledi "Bilet rezervasyonu yapmak, bir iade başlatmak veya bir ödeme gerçekleştirmek istiyorsanız, bunu sohbetten çıkmadan yapabilmelisiniz. Ardından diğer konuşmalarınıza kaldığınız yerden devam edebilmelisiniz."
Şirketler ayrıca, Facebook veya Instagram’daki bir reklama tıklanıldığında doğrudan WhatsApp sohbetini başlatan bir bağlantı için de ödeme yapıyor. Srinivasan, bu özelliğin teknoloji devine şimdiden "milyarlarca dolar" kazandırdığını söylüyor.
WhatsApp dışında diğer mesajlaşma uygulamaları nasıl para kazanıyor?
Diğer mesajlaşma uygulamaları ise farklı yöntemler tercih ediyor.
Mesaj güvenliği protokolleriyle bilinen Signal, kar amacı gütmeyen bir kuruluş. Telegram’dan farklı olarak, yatırımcılardan para almadığını belirtiyor.
Signal, bağışlarla ayakta kalıyor. Signal Başkanı Meredith Whittaker, geçen yıl bir blog yazısında, "Amacımız, Signal’e değer veren insanların küçük katkılarıyla tamamen desteklenmeye mümkün olduğunca yaklaşmak" diye yazmıştı.
Genellikle genç oyuncular tarafından kullanılan ve Türkiye'de şimdilerde yasaklı olan Discord, freemium modeliyle çalışıyor. Yani kayıt olmak ücretsiz, ancak oyunlara erişim gibi ek özellikler ücretli. Nitro adı verilen ücretli üyelik ise yüksek kaliteli video akışı ve özel emojiler gibi avantajlar sunuyor ve aylık 10 dolarlık fiyata sahip.
Snapchat’in arkasındaki firma Snap ise farklı modelleri birleştiriyor. Hem reklam gösteriyor hem de Snapchat Spectacles adlı artırılmış gerçeklik gözlükleri satıyor.
Snap’in bir diğer geliri de faizlerden geliyor. Forbes’a göre, 2016-2023 yılları arasında sadece faiz gelirinden yaklaşık 300 milyon dolar kazandı. Ancak Snap’in ana gelir kaynağı reklamcılıktan geliyor. Bu yıllık 4 milyar dolardan fazla gelir sağlıyor.
Mesajlaşmalar şifrelenmiş ve anonim olsa da uygulamalar mesajların içeriğine bakmadan kullanıcılar hakkında birçok bilgiye sahip olabiliyor ve bu verileri reklam satışı için de kullanabiliyorlar.
İngiltere merkezli Element'in kurucu ortağı Matthew Hodgson şöyle diyor:
"Eski bir hikaye ama eğer kullanıcı olarak siz ödeme yapmıyorsanız, büyük ihtimalle ürün sizsiniz."