Türkiye'nin elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı yüzde 56'yı gördü

Hazal Orta
PAYLAŞ
  • Yılın ilk sekiz ayında Türkiye'nin yenilenebilir enerji yatırımları, elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payını yüzde 52'den yüzde 56'ya çıkardı.
  • Güneş enerjisi, bu dönemde dikkat çeken en büyük büyümeyi sağladı ve toplam kurulu güç içindeki payı yüzde 13,82'ye yükseldi.
Türkiye'nin elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payı yüzde 56'yı gördü
Fotoğraf: AA

Yılın ilk sekiz ayı Türkiye'nin enerji sektörü için kritik bir dönemi temsil ediyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlar ve bu alanda kaydedilen ilerlemeler, ülkenin enerji portföyünde önemli değişimlere yaşatmaya devam ediyor.

Türkiye'de 2024'ün başından ağustos ayına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlarla, bu alanın toplam elektrik üretimindeki kurulu güç payı yaklaşık yüzde 52'den yaklaşık yüzde 56'ya çıktı.

Yenilenebilir enerji kaynakları arasında güneş öne çıkıyor

Güneş enerjisi, bu dönemde Türkiye’nin yenilenebilir enerji hamlesinin en dikkat çekici unsurlarından biri oldu.

TEİAŞ'ın verilerine göre Ocak 2024'te 11.708 MW olan toplam güneş enerjisi kurulu gücü, ağustos ayında 18.347 MW’a ulaştı. Bu, yüzde 56'lık bir artışı temsil ediyor. Ayrıca artan kurulumlar ile birlikte, güneş enerjisinin toplam kurulu güç içindeki payının yüzde 10,43'ten yüzde 13,82'ye yükseldiği görülüyor. Özellikle lisanssız güneş enerjisi yatırımlarındaki ivme, Türkiye’nin güneş enerjisinde kaydettiği hızlı büyümeyi gözler önüne seriyor.

Rüzgar enerjisinin toplam kurulu güç içindeki payı, özellikle güneş enerjisinin etkisiyle, hafif bir düşüş gösterdi. Ocak ayında 11.803 MW olan rüzgar enerjisi kurulu gücü, ağustos ayında 12.312 MW’a ulaştı. Bu da yaklaşık yüzde 4'lük bir artış demek. Toplam kurulu güç içindeki rüzgar enerjisinin payı yüzde 10,45'ten yüzde 10,40'a geriledi.

Bir başka yenilenebilir enerji kaynağı olan jeotermal enerji ise Türkiye’nin enerji portföyünde sabit bir yer tutmaya devam ediyor. Yılı boyunca jeotermal enerji kurulu gücü 1.691 MW seviyesinde sabit kaldı. Bu durum, jeotermal enerjinin toplam kurulu güç içindeki payının yüzde 1.50'den yüzde 1.43'e gerilemesinde de etkili oldu.

Türkiye’nin toplam yenilenebilir enerji kurulu gücü, ocak ayında 59.571 MW iken, ağustos ayında 66.643 MW’a ulaştı. Bu artış, toplam kurulu güç içindeki yenilenebilir enerji oranını yüzde 52,74'ten yüzde 56,32'ye çıkardı.

Yenilenebilir enerji kaynaklarındaki bu artış, doğalgaz gibi fosil yakıtların enerji portföyündeki ağırlığını azaltmasında da etkili oldu. Ocak ayında toplam kurulu gücün yüzde 22,42'sini oluşturan doğalgaz, Ağustos ayında yüzde 20,85'e geriledi.