UniCredit'in Commerzbank'ı satın alması bankacılık sektörü için ne anlama geliyor?

PAYLAŞ
  • UniCredit, Alman bankası Commerzbank'ta yüzde 9 hisse alarak Avrupa bankacılık sektöründe sınır ötesi birleşme olasılıklarını artırdı.
  • Bu hamle, Commerzbank tarafından temkinli karşılanırken, piyasalar olumlu tepki verdi. Birleşmenin sektörde daha fazla konsolidasyonu teşvik edebileceği düşünülüyor.
UniCredit'in Commerzbank'ı satın alması bankacılık sektörü için ne anlama geliyor?

Geçen hafta İtalya merkezli UniCredit, Alman bankası Commerzbank'tan yüzde 9'luk hisse aldı. Şirketten yapılan açıklamaya göre hissenin yarısı hükümetten alındı.

Bu satın alma, daha fazla satın almayı tetikleyip, Avrupa bankacılık sektörünü sarsıp sarsamayacağına dair soruları gündeme getirdi.

UniCredit ayrıca iki bankanın birleşmesine de ilgi duyduğunu belirtti.

UniCredit'in CEO’su Andrea Orcel, Bloomberg TV’ye yaptığı açıklamada “tüm seçeneklerin masada olduğunu” söyledi. Ayrıca herhangi bir ek adım atmama veya serbest piyasadan alım yapma olasılığına dikkat çekti. Commerzbank ise birleşme önerilerine daha temkinli bir yanıt verdi.

Analistler UniCredit'in hamlesini olumlu karşıladı. Özellikle bu birleşmenin Avrupa'nın daha parçalı görülen bankacılık sektöründe benzer faaliyetleri tetikleyebileceği görüşü öne çıktı.

ABD’deki daha birleşik yapının aksine, Avrupa’da düzenleyici engeller ve miras kalan sorunlar, büyük çaplı anlaşmaların önünde engel teşkil ediyor.

UniCredit için doğru adım mı?

Şu ana kadar piyasalar UniCredit’in hamlesine olumlu tepki verdi. UniCredit’in alımının açıklanmasının ardından Commerzbank hisseleri bir günde yüzde 20 arttı. Alman bankasının hisseleri yılbaşından bu yana yüzde 48 artış gösterdi. Çarşamba günü de yüzde 3'lük bir daha yükseliş daha kaydedildi.

Yatırımcılar, iki banka arasındaki coğrafi örtüşmeden, finansal tutarlılıktan ve işlemin “işbirliğine dayalı” olduğu varsayımından memnun.

UBS analistleri, Ignacio Cerezo’nun liderliğindeki bir araştırma notunda bu düşünceleri dile getirdi. UBS’ye göre, top artık Commerzbank’ta.

Berenberg analistleri ise geçen hafta yayımladıkları bir notta olası bir birleşme anlaşmasının UniCredit’in sermaye dağıtım planları üzerinde sınırlı bir etkisi olacağını belirtti. Anlaşmada stratejik bir fayda olduğunu kabul etmekle birlikte, birleşmeden kaynaklanacak kısa vadeli finansal faydaların UniCredit için mütevazı olabileceğini ve sınır ötesi bir anlaşmanın getirebileceği potansiyel risklerin faydaları azaltabileceğini ifade ettiler.

Axiom Alternative Investments'ın baş yatırım yetkilisi David Benamou, Orcel'in Commerzbank'ta hisse alma kararını harika bir hamle olarak nitelendirdi. Bu hamlenin, UniCredit’in Alman pazarındaki payını artıracağı için mantıklı olduğunu söyledi.

Kısa vadede bir devralmanın ne kadar olası olduğu sorulduğunda, Benamou bu ihtimalin masada olduğunu belirterek “Muhtemelen bu yönde adım atacaklar” dedi.

Morningstar DBRS Avrupa Finansal Kurumlar Derecelendirme Başkan Yardımcısı Arnaud Journois ise UniCredit’in Avrupa’da lider bir banka olma yolunda ilerlediğini söyledi.

Journois, CNBC’nin “Street Signs Europe” programında yaptığı açıklamada, UniCredit’in bu hamlesinin İtalyan bankasına hem Alman hem de Commerzbank’ın faaliyet gösterdiği Polonya pazarlarına erişim sağladığına dikkat çekti.

UniCredit, son iki yılda birkaç hedefe yönelik satın alma yaparak oldukça aktif bir performans sergiledi. Journois, bunun “bir sonraki mantıklı adım” olduğunu vurguladı.

UniCredit, her çeyrekte güçlü kar açıklamalarıyla piyasalarda dikkat çekmeye. Geçen yıl 8,6 milyar euro kazanan banka, ayrıca hisse geri alımları ve temettülerle yatırımcılarını memnun etti.

Bankacılık sektörü için ne anlama geliyor?

Analistler, UniCredit'in hamlesinin daha fazla sınır ötesi birleşmeyi teşvik etmesini umuyor. Avrupalı yetkililer, daha büyük bankalara olan ihtiyacı dile getirmeye devam ediyor. Örneğin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, mayıs ayında Bloomberg’e verdiği bir röportajda Avrupa’nın bankacılık sektöründe daha fazla birleşmeye ihtiyaç olduğunu söylemişti.

Journois, CNBC’ye verdiği demeçte, “Avrupa ülkeleri ortak olabilir, ancak hala rekabet ediyorlar. AB perspektifinden bakıldığında daha fazla birleşme arzusu var. Ancak özellikle düzenleyici tarafta bazı engellerin bu durumu zorlaştırdığını düşünüyoruz” dedi.

Halle Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Reint Gropp, UniCredit ve Commerzbank arasında sınır ötesi tarzda bir birleşmenin, Deutsche Bank ve Commerzbank arasındaki yerel bir birleşmeden daha tercih edilebilir olduğunu söyledi.

Gropp, CNBC’nin “Street Signs Europe” programında Alman bankacılık yapısının bir konsolidasyon sürecini çoktan hak ettiğini belirtti. Gropp açıklamasında “Temelde Almanya, euro bölgesindeki tüm bankaların neredeyse yarısına sahip ve bu, ülkenin GSYİH’deki payından çok daha fazla. Bu yüzden herhangi bir konsolidasyon süreci şu anda memnuniyetle karşılanır” sözlerine yer verdi.

Commerzbank’ın Alman bankacılık sektöründe her zaman “devralma için büyük bir aday” olduğunu belirtti. Çünkü ülkedeki diğer bankaların çoğu, özel kurumlar tarafından devralınamayan tasarruf bankaları ya da devralması zor olan kooperatif bankalardan oluşuyor.

Deutsche Bank devreye girecek mi?

Commerzbank’ı devralması beklenen en önemli aday olarak görülen Deutsche Bank’ın, UniCredit’in hamlesinin ardından kendi savunma stratejisini geliştirdiği belirtiliyor.

Federated Hermes’in finans başkanı Filippo Alloatti, Deutsche Bank’ın Commerzbank için güçlü bir rakip teklif sunmasının olası olmadığını söyledi.

Ancak Alloatti, Deutsche Bank’ın “güçlü bir duruş sergileyebileceğini” ve ABN Amro gibi başka bir hedefi değerlendirebileceğini öne sürdü. Devlet tarafından 2008 finansal krizinde kurtarılan Hollandalı banka ABN Amro, uzun süredir satın alma spekülasyonlarının konusu olmuştu.

Alloatti, “Bunu bekliyorduk” dedi ve sektörde daha fazla birleşme olasılığını konuşarak, “Eğer (UniCredit) başarılı olursa, elbette diğer yönetim ekipleri de bu durumu inceleyecektir” dedi. İtalya'da da yerel birleşme için fırsatların olduğunu belirtti.

Gropp, UniCredit’in CEO’sunun Alman hükümeti ve Commerzbank’ı şaşırtan “çok cesur bir hamle” yaptığını kabul etti ve ekledi: "Ama belki de Avrupa bankacılık sisteminde bir değişiklik yapmak için böylesine cesur bir hamleye ihtiyacımız vardı. Bu çoktan gecikti"

Sırada ne var?

Reuters tarafından aktarılan açıklamalara göre, Commerzbank CEO’su Manfred Knof, Pazartesi günü gazetecilere UniCredit’ten gelecek her türlü teklifi bankanın paydaşlarına karşı sorumlulukları doğrultusunda değerlendireceğini söyledi.

Knof, geçen hafta bankanın denetim kuruluna, 2025 yılı sonuna kadar süren sözleşmesini uzatmayı düşünmediğini bildirdi. Alman gazetesi Handelsblatt, kurulun daha erken bir liderlik değişikliğini değerlendirdiğini yazdı.

Commerzbank denetim kurulu önümüzdeki hafta UniCredit’in hissesini görüşmek üzere toplanacak. Konuya yakın ve isminin açıklanmasını istemeyen kaynaklar CNBC’ye Knof’un bu toplantıda hemen değiştirilmesinin planlanmadığını söyledi.

Kaynak: cnbce.com