Üç yıl önce kaldırılan Facebook özelliği geri geliyor

PAYLAŞ
  • Meta, üç yıl aradan sonra 'ünlü tuzağı' dolandırıcılıklarına karşı yüz tanıma yazılımını yeniden test etmeye başlayacağını açıkladı.
  • Şirket, 50.000 kamu figürünü, dolandırıcılık reklamlarında kullanılan görüntülerle otomatik olarak karşılaştıracak ve dolandırıcılık tespit edilirse bu reklamları engelleyecek.
  • Deney, aralık ayından itibaren küresel olarak uygulanacak.
Üç yıl önce kaldırılan Facebook özelliği geri geliyor

Üç yıl önce gizlilik endişeleri ve düzenleyici tepkiler nedeniyle Facebook'ta yüz tanıma yazılımını kapatan Meta, 'ünlü tuzağı' dolandırıcılıklarına karşı bir sıkılaştırmanın parçası olarak bu hizmeti yeniden test ettiğini açıkladı.

Meta, yaklaşık 50.000 kamu figürünü, dolandırıcılık reklamlarında kullanılan görüntülerle otomatik olarak karşılaştırmayı içeren bir deneye kaydedeceğini duyurdu. Eğer görüntüler eşleşirse ve Meta, reklamların dolandırıcılık olduğunu düşünüyorsa, bu reklamları engelleyecek.

Şirket, ünlülerin kayıtlı olduklarından haberdar edileceğini ve katılmak istemezlerse kayıtlarını iptal edebileceklerini bildirdi.

Deneyin aralık ayından itibaren küresel olarak uygulanması planlanıyor. Ancak İngiltere, Avrupa Birliği, Güney Kore ve Teksas ile Illinois gibi bazı büyük yargı bölgeleri düzenleyici onay almadığı için bu bölgeler hariç tutulacak.

Meta'nın içerik politikaları başkan yardımcısı Monika Bickert yaptığı açıklamada, şirketin dolandırıcılık reklamlarında görüntülerinin kullanıldığı tespit edilen kamu figürlerini hedef aldığını belirtti ve ekledi:

"Buradaki fikir, onlara mümkün olduğunca fazla koruma sunmak. İstedikleri takdirde katılmaktan vazgeçebilirler, ancak bu korumayı onlara sunmak ve süreci kolay hale getirmek istiyoruz."

Facebook yüz tanıma özelliğini 2021'de kapattı

Şirket, 2021 yılında yüz tanıma sistemini kapatmıştı. O süreçte, artan toplumsal endişeleri gerekçe göstererek bir milyar kullanıcının yüz tarama verilerini silmişti. Bu yılın ağustos ayında şirket, Teksas'ta biyometrik verileri yasadışı bir şekilde topladığı gerekçesiyle 1,4 milyar dolar cezaya çarptırıldı.

Meta, ünlülerin görüntülerini kullanarak dolandırıcılık yapan ve genellikle yapay zeka tarafından üretilen görüntüleri kullanan dolandırıcılıkları durdurmakta yetersiz kaldığı gerekçesiyle de davalarla karşı karşıya kalıyor.

Yeni deneme kapsamında şirket, dolandırıcılık tespit edilse bile, şüpheli reklamlarla yapılan karşılaştırmalar sonucu üretilen yüz verilerini hemen sileceğini bildirdi.

Bickert, test edilen aracın Meta'nın güçlü gizlilik ve risk değerlendirme sürecine tabi tutulduğunu ve testlerden önce düzenleyiciler, politika yapıcılar ve dışarıdan gizlilik uzmanlarıyla görüşüldüğünü belirtti.

Ayrıca Meta, yüz tanıma verilerini, ünlü olmayan Facebook ve Instagram kullanıcılarının hacker'lar tarafından ele geçirilen veya şifrelerini unuttukları için kilitlenen hesaplarına yeniden erişim sağlamaları amacıyla kullanmayı da test etmeyi planlıyor.