Ulaştırma Bakanı Uraloğlu'ndan GSM operatörleri ile toplantı sonrası açıklama
- Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul'da 23 Nisan'da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrasında yaşanan iletişim sorunları nedeniyle eleştirilen GSM operatörlerinin yetkilileriyle toplantı gerçekleştirdi.
- Toplantı sonrası konuşan Uraloğlu, "Kapasite artışından kaynaklanan 15 dakikalık bir pik zamanda sorun yaşandı, sonrasında rutine döndü. Benzer sorunlar yaşamamak için ne yapmamız gerektiğini konuştuk" dedi.

23 Nisan'da İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yaşanan iletişim kesintileri kamuoyunda büyük tepki toplarken, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, GSM operatörlerinin yetkilileriyle bugün kritik bir toplantı yaptı.
Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, GSM şirketleriyle yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.
Uraloğlu, ulaşım alyapısında yapılan kontrollerde depremin etkilerinin hissedildiği ama sorun olmadığını açıkladı. Demiryolu, karayolu, havayolu ve denizyolunda bir sıkıntı olmadığını belirten Uraloğlu, iletişim tarafında bütün sahayı kontrol ettiklerini, Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone yetkilileriyle bir araya gelerek durum tespiti yaptıklarını ve yapılacakları konuştuklarını belirtti. Uraloğlu GSM operatörleriyle yaptığı çalışmaları şöyle anlattı:
"20 bin adet baz istasyonu söz konusu. Herhangi bir kapsama sorunu yaşanmadı. Hepsi ayakta kaldı. Peki nasıl sıkıntılar yaşadık. Rutinimizdeki haberleşme kapasitesi İstanbul'da özellikle 2.5 kat fazla kapasitemiz var. Buraya kadar hiçbir problemsiz karşılayabiliyoruz. Dünkü depremlerde 7-10 kat görüşme sesli görüşme kapasitesi, internet tabanlı aramalarda 2.5 kat kapasite üstü olduğunu. Taleplerin yüzde 75'inin karşılandığını, yüzde 25'inin ise karşılanamadığını söyleyebilirim. İnternet tabanlı olan talebin ise tamamını karşıladık.
"Pik zamanda 15 dakikalık sorun yaşandı"
Dolayısıyla kapasite artışından kaynaklanan 15 dakikalık bir pik zamanda sorun yaşandı, sonrasında rutine döndü. Bundan sonraki süreçte ihtiyaçlarımızı tekrar gözden geçiriyoruz. Benzer sorunlar yaşamamak için ne yapmamız gerektiğini konuştuk. 1999 depreminden bu yana dört kat bir kapasite artışı sağlamışız.
Üç operatörümüzle benzer sıkıntıların önüne geçmiş olacağız. Bu tür kriz anlarında vatandaşlarımıza mümkün olduğunca internet tabanlı iletişimi tercih etmelerini öneriyoruz."
Vatandaşlar tepki göstermişti
Depremin hemen ardından birçok vatandaş yakınlarına ulaşmakta zorluk çekerken, iletişim hatlarının kilitlenmesi sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Tepkiler üzerine kullanıcılar, operatörlere yaptırım uygulanması yönünde çağrılarda bulunmuştu.