Uzun yaşam araştırmacısı: Sağlıklı ve uzun yaşayan insanların 9 ortak özelliği

PAYLAŞ
Uzun yaşam araştırmacısı: Sağlıklı ve uzun yaşayan insanların 9 ortak özelliği
Fotoğraf: iStock

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürenlerin 9 ortak noktası Uzun yaşam uzmanları onları ‘Güçlü 9’ olarak da nitelendiriyor.

Günümüzde daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek her zamankinden daha popüler hale gelmiş durumda. Örnek olarak en uzun yaşayan insanların günlük uygulamalarına bakmak mümkün.

CNBC Make It serisinde yer alan bilgilere göre dünyada insanların yaşam beklentilerinin ortalama beklentinin üzerinde olduğu beş bölge var.

Mavi Bölgeler olarak da bilinen bu yerler şöyle:

  • Okinawa, Japonya
  • Ikaria, Yunanistan
  • Nicoya, Kosta Rika
  • Loma Linda, Kaliforniya - ABD
  • Sardinya, İtalya

Bu 5 bölgeyi de gezen uzun yaşam uzmanı Dan Buettner, bu yerlere ‘Mavi Bölgeler’ adını verdi. Yakın zaman önce ‘Dan Harris ile Yüzde On Daha Mutlu’ (Ten Percent Happier with Dan Harris) programına konuk olan Buettner, Mavi Bölgede yaşayan insanların ortak noktaları hakkında konuştu. Dokuz farklı ortak özellik olduğunun altını çizen araştırmacı, bu ortak noktalara ‘Güçlü 9’ adını verdi.

Buettner’a göre bu özellikler şöyle:

İşlenmemiş gıda ve bitkisel besinlere dayalı bir beslenme tarzı benimsemek: Buettner, Mavi bölgelerde oturan insanların yeme alışkanlıklarının neredeyse yüzde 90’ının işlenmemiş gıdalardan ve bitkisel içerikli besinlerden oluştuğunu söyledi. Kalori alımlarının yaklaşık yüzde 65'i ise tam tahıllar, yeşillikler, yumrular, fındık ve fasulyeden geldiğini de sözlerine ekledi.

Bir amaca sahip olmak: Buettner, "Amaç duygusuna sahip insanlar, amaçsız insanlara göre yaklaşık sekiz yıl daha uzun yaşarlar" dedi. Mavi Bölgelerden de biri olan, Okinawa'da (Japonya) varlık nedeni anlamına gelen ikigai, anlam ve amaç duygusunu tanımlamak için kullanılan bir ifade.

Rahatlamak ve stresi azaltmak için günlük rutinler benimsemek: Adventistlerin (İsa'nın tekrar dünyaya geleceğine inanan kişiler) günde birçok kez dua ettiğini vurgulayan Buettner, sözlerine Kosta Rikalıların günlük rutinlerine öğle uykusunu eklediğini belirtti.

Her gün az miktarda alkol almak: 90 ila 100 yaşına gelen insanların yüzde 85’i, özellikle de erkekler her gün alkol tüketiyor diyen Buettner, tüketilen alkolün genellikle ev yapımı şarap olduğunun da altını çizdi.

Planlanmamış yöntemlerle aşırı yemeyi önlemek: Uzun yaşam uzmanı “Mutfaklarında elektronik alet bulundurmazlar, aileleriyle birlikte yemek yerler ve günlük kalori alımlarını günün erken saatlerinde zirveye çıkarıp akşamüstüne azaltırlar” diye konuştu.

Aileye öncelik vermek: Mavi Bölgelerde yaşayanlar genellikle aile bireylerini yaşlandıklarında bile yakınlarında tutuyor. Ayrıca, Buettner, "Yaşlanan ebeveyninizi bir huzurevine yerleştirmek yerine yakınınızda tutarsanız, yaşam beklentinize iki ila altı yıl arasında ekstra katkı gelir" dedi.

İlişkilere yatırım yapmak: Buettner, “Evli insanlar, evli olmayanlara göre daha uzun yaşar. Ayrıca çocuklarına yatırım yapıyorlar, böylece daha yüksek hayatta kalma ve daha düşük ölüm oranlarına sahip oluyorlar” da dedi.

İnanç sahibi olmak: Buettner sözlerinde Kilise, Tapınak veya Camiye giden insanların, inanç sahibi olmayan insanlara kıyasla 4 ila 14 yıl arasında daha fazla yaşadıklarını belirtti.

Yakın sosyal çevreye sahip olmak: Buettner’a göre arkadaşlık Mavi Bölgelerdeki vatandaşlar için çok önemli bir kavram ve hepsinin oturmuş sosyal çevreleri var.