Uzayda 16 milyon liralık akşam yemeği

Bora Özcan
PAYLAŞ
  • Bir uzay turizm şirketi uzayda Michelin yıldızlı akşam yemeği sunacak.
  • Sadece 6 kişinin katılabileceği yemeğin bedeli 16 milyon lira. Menü henüz hazır değil ama yemeklerde uzay teması olacak.
Uzayda 16 milyon liralık akşam yemeği

Lüks uzay turizmi şirketi SpaceVIP, uzayda akşam yemeği deneyimi sunacak.

Popular Science'ın haberine göre, Michelin yıldızlı bir restoranın özel menüsünü sadece 6 kişi deneyimleyecek. Dünya atmosferinin sınırındaki bu eşsiz yemeğin bedeli ise 495 bin dolar, yani 16,1 milyon lira.

Yolcular Space Perspective adlı bir girişim tarafından tasarlanan SpaceBaloon tarafından yavaşça hareket ettirilen Neptün adlı kapsülle gökyüzünde yükselecek.

Menüde uzay teması

Konuklara 6 saat boyunca 2 Michelin Yıldızlı restoranı Alchemist'in şefi Rasmus Munk tarafından hazırlanan özel menü sunulacak.

Şef Rasmus, uzay araştırmalarının son 60 yılda insanlık tarihindeki rolünden ve bunun toplum üzerindeki etkisinden ilham alan yaratıcı yemekler sunacak.

Menü hazırlıkları henüz tamamlanmadığı için yemekler gezi planının son aşamasında açıklanacak.

Şef Ramsus'un Kopenhag merkezli restoranı Alchemist, 2020'den bu yana iki Michelin yıldızı aldı. Restoran aynı zamanda "Dünyanın En İyi 50 Restoranı" listesinde 5. sırada bulunuyor.

Ne kadar yükselecekler?

Yemek aslında teknik olarak uzayda olmayacak. Yolcular dünya atmosferi ile uzay arasında sınır kabul edilen Karman Hattı'nın 69 kilometre altına kadar yükselecek. Başka bir deyişle yolcular deniz seviyesinin 31 kilometre üzerinde yemek keyfini yaşayacak.

SpaceVIP'in kurucusu Roman Chiporukha, uzaydaki yemek hakkında yaptığı açıklamada, "Evrende eşi benzeri görülmemiş bir mutfak yolculuğuna çıkmak, insanlık tarihinde çok önemli bir ana işaret ediyor" dedi. Chiporukha, bunun SpaceVIP'in uzay yolculuğunun dönüştürücü gücünden yararlanma misyonunun ilk bölümü olduğunu belirtti.

2025'te planlanıyor

Test uçuşları bu yıl sonunda başlayacak. Uzay yolcularının 2025'in sonlarında Florida'daki Uzay Merkezi'nden fırlatılması planlanıyor.

Gelir nereye gidecek?

Akşam yemeğinden elde edilen tüm gelir bilim ve teknolojide cinsiyet eşitliğini destekleyen Uzay Ödülü Vakfı'na aktarılacak.