Warren Buffett’ın Berkshire Hathaway'i milyarlarca doları gizlice sigorta şirketi Chubb'a yatırdı

Ahmet Bal
PAYLAŞ
Warren Buffett’ın Berkshire Hathaway'i milyarlarca doları gizlice sigorta şirketi Chubb'a yatırdı
Berkshire Hathaway
Reuters

Dünyanın en büyük yatırım şirketlerinden Berkshire Hathaway’in son birkaç aydır adı açıklanmayan bir şirkeye milyarlarca dolar yatırdığı biliniyordu.

Warren Buffett yönetimindeki Berkshire Hathaway’in hisselerini topladığı şirketin sigorta alanında faaliyet gösteren Chubb olduğu ortaya çıktı. Kamu platformlarında yapılan bilgilendirmeye göre Berkshire Hathaway’in 25.92 milyon adet Chubb hissesi bulunduğu ifade edildi.

İsviçre merkezli firmaya yapılan yatırımın toplam miktar 6,7 milyar dolar oldu. Mal ve kaza sigortası alanında uzmanlaşan Chubb’ın hisseleri fiyatları yatırım haberinin ardından yüzde 8’e yakın yükselerek 280 dolar seviyesini aşarak tarihinin en yüksek seviyelerine geldi.

Dünya genelinde 54 ülkede faaliyet gösteren Chubb, 2014 yılında 29,5 milyar dolar karşılığında Insurer Ace Limited tarafından satın alınmıştı. İki şirket birleşmiş ve ortak isim olarak Chubb tercih edilmişti.

Berkshire Hathaway’in bünyesinde çok sayıda sigorta şirketi bulunuyor. Bunların arasında araç sigortası alanından Geico, reasürans şirketi General Re’nin yanı sıra irili ufaklı birçok kaza, ev sigortası yapan firma yer alıyor. Şirket 2022’de de bir başka sigorta şirketi olan Alleghany’i 11,6 milyar dolara satın almıştı.

Satın alma özel izinle gizli tutuldu

Berkshire Hathaway, Chubb’ın hisselerini geçen yılın ikinci yarısından itibaren toplamaya başladı. Şirket öncesinde ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (Securities and Exchange Commission – SEC) satın almaları gizli tutabilmek için özel izin başvurusu yaptı. SEC’in onayı nedeniyle yaklaşık üç çeyreklik bir döneme gelen süreçte Warren Buffett’ın yeni yatırımı merak konusuydu. CNBC’de yer alan bilgilere göre Warren Buffett en son 2020 yılında petrol ve doğalgaz şirketi Chevron ve telekomünikasyon şirketi Verizon’a yatırım yaparken SEC’ten özel izin almıştı.

Berkshire Hathaway özellikle 2023 yılından itibaren tüketici ürünlerinden ayrılıp finansal hizmetler alanına daha fazla yoğunlaşmaya başladı. Şirket Ally Financial, American Express ve Bank of America’daki hisselerini artırdı.

Öte yandan 2024’ün ilk çeyreğinde Berkshire Hathaway, portfolyosundaki en büyük şirket olan Apple’dan 10 milyon adet hisse sattığını duyurmuştu. Şirket ayrıca HP’deki hisselerinin yüzde 78’ini de elden çıkardı.

Mart ayı itibariyle şirketin elinde 160 milyar dolarlık nakit rezerv bulunuyor. Warren Buffett’ın açıklamasına göre Haziran ayında gelindiğinde bu miktar 200 milyar doların üzerine çıkacak.