Türkiye İsrail'le ticareti durdurdu

Bora Özcan
PAYLAŞ
  • Ticaret Bakanlığı, İsrail'le ilgili ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğunu açıkladı.
  • Türkiye mart ayında İsrail'e 437 milyon dolarlık ihracat yaparken, bu ülkeden 167 milyon dolarlık ithalat yapıldı.
Türkiye İsrail'le ticareti durdurdu

Ticaret Bakanlığı, İsrail'le ticaretin tamamen durdurulduğunu duyurdu.

Bakanlıktan, Türkiye'nin, İsrail ile ticaret konusunda aldığı kararlara ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

İsrail'in, Filistin'e yönelik uluslararası hukuk ve insan haklarına aykırı saldırıları neticesinde, bugüne kadar 15 bini çocuk, 35 binden fazla Filistinli sivilin hayatını kaybettiği, yaklaşık 78 bin Filistin vatandaşın yaralandığı anımsatılan açıklamada, Türkiye'nin 7 Ekim 2023'ten bu yana çatışmaların durdurulması, insani kayıp ve fiziki yıkımın engellenmesi, kalıcı ateşkesin sağlanması ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi için en üst düzeyde girişimlerde bulunduğu, diplomasinin tüm araçlarını kullandığı belirtildi.

"Yeni tedbirler uygulanacak"

Açıklamada, Türkiye'nin ilk günden bu yana Gazze halkının yardımına koştuğu, başta gıda, sağlık ve tıbbi yardım malzemeleri olmak üzere gemilerle ve uçaklarla on binlerce ton insani yardımı bölgeye ulaştırdığı, binlerce hastayı tahliye ederek bu zor günlerinde Filistinlilerin yanında olduğu vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"İsrail'in sebep olduğu katliam, insani felaket ve fiziki yıkım devam etmiş, İsrail hükümeti uluslararası ateşkes çabalarını karşılıksız bırakmış ve insani yardımları engellemiştir. Türkiye, bunun üzerine 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 54 ürün grubunun İsrail'e ihracatını kısıtlamıştır. Alınan bu kararda, İsrail Gazze'de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar kısıtlama tedbirlerinin yürürlükte kalacağı vurgulanmıştır. Buna rağmen, İsrail hükümetinin saldırgan tutumunu sürdürdüğü, Filistin'deki insani trajedinin kötüleştiği müşahede edilmektedir. Bu itibarla, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçilmiş, İsrail'le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur. İsrail hükümeti, Gazze'ye kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır."

İsrail'le son 6 ay ticaret

İsrail-Filistin geriliminin başladığı Ekim 2023'ten bu yana son 6 ayda İsrail ile ticarette nasıl bir tablo görüldü? İşte rakamlarla İsrail-Türkiye ticareti...

Türkiye'nin İsrail'e ihracatı

Ekim 2023: 348 milyon dolar
Kasım 2023: 319 milyon dolar
Aralık 2023: 429 milyon dolar
Ocak 2024: 349 milyon dolar
Şubat 2024: 422 milyon dolar
Mart 2024: 437 milyon dolar

Türkiye'nin İsrail'den ithalatı

Ekim 2023: 99 milyon dolar
Kasım 2023: 122 milyon dolar
Aralık 2023: 101 milyon dolar
Ocak: 2024: 141 milyon dolar
Şubat 2024: 121 milyon dolar
Mart 2024: 167 milyon dolar