Uzayda mahsur kalan NASA astronotları için karar verildi: SpaceX ile gelecekler

PAYLAŞ
  • Boeing, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bulunan Starliner kapsülünü astronotlar olmadan Dünya'ya geri getirme kararı aldı. NASA, bu dönüşü SpaceX'in Dragon uzay aracıyla gerçekleştirecek.
  • Bu karar, Starliner’ın itki sistemiyle ilgili sorunlar nedeniyle alınırken, astronotlar ISS'de altı ay daha kalıp SpaceX’in uzay aracıyla Şubat ayında Dünya'ya dönecekler.
  • NASA, güvenlik gerekçesiyle bu kararı verdiğini ve Starliner'ın gelecekte mürettebatla tekrar fırlatılacağına inandığını belirtti.
Uzayda mahsur kalan NASA astronotları için karar verildi: SpaceX ile gelecekler
Fotoğraf: Reuters

Haziran ayında Starliner uzay aracıyla NASA astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) götüren Boeing, araçta yaşanan teknik aksaklıklar nedeniyle astronotları geri getiremedi. Bir süredir uzayda kalan astronotların SpaceX'in Dragon isimli uzay aracıyla geri dönmesine karar verildi. Boeing de ISS'deki Starliner kapsülünü uzaydan boş şekilde geri getirecek.

SpaceX'in aracı, dokuzuncu görevine 24 Eylül'de çıkacak. NASA astronotları Butch Wilmore ve Suni Williams da dönüş için aracın uzay görevini tamamlamasını bekleyecek. Bu görevin planlanan bitiş tarihi ise Şubat 2025.

Sonuç olarak, Wilmore ve Williams, ISS’de yaklaşık altı ay daha kalacak.

Boeing'in Starliner'ı boş geliyor

Starliner’ın ISS’den boş olarak geri getirilmesi kararı, NASA ve Boeing için önemli bir geri adım anlamına geliyor. Daha önce ikili kapsülün mürettebatı geri getirmek için ilk tercih olduğu konusunda kararlıydı.

Ancak Starliner’ın, uzay aracının geliştirilmesindeki son büyük dönüm noktası olarak görülen mürettebat uçuş testi, özellikle itki sistemiyle ilgili sorunlar nedeniyle problem yaşadı.

NASA Yöneticisi Bill Nelson konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Boeing, bu kararı vermek için gerekli verileri elde etmek amacıyla NASA ile çok sıkı çalıştı. Kök nedenleri daha iyi anlamak ve tasarım iyileştirmelerini anlamak istiyoruz, böylece Boeing Starliner, ISS’e mürettebat erişimimizin önemli bir parçası olarak hizmet edebilir."

Boeing yetkilileri, Starliner’ın astronotların acil durumda eve dönmesi için güvenli olduğunu savunuyordu. Ancak geri dönüşü birden fazla kez ertelediler. NASA, ajans ile havacılık şirketi arasında bir teknik anlaşmazlık olduğunu ve mürettebatın geri dönmesi konusunda Boeing’den farklı risk değerlendirmesi yaptıklarını söyledi.

Boeing, Cumartesi günü X sosyal medya platformunda yayınladığı bir açıklamada, “Öncelikle mürettebat ve uzay aracının güvenliğine odaklanmaya devam ediyoruz. NASA tarafından belirlenen görevi yerine getiriyoruz ve uzay aracını güvenli ve başarılı bir insansız dönüş için hazırlıyoruz" dedi.

NASA yöneticisi Ken Bowersox, NASA yetkililerinin mürettebatı geri getirmek için SpaceX’i seçme konusunda oybirliğiyle karar verdiklerini söyledi.

Bu arada, SpaceX, Wilmore ve Williams’a yer açmak için araçta dört yerine iki astronot taşıyacak.

Boeing’in Starliner kapsülü Calypso, Haziran başından beri ISS’de bulunuyor ve NASA ile şirket, uzay aracının birden fazla iticisinin neden başarısız olduğunu belirlemeye çalışırken görevi süresiz olarak uzattı.

Kaynak: cnbc.com