Uber, platformuna ChatGPT özelliği getiriyor

PAYLAŞ
  • Uber, sürücülerin elektrikli araçlara geçişine yardımcı olmak için OpenAI teknolojisiyle desteklenen bir yapay zeka asistanı sunacak.
  • Bu asistan, sürücülerin benzinle çalışan bir araç yerine bir elektrikli araç kullanmak için nelere gerek olduğu konusundaki sorularını yanıtlayacak.
  • Ayrıca platforma yolcuların sadece elektrikli araç seçebileceği bir opsiyon da eklenecek.
Uber, platformuna ChatGPT özelliği getiriyor

Uber, platformuna yeni özellikler eklediğini açıkladı. Bu özellikler arasında sürücülerin araç çağırırken sadece elektrikli araçları seçebilme özelliği var. En dikkat çeken özellik ise yapay zeka destekli "Elektrikli Araç Danışmanı" programının başlamış olması.

Sürücülerin kullanabileceği özellik, sürücülerin elektrikli araçlarla ilgili sorularını yanıtlayacak bir yapay zeka robotu. Gücünü ise OpenAI'nin ChatGPT teknolojisinden alıyor.

Uluslararası Temiz Ulaşım Konseyi’nin tahminlerine göre, ulaşım sektörü, insan kaynaklı karbon emisyonlarının yaklaşık yüzde 25'inden sorumlu. Bu emisyonlar, uzun vadede sıcaklık değişikliklerine ve hava koşullarında kaymalara neden olurken, aynı zamanda hava kirliliği oluşturarak solunum yolu hastalıklarına neden oluyor.

Öte yandan yolculuk çağırma hizmetleri ise trafik sıkışıklığı ve dolayısıyla kirliliğe katkı sağlıyor. Uber, bu etkiyi azaltmak için çevresel ayak izini küçültmeye çalışıyor ve 2040 yılına kadar "sıfır emisyonlu bir platform" olmayı hedefliyor.

Uber çevreci adımlar atıyor

Uber Eats hizmeti kapsamında, ABD'deki New York ve Los Angeles gibi büyük şehirlerde çiftçi pazarlarından ürünler sunulmaya başlandı. Şirket ayrıca, Paris'teki restoranların daha sürdürülebilir ambalajlara geçmesi için 1 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı. Bu kapsamda deniz yosunundan yapılan ambalajlar ve tarımsal atıklardan üretilen pipetler gibi çevre dostu çözümler kullanılacak.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’na (OECD) göre, Paris’te yaşayanlar her yıl kişi başı 400 kg’dan fazla atık üretiyor. Fransa, bu atıkları azaltmak için restoranlarda tek kullanımlık plastiklerin kullanımını yasaklayan yasalar çıkarmış durumda.

Birleşik Krallık'ta ise Uber, İngiliz enerji sağlayıcısı Octopus Energy ve Çinli elektrikli araç üreticisi BYD ile iş birliği yaparak sürücülere 1.000 ücretsiz ev şarj cihazı sağlayacak. Ayrıca Uber sürücüleri, Octopus’un "Intelligent Go" tarifesinden faydalanarak daha uygun fiyatlarla şarj yapabilecekler ve halka açık şarj istasyonlarında yüzde 8 indirim kazanabilecekler.