Volvo 2030 elektrikli planlarından vazgeçti
- Volvo, yalnızca elektrikli araç üretme hedefinden vazgeçerek 2030'a kadar hibrit modeller de sunmayı planladığını açıkladı.
- Şirket, elektrikli araç talebindeki düşüş ve Çin yapımı elektrikli araçlara getirilen tarifeler nedeniyle piyasa koşullarının değiştiğini belirtti.
- Diğer büyük otomobil üreticileri Ford ve General Motors da benzer şekilde elektrikli araç üretim hedeflerini küçültme kararı almıştı.
Otomobil üreticisi Volvo'nun 2030 yılına kadar tüm ürün gamını elektrikliye çevirme planları vardı. Ancak son yapılan açıklamaya göre bu plandan geri dönüldü. Şirket, 2030 yılına kadar yalnızca tamamen elektrikli araçlar üretme hedefinden vazgeçtiğini duyurdu. Volvo, o tarihe kadar bazı hibrit araçlar da satmayı planlıyor.
Otomobil üreticisi, yalnızca üç yıl önce duyurduğu bu hedefi bırakma kararını değişen piyasa koşullarına bağladı.
Volvo 2030 için elektrikli planlarını iptal etti
Bazı büyük pazarlarda elektrikli araçlara olan talep azaldı. Öte yandan Çin'de üretilen elektrikli araçlara uygulanan vergiler nedeniyle belirsiz bir döneme girildi. Volvo'nun 2030 planlarını bırakmasında da bunlar etkili oldu.
Elektrikli araç hedeflerinden daha önce de General Motors ve Ford da geri adım atmıştı.
Volvo, şimdi 2030 yılına kadar üretiminin en az yüzde 90'ının hem elektrikli araçlardan hem de şarj edilebilir hibritlerden oluşacağını öngörüyor.
İsveç merkezli şirket, ayrıca sınırlı elektrik desteği olan, geleneksel araçlara yakın "mild hybrid" araçlardan da az sayıda satmayı planlayabilir.
Volvo CEO’su Jim Rowan, yaptığı açıklamada, "Geleceğimizin elektrikli olduğuna dair inancımız sarsılmaz. Ancak elektrifikasyona geçişin doğrusal olmayacağı ve müşterilerin ile pazarların farklı hızlarda ilerlediği açık" dedi.
Şirket, ayrıca elektrikli araçlar için durumun, şarj altyapısının yavaş yayılması ve tüketici teşviklerinin geri çekilmesi gibi faktörler nedeniyle değiştiğini belirtti.
Elektrikli araçlara olan talepteki yavaşlama, özellikle Almanya gibi ülkelerde sübvansiyonların sona ermesi nedeniyle Avrupa'da hissedildi. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği'ne göre, Temmuz ayında Avrupa Birliği genelinde elektrikli araç kayıtları neredeyse yüzde 11 oranında düştü.
Volvo’nun çoğunluk hissesi, Çinli otomobil devi Geely’ye ait. Dolayısıyla üretim için Çin'deki fabrikalar kullanılıyor. Bu yüzden Çin yapımı elektirkli araçların Avrupa ve Kuzey Amerika’ya ithalatına getirilen vergilendirmelerden bu modeller de etkilenecek.
Geçen hafta, Kanada, Çin yapımı elektrikli araçlara yüzde 100 vergi koyduğunu açıkladı. ABD ve AB de benzer açıklamalar yapmıştı.
Batılı ülkeler, Çin’i elektrikli araç endüstrisini sübvanse ederek, otomobil üreticilerine haksız bir avantaj sağlamakla suçluyor. Çin ise bu iddiaları reddediyor ve vergileri "ayrımcı" olarak eleştirdi.
Ford hedeflerini küçülttü
Ford da elektrikli araç hedeflerini küçültüyor. ABD’li otomobil devi geçen ay, SUV planlarını iptal ettiğini ve bir sonraki elektrikli kamyonetinin lansmanını ertelediğini duyurdu. Rakibi General Motors da geçen yıl elektrikli araç üretim hedeflerini düşürdü.