100 yıl sonra bir ilk: Wall Street T+1'e geçiyor

Hazal Orta
PAYLAŞ
  • 1920'lerde de kullanılan T+1 takas sistemi geri geliyor.
  • T+1 sisteminden yaklaşık 100 yıl önce yavaşlığı nedeniyle vazgeçilmişti.
  • Wall Street'teki bu geçiş için bazı endişeler var. Özellike ABD dışındaki yatırımcıların yeterli süresinin olup olmayacağı merak konusu.
100 yıl sonra bir ilk: Wall Street T+1'e geçiyor

Aradan geçen yaklaşık 100 yıllık sürenin ardından Wall Street yeniden T+1 takas sistemine geçiş yapıyor. Geçiş için tarih 28 Mayıs olarak belirlendi. SEC'in kurallarının uygulanmasıyla, piyasadaki işlemlerin gerçekleşmesi bir günü bulacak.

Hacimlerin düşmesiyle 100 yıl önce terkedilen T+1 sistemi, finansal sistem üzerindeki riski azaltacak. Ancak değişime yönelik bazı endişeler de var. Bu sistemde, özellikle Amerika Birleşik Devletleri dışındaki yatırımcıların takasların yapılabilmesi için kısa sürede yeteri kadar dolar bulup bulamayacakları, işlem hatalarını düzeltmek için yeteri kadar vakitlerinin olup olmayacağı merak konusu.

T+1 tereddütleri de getiriyor

T+1 sisteminde bir alıcı ya da satıcının takas tarihine kadar ticari yükümlülüğünü yerine getirememesi durumunda işlem başarısız oluyor. Reuters'a göre bu da hem kayıplara yol açabilir hem de ceza ödenmesine ya da itibar kaybına yol açabilir.

1920'lerin T+1 sistemi, artan ticaret faaliyetleri dolayısıyla yavaş kaldığı için sona ermişti. İşlemlerin manuel yapması işleri yavaşlatıyordu.