Volkswagen, Çin'de yıllık 360 bin adet araç üreten fabrikasını kapatmaya hazırlanıyor

PAYLAŞ
  • Volkswagen, Çin'de içten yanmalı motorlu araçlara olan talebin düşmesi nedeniyle ülkede bir fabrikasını kapatmayı değerlendiriyor.
  • Elektrikli araçlara geçiş hızlanırken, Skoda gibi markaların satışlarında ciddi bir düşüş yaşanıyor.
  • Kapatılması düşünülen, yıllık 360 bin adet araç üretme kapasitesi olan fabrikada Volkswagen Passat'ın yanında Skoda modelleri de üretiliyor.
Volkswagen, Çin'de yıllık 360 bin adet araç üreten fabrikasını kapatmaya hazırlanıyor

Volkswagen, Çin'de içten yanmalı motorlu araçlara olan talebin azalmasıyla birlikte ülkedeki fabrikalarından birini kapatmaya hazırlanıyor. Yaklaşık 40 yıldır Çinli SAIC ile ülkede ortak olan Volkswagen'in Nanjing'teki üretim tesis 2024 yılı itibarıyla kapanabilir. Ayrıca başka fabrikaların kapanmasının da gündemde olduğu konuşuluyor.

AutoNews'ün haberine göre bu karar, ortaklığın ilk fabrikasının üretimi durdurmasının ardından gelen ikinci büyük geri çekilme olacak. İkili, iki yıl önce, 1980'lerden beri faaliyette olan bir fabrikasında üretimi durdurmuştu.

Volkswagen'in şimdilerde Çin'deki Skoda markasına yönelik stratejisini de gözden geçirdiği söyleniyor.

Zhejiang eyaletindeki Ningbo fabrikasında üretilen Skoda modellerinin üretimi, satışlardaki sert düşüş nedeniyle aylardır durdurulmuş durumda. Şirket, bu tesisi kapatmayı da değerlendiriyor.

VW Çin tarafından yapılan açıklamada, "Tüm SAIC Volkswagen fabrikaları, pazar talepleri ve tahminlerimize göre normal şekilde faaliyetlerine devam etmektedir" ifadesi kullanıldı.

Elektrikli araçlara geçiş sürecine vurgu yapan şirket, üretim ve bileşen fabrikalarının bu dönüşüm çerçevesinde adım adım yenilendiğini kaydetti.

Volkswagen'in Çin çıkmazı: En büyük darbeyi Skoda aldı

Volkswagen, Çin’de 40 yıllık bir geçmişe sahip. Ancak son dönemde içten yanmalı motorlu araçlara olan talepteki düşüş ve elektrikli araçlara geçiş hızlandıkça, şirketin bu değişime ayak uydurmakta zorlandığı belirtiliyor. 2023 yılında şirketin Çin’deki üretimi, pandemi öncesi seviyelerin yüzde 25 altında kaldı ve Çin ortaklıklarından elde ettiği gelir yüzde 20 düşerek 2,62 milyar euroya geriledi.

Çin'de elektrikli araç satışları hızla artarken, yerli üreticiler Volkswagen gibi yabancı markaların pazar payını almaya başladı. Ağustos ayında Çin’de bataryalı elektrikli araç ve plug-in hibrit satışları yüzde 43 artarak 1,03 milyon adede ulaştı.

Özellikle Skoda markası, Çin'de büyük bir darbe aldı. 2022 yılında Skoda'nın Çin'deki üretimi yarıdan fazla düşerek 20 bin adetin altına indi. Volkswagen ve SAIC, Skoda’nın pazarlama stratejisini yeniden yapılandırırken, ikinci el araç satışlarına daha fazla odaklanmayı planlıyor.

Volkswagen'in Çin’deki üretim yatırımı, özellikle elektrikli araçlara geçişte geri adım atma sinyalleriyle birlikte önemli bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Fabrika kapatmaları ve üretim kısıtlamaları, şirketin maliyetlerini azaltmaya ve elektrikli araçlara olan odaklanmayı artırmaya yönelik adımlar olarak değerlendiriliyor.