Uber AB'deki otomobil üreticileriyle ters düştü

PAYLAŞ
  • Uber, AB’den 2035’te yürürlüğe girecek içten yanmalı motor yasağının kısmen öne alınmasını talep etti. Avrupa'daki çoğu otomobil üreticisi ise kararın ötelenmesini istiyor.
  • Araç çağırma şirketinin yaptığı bu çağrı, otomobil üreticileriyle emisyon hedefleri konusunda yaşanan gerginlikleri artırabilir.
Uber AB'deki otomobil üreticileriyle ters düştü

Uber, 2035’te yürürlüğe girecek içten yanmalı motor yasağının kısmen öne alınması için Avrupa Birliği’ne (AB) çağrıda bulundu. Düzenlenen AB sanayi bakanları toplantısından bir gün önce açıklama yapan Uber, elektrikli araçların benimsenmesi konusunu yeniden gündeme taşıdı. Öte yandan otomobil üreticileri elektrikli hedeflerinin ötelenmesini istiyor.

Uber’in Avrupa’daki mobilite bölümünün başkanı Anabel Díaz, Brüksel’e daha agresif hedefler belirlemesi gerektiğini ifade etti. Díaz, "Kurumsal filoların elektrifikasyonu için daha bağlayıcı hedefler belirlenmeli" dedi.

Otomobil üreticilerin çoğu ise araç satışlarındaki düşüş ve pahalı elektrikli araçların yavaş benimsenmesi nedeniyle yasağın ertelenmesini talep ediyor. İtalya’nın sanayi bakanı Adolfo Urso, yarınki toplantı öncesinde yasağın gözden geçirilmesi gerektiğini savunuyor.

Díaz, yeni içten yanmalı motorların 2030’dan itibaren müşterilere yasaklanması gerektiğini belirtirken, kurumsal filoların en geç 2035 yılına kadar yüzde 100 elektrikli araçlardan oluşması gerektiğini vurguladı.

Uber otomobil üreticileriyle ters düştü

Uber’in bu çağrısı, daha sıkı emisyon hedeflerinin gelecek yıl yürürlüğe girmesiyle birlikte milyarlarca euro ceza ile karşılaşma riski olan otomobil üreticileriyle şirketi karşı karşıya getiriyor.

AB Komisyonu, kurumsal araçların çevre dostu hale getirilmesi için ek önlemler üzerinde çalışıyor ve bu süreçte şirketlerden geri bildirim talep ediyor.

Díaz, "Tam elektrikli filolar, çevresel faydaları en etkili şekilde serbest bırakır" diyerek, kurumsal araçların elektrifikasyonunun elektrikli kişisel araçlara geçişin yolunu açacağını söyledi.