TÜRKBESD Başkanı Sığın: Fiyat artışları durmayacak, sadece yavaşlayacak
- CNBC-e'nin sorularını yanıtlayan Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Gökhan Sığın, "Fiyat artışları durmayacak, yavaşlayacak gibi gözüküyor. Tüketiciler bir ürün alırken dünyanın hiçbir yerinde hiçbir tüketicinin ödemediği finansman maliyetlerine katlanıyorlar" dedi.
- TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, "Biz sektör olarak normal enflasyondan daha az fiyat artışı yapmamıza rağmen faiz ve kredi kartı taksitlerindeki maliyet artışının önüne geçemiyoruz" diye konuştu.
- Yurt içinde beyaz eşya satışları ilk çeyrekte büyüme gösterirken ikinci çeyrekte ise yüzde 5 daralma yaşandı. TÜRKBESD, ihracatta alarm zillerini işaret etti, üretim ve istihdam için uyarıda bulundu.
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) bugün İstanbul'da sektörün ocak-haziran dönemine ait istatistiklerini paylaştı. Buna göre Yurt içinde beyaz eşya satışları ilk çeyrekte büyüme gösterirken ikinci çeyrekte ise yüzde 5 daralma yaşandı.
TÜRKBESD, ihracatta ise alarm zillerini işaret etti, üretim ve istihdam için uyarıda bulundu.
Sığın: Tüketiciler dünyada benzeri olmayan maliyetleri ödüyor
CNBC-e'nin sorularını yanıtlayan Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Gökhan Sığın, "Politika faizinin nereden nereye geldiğine bakarsak aslında bir ürünün üstündeki finansman maliyetinin de hangi seviyeye çıktığını görebiliriz. Tüketiciler bir ürün alırken dünyanın hiçbir yerinde hiçbir tüketicinin ödemediği finansman maliyetlerine katlanıyorlar. Şu an ürünleri sadece taksitle alabiliyorlar. Umarız gelirler reel olarak daha fazla artar ve tüketicinin satın alma gücüne bu yansır" ifadelerini kullandı.
Sığın: Enflasyon 2025'te de yüksek seyredecek
"Yılın sonunda enflasyon için yüzde 38-40 bandının konuşulması aslında 2025 için enflasyonun yüksek seyretmesi anlamına geliyor" ifadelerini kullanan TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, "Fiyat artışları durmayacak, yavaşlayacak gibi gözüküyor. Temennimiz hızlı yavaşlaması. Böylece tüketiciler ihtiyaçlarını daha rahat ve hızlı karşılayabilirler. Biz sektör olarak normal enflasyondan daha az fiyat artışı yapmamıza rağmen faiz ve kredi kartı taksitlerindeki maliyet artışının önüne geçemiyoruz" dedi.
Gökhan Sığın, tüketicinin alım gücünün arttırılması için tedbirler alınması gerektiğini ifade etti.
İhracat tarafında zorlukları aşmanın kolay olmadığını vurgulayan Sığın, "Dış pazarda canlılık gelmeden iç pazarda da zafiyet yaşama ihtimalimiz çok yüksek" dedi.
"Beyaz eşyada yabancı yatırımcı ihracat için gelecektir"
Sığın, BYD benzeri bir yatırım kararının beyaz eşya sektöründe de olma ihtimalini değerlendirdi. Bu durumda yatırım kararı alacak üreticinin daha çok ihracat odaklı hareket edeceğini dile getiren Sığın, "Bazı teşvik ve imkanlar burada üretim yapıp ihraç etmek için uygun. Bu iç pazardaki bizi pek etkilemez. Ancak sektör olarak biz rekabeti çok seviyoruz. Bu tüketicinin lehine olacaktır" dedi.
Geçtiğimiz günlerde İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Birkaç Çin firmasının hızla Türkiye’de doğrudan yatırıma gelebilir. Bu otomotiv ve beyaz eşya olabilir" açıklamasında bulunmuştu.
Özkadı: Maliyetler artar, rekabet gücümüz düşer
TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Özkadı ise, Uzak Doğulu beyaz eşya üreticilerinin AB pazarında artan rekabeti karşısında Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kullanımının kaldırılması veya kısıtlanmasının, maliyetleri artıracağını ve rekabet gücünü olumsuz etkileyeceğini söyledi. Özkadı, “Sanayimizin rekabetçilik gücünü artırmak için ihracatçılarımızın global pazarda rekabetçiliklerini olumsuz etkileyen yükümlülüklerin yeniden gözden geçirilmesi gerekmekte. İhracat potansiyelimizi dikkate aldığımızda; beyaz eşya üretiminde ana girdi olan çelik sacların büyük ölçüde yurtdışından temin edilmesi ve bu ürünlerde uygulanan gümrük vergilerinin yüksek olması, DİR kullanımının önemini artırmakta” diye konuştu.