UBS'ten Türkiye değerlendirmesi: Faiz indirimi 2025 yılının başına sarkabilir

PAYLAŞ
  • UBS, yeni enflasyon verilerinin ardından Türkiye'de 2024 yılı sonu için Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) tahminini yüzde 45’ten yüzde 45,6’ya yükseltti.
  • Banka, ayrıca 2025 sonu için yıllık TÜFE oranının yüzde 23 seviyesinde gerçekleşmesini öngördüğünü belirtti.
  • Raporda banka, TCMB’nin gevşeme döngüsüne daha geç başlama ihtimalinin arttığına dikkat çekti ve faiz indiriminin Aralık 2024’e ya da 2025 yılının başına sarkabileceği ihtimalini değerlendirdi.
UBS'ten Türkiye değerlendirmesi: Faiz indirimi 2025 yılının başına sarkabilir

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verilerinin ardından UBS, Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerini içeren bir rapor yayımladı.

UBS ekonomisti Gyorgy Kovacs’ın hazırladığı raporda, Türkiye’de dezenflasyonun süreceği ancak bu sürecin hızının orta vadede belirsizlik taşıdığı vurgulandı. Kovacs, Türkiye ekonomisinde fiyat istikrarının sağlanması yolunda enflasyonun azalmaya devam edeceğini belirtmekle birlikte, enflasyonun seyrine dair risklere dikkat çekti.

Eylül enflasyonu yıllık yüzde 49,38 oldu

TÜİK’in verilerine göre, Eylül ayında tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 49,38 artış gösterdi. Aylık enflasyon ise yüzde 2,97 olarak açıklandı. Açıklanan verinin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan'ın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yaptığı konuşmada, "Fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası devam edecek" dedi. Karahan, enflasyonla mücadelede kararlılık vurgusu yaparken, bu süreçte sıkı para politikası adımlarının uzun süre sürdürüleceği sinyalini verdi.

UBS, yeni enflasyon verilerinin ardından 2024 yılı sonu için Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) tahminini yüzde 45’ten yüzde 45,6’ya yükseltti. Banka, ayrıca 2025 sonu için yıllık TÜFE oranının yüzde 23 seviyesinde gerçekleşmesini öngördüğünü belirtti.

Kasım’da faiz indirimi senaryosu

Gyorgy Kovacs’ın raporunda, TCMB’nin para politikasıyla ilgili öngörülere de yer verildi. Kovacs, bankanın baz senaryosunda Kasım ayında 250 baz puanlık bir faiz indirimi öngörmeye devam ettiklerini belirtti. Ancak, son enflasyon verilerinin ardından TCMB’nin gevşeme döngüsüne daha geç başlamasının bir risk oluşturduğuna dikkat çekti. Kovacs, faiz indiriminin Aralık 2024’e ya da 2025 yılının başına sarkabileceği ihtimalini değerlendirdi.

Raporda ayrıca, "Açıklanan enflasyon verileri, TCMB için bir ikilem yaratabilir" ifadeleri yer aldı. Kovacs, TCMB’nin Eylül ayındaki açıklamalarında daha az şahin bir ton kullanmasının, net döviz rezervlerinin Eylül sonu itibarıyla 33 milyar dolara yükselmesinin ve reel politika faizinin pozitife dönmesinin, faiz indiriminin yaklaştığını gösterdiğini belirtti. Bununla birlikte, mevduatların dolarizasyonunun sürdüğü ve kur korumalı mevduat (KKM) stokunun gerilemeye devam ettiği de raporda vurgulandı.