Ultra zenginler parasını nereye yatırıyor?

Bora Özcan
PAYLAŞ
  • Dünyada 28 bini aşkın ultra zengin bulunuyor. Dünyanın yüzde 0,001'ini temsil eden bu kişilerin paralarını nereye yatırdıkları merak konusu.
  • Ultra zenginlerin yatırım porföyünde neler yer alıyor? İşte yanıtı...
Ultra zenginler parasını nereye yatırıyor?

Dünya genelinde serveti 100 milyon doların üzerinde olan kişiler toplam nüfusun yüzde 0,001'ine tekabül ediyor.

Ultra zenginlik kuruluşu WRISE Wealth Management Singapur’un verilerine göre, dünya çapında süper zenginlerin sayısı 28 bin 420'yi buluyor. Bu zenginlerin çoğu New York, Körfez bölgesi, Los Angeles, Londra ve Pekin'de yer alıyor.

CNBC'ye konuşan WRISE Wealth Management Singapur’un CEO’su Kevin Teng, "Bu şehirler sağlam finansal altyapıya, canlı girişimci ekosistemlere ve kazançlı emlak piyasalarına sahip. Bu da onları ultra zenginler için cazip yerler haline getiriyor.” dedi.

Özel bir aile yatırım ofisi olan Dandrew Partners’ın CEO’su Salvatore Buscemi, ultra zenginlerin miraslarını ve zenginliklerini korumak istediklerini belirterek, kriptoya bile yatırım yapmadıklarını kaydetti.

Peki ultra zenginlerin yatırım portföyünde neler var? Onlar paralarını nereye yatırıyor?

1. Gayrimenkul

İlk sırada gayrimenkul geliyor. Buscemi, ultra zenginlerin portföylerinin genellikle çok güçlü, istikrarlı gayrimenkul yatırımları içerdiğini söyledi. Burada birinci sınıf mülkler ve genellikle son 15 yıl içinde inşa edilen yatırım amaçlı varlıklar öne çıkıyor.

Ultra zengin girişimciler ve yatırımcılardan oluşan bir ağ olan Tiger 21′in kurucusu ve Başkanı Michael Sonnenfeldt, gayrimenkul yatırımlarının genellikle bu bireylerin portföylerinin yüzde 27′sini temsil ettiğini söyledi.

2. Aile ofisleri

Süper zenginlerin harcama alışkanlıklarını takip eden küresel varlık istihbarat şirketi New World Wealth’ten analist Andrew Amoils, bu tür zenginliğe sahip bireylerin paralarının genellikle miras, ev faturaları, kredi kartları, birinci derece aile harcamaları vb. dahil her şeyi yöneten tek aile ofisleri tarafından yönetildiğini belirtti.

Amoils, “Bu aile ofislerinin genellikle hayır kurumları için vakıf kolları ve yüksek büyüme gösteren startup’lara yatırım yapan risk sermayesi kolları var” dedi.

Dünyadaki aile ofislerinin sayısı 2019′dan bu yana üç katına çıktı. Yönetim altındaki varlıkların toplamının tahmini 6 trilyon dolar olmasıyla geçen yıl dünya çapında 4 bin 500′ü aştı.

3. Alternatif yatırımlar

Süper zenginler için alternatif yatırımlar da öne çıkıyor. Dandrew Partners’ın CEO’su Salvatore Buscemi, ultra zenginlerin profesyonel spor takımlarından hisse satın alma potansiyelini araştırdığını söyledi. Buscemi'ye göre, bir spor takımında hisse sahibi olmak bu kişilerin statülerini meşrulaştırmanın bir yolu oluyor. Benzer statüdeki insanlarla kaynaşmak istemeleri nedeniyle hisse sahipliği çekici hale geliyor.

Alternatif yatırımlara yönelen süper zenginler özel kredilere de ilgi gösteriyor.

WRISE Wealth Management Singapur’un CEO’su Kevin Teng, alternatif yatırımların risk sermayesi, özel sermaye ve gerçek varlıkları içerdiğini kaydetti. Bu yatırımlar, benzersiz risk-getiri profilleri sunan geleneksel olmayan varlıklara yönelik artan iştahı yansıtıyor.

En zengin 10 kişi

1. Bernard Arnault ve ailesi: 233 milyar dolar
2. Elon Musk: 195 milyar dolar
3. Jeff Bezos: 194 milyar dolar
4. Mark Zuckerberg: 177 milyar dolar
5. Larry Ellison: 141 milyar dolar
6. Warren Buffett: 133 milyar dolar
7. Bill Gates: 128 milyar dolar
8. Steve Ballmer: 121 milyar dolar
9. Mukesh Ambani: 116 milyar dolar
10. Larry Page: 114 milyar dolar